Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latvia lisää puolustuksen menoja – luottamus Yhdysvaltojen turvatakeisiin ei puolustusministerin mukaan silti horju

Donald Trumpin lausunnot eivät horjuta Suomen ja Latvian puolustusministerien luottamusta Yhdysvaltojen turvatakeisiin Baltiassa.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Latvian puolustusministeri Raimonds Bergmanis (vas.) ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö jääkärien patsaan paljastustilaisuudessa maanantaina.
Latvian puolustusministeri Raimonds Bergmanis (vas.) ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö jääkärien patsaan paljastustilaisuudessa maanantaina. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Trump herätti hämmennystä

 Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump vaati Naton jäsenmaita maksamaan osuutensa, kun The New York Times kysyi Baltian puolustuksesta.

 Trumpin lausunto herätti epävarmuutta, kuinka Trumpin johtaman Yhdysvaltojen turvatakuut toimisivat Baltiassa.

 Parhaillaan Viro kuuluu viiden Naton jäsenvaltion joukkoon, jotka käyttävät sotilasliiton edellyttämät 2 prosenttia bkt:stä puolustukseen.

Suomen ja Latvian puolustusministerien luottamus Yhdysvaltojen turvatakeisiin Baltiassa ei ole horjunut presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntojen vuoksi.

”Aivan varmasti Yhdysvaltojen turvatakeet jatkuvat tulevaisuudessa”, sanoi Latvian puolustusministeri Raimonds Bergmanis maanantaina pienessä Smarden kylässä jääkärien muistomerkin julkaisutilaisuudessa.

Viljapellon laidalla juhlistettiin maanantaina auringon paahteessa suomalaisten jääkärien ja saksalaisten voittoisaa taistelua venäläisiä vastaan sata vuotta sitten.

Savitaipaleelta oli tuotu pallograniittia, jota koristi auringon kehrä sekä hakku ja kirves suomalaisten jääkärien kunniaksi ja verisen taistelutantereen muistoksi.

Nykyisin Baltian turvallisuus perustuu ennen muuta luottamukseen Yhdysvalloilta saatavaan tukeen, jota Trumpin katsotaan lausunnoillaan horjuttaneen.

Latvian puolustusministeri Bergmanis oli viime viikolla tavannut Yhdysvaltojen varapuolustusministeri Robert Workin Pentagonissa.

”Ensimmäinen lause hänen suustaan oli, että Washingtonin sopimus [Naton perustamissopimus] jatkuu aivan varmasti.”

Bergmanis ei halunnut kommentoida lehdistölle suoraan Trumpin lausuntoa Baltian maiden puolustuksesta, koska se on ministeriön mukaan osa toisen valtion vaalikampanjaa.

Trump sanoi viime viikolla The New York Timesille, että Yhdysvaltojen tuki Baltian maille hyökkäyksen sattuessa riippuu siitä, kuinka nämä hoitavat velvoitteensa. Sunnuntaina hän täydensi NBC-televisiokanavalle, että Viro on eri asia, sillä se käyttää puolustukseen Naton velvoittamat yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Latvia jää alle tavoitteen, sillä se sijoittaa puolustukseen tänä vuonna 1,4 prosenttia bruttokansantuotteestaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoi keskustelleensa Bergmanisin kanssa Trumpin heitoista.

”Yllätyksekseni hän otti Trumpin lausunnon positiivisesti. Hän perusteli, että tämä tukee puolustushallinnon tavoitetta saada kaksi prosenttia bkt:sta”, Niinistö sanoi.

Bergmanis kiittelikin, että Latvia on tänä vuonna suurentanut puolustusbudjettiaan 43 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Muutaman vuoden takaisen talouskriisin aikana Latvia ja Liettua supistivat puolustusbudjettinsa alle prosenttiin bruttokansantuotteesta ja ajoivat armeijansa alas, mitä ne nyt paikkaavat.

Bergmanisin mukaan Latvia hoitaa nyt velvoitteensa, sillä se kasvattaa puolustusbudjettiaan vauhdilla. Kahden prosentin velvoite täyttyy vuonna 2018.

Viron lisäksi yli kahden prosentin velvoitteen täyttää neljä valtiota Naton 28 jäsenmaasta. Yhdysvallat on huomauttanut asiasta useaan otteeseen ja kehottanut Euroopan maita panostamaan enemmän puolustukseensa.

Yhdysvallat on lisännyt läsnäoloaan Baltian maissa sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin 2014. Se reagoi tuomalla 150 sotilaan maavoimien komppaniat harjoittelemaan kuhunkin Baltian maahan ennen muita Nato-liittolaisia. Ensi vuonna Yhdysvallat on luvannut tuoda yhden panssariprikaatin itäisiin Nato-valtioihin.

”Yhdysvallat on suurimpia tukijoitamme”, Bergmanis kiitteli.

Ensi vuonna Itämeren alueella järjestetään Bergmanisin mukaan 175 sotaharjoitusta, joissa Yhdysvallat on mukana. Lisäksi Yhdysvallat on auttanut puolustuksessa tarvittavan infrastruktuurin rakentamisessa kaikissa Baltian maissa. Latviassa apua on annettu tänä vuonna yli 20 miljoonan euron arvosta.

Myös Suomen puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Itämeren turvallisuustilanne heikkenisi, jos Yhdysvallat oikeasti pitäisi turvatakeita Baltialle tarpeettomina.

”Totta kai se muuttaisi Itämeren turvallisuustilannetta, eikä vakaammaksi vaan päinvastoin”, sanoi Niinistö. ”Ymmärrän, että Baltian maissa sydäntä kylmää, jos Naton viides artikla horjuu, mutta on epätodennäköistä, että näin kävisi.”

Niinistö ei usko, että Yhdysvallat olisi edes Trumpin johdolla valmis horjuttamaan Naton yhtenäisyyttä ja perussopimuksen viidennen artiklan uskottavuutta. Sen mukaan hyökkäys yhtä jäsenvaltiota vastaan on hyökkäys koko liittoa vastaan.

Suomella ei ole velvoitetta taata muiden Itämeren alueen maiden turvallisuutta. Mutta useiden asiantuntijalausuntojen mukaan Suomen ja Ruotsin kaltaisten sotilaallisesti liittoutumattomien maiden olisi vaikea pysyä ulkopuolella, jos Itämeren alueella puhkeaisi sotilaallinen konflikti, Niinistö muistutti.

Latvia ja Liettua aikovat täyttää Trumpin mainitsemat maksuvelvoitteet vuoteen 2018 mennessä.

”Parin vuoden kuluttua tätä ongelmaa ei enää ole”, sanoi Niinistö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat