Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanissa puukottaja tappoi 19 ihmistä vammaisten hoitokodissa keskellä yötä

Tekijäksi epäilty parikymppinen mies on pidätetty.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
Japanilaisen yleisradioyhtiön NHK:n kuvaa puukotustilanteesta.
Japanilaisen yleisradioyhtiön NHK:n kuvaa puukotustilanteesta.

Puukottaja surmasi 19 ihmistä heidän nukkuessaan japanilaisessa vammaisten hoitokodissa tiistain vastaisena yönä, kertoo uutistoimisto Reuters. Lisäksi 25 on loukkaantunut.

Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan puukotukset tapahtuivat Sagamiharan kaupungissa noin 50 kilometriä Tokiosta lounaaseen.

Kuolleet olivat 18–70-vuotiaita, ja heistä 9 oli miehiä ja 10 naisia, kertoo Kyodo-uutistoimisto.

Kanagawan prefektuurin viranomaisten mukaan 20 henkilöä loukkaantui vakavasti. Loukkaantuneet kuljetettiin kuuteen Tokion länsipuolella sijaitsevaan sairaalaan.

Henkilökunta kutsui Reutersin mukaan poliisin paikalle kello 2.30 yöllä Japanin aikaa (kello 21.30 Suomen aikaa), kun puukolla varustautunut mies oli murtautunut rakennukseen. NHK:n mukaan hoitolaitos on yleensä lukittu yöaikaan, ja mies oli murtautunut sisään rikkomalla ikkunan.

Kyodon mukaan poliisi pidätti 26-vuotiaan miehen. Hän on tiettävästi myöntänyt tekonsa. Mies ilmoittautui itse poliisille noin kolmelta yöllä.

Poliisi löysi laukun, jossa oli monia veitsiä. Ainakin yksi oli viranomaisten mukaan tahriintunut vereen. Poliisi sanoi tutkivansa teon mahdollisia motiiveja.

Japanin hallituksen edustaja Yoshihide Suga sanoi lehdistötilaisuudessa, että poliisin saamat tiedot eivät viittaa siihen, että teolla olisi yhteyttä ääri-islamismiin.

Reuters kertoi, että Asahi Shimbun -sanomalehden mukaan epäilty olisi sanonut poliisille haluavansa ”päästä eroon tämän maailman kehitysvammaisista”.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että paikallisen poliisin mukaan epäilty oli lähettänyt helmikuussa poliitikoille käsinkirjoitettuja kirjeitä, joissa hän uhkasi tappaa satoja vammaisia ihmisiä. Epäiltyä pidettiin sairaalassa lähes kaksi viikkoa, ennen kuin hänet vapautettiin.

Televisiokanava NTV:n kertoi Reutersin mukaan, että epäilty osoitti helmikuussa kirjeen Japanin parlamentin alahuoneen puhujalle, jossa epäilty vaati eutanasiaa vammaisille.

”Tavoitteenani on maailma, jossa vammaisten huoltajan suostumuksella heille voidaan tehdä eutanasia niille vammaisille, joiden on vaikea elää kotona ja olla sosiaalisesti aktiivisia”, NTV siteerasi kirjettä.

Epäilty oli työskennellyt aiemmin samassa hoitolaitoksessa, totesi NHK.

Eräiden tietojen mukaan epäilty kantoi kaunaa, sillä hänet oli irtisanottu työstään hoitokodissa.

Nainen, joka kertoi työskennelleensä hoitolaitoksessa, sanoi monien potilaiden olevan vakavasti vammautuneita.

”He ovat täysin syyttömiä ihmisiä. Mitä he ovat tehneet? Tämä on järkyttävää”, nainen sanoi japanilaiselle televisioyhtiö TBS:lle.

”Tämä on sydäntäsärkevä ja järkyttävä tapaus, jossa syyttömät ihmiset joutuivat uhreiksi”, Japanin hallituksen edustaja Suga sanoi lehdistötilaisuudessa.

Joukkomurhat ovat harvinaisia Japanissa. Siellä joukkosurmassa kyseessä on usein puukotus, sillä Japanissa on tiukat aselait, kertoo Reuters.

Japanin hallituksen virkamiehen mukaan kyseessä on pahin joukkosurma vuosiin.

Vuonna 2008 seitsemän ihmistä kuoli Tokion suositulla elektroniikka-alueella, kun mies ajoi rekalla väkijoukkoon.

Vuonna 2001 koulun entinen vahtimestari puukotti kahdeksan lasta kuoliaaksi Osakassa.

Puukottaja surmasi 19 ihmistä hoitokodissa Japanissa
Puukottaja surmasi 19 ihmistä hoitokodissa Japanissa
Parikymppinen mies on pidätetty epäiltynä vammaisten hoitokotiin tehdystä iskusta. Japanin yleisradioyhtiö NHK:n mukaan mies oli työskennellyt aiemmin samassa laitoksessa. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat