Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokraattien puoluekokous alkoi – Sandersin kannattajat buuasivat Clintonille

Sandersin valitsijamies Martha Medrano ei välitä, vaikka Trump tulisi valituksi.

Ulkomaat
 
Demokraattien puoluekokouksella vaikea alku – Sandersin kannattajat buuasivat kaikille
Demokraattien puoluekokouksella vaikea alku – Sandersin kannattajat buuasivat kaikille
Demorkaattien esivaalit hävinneen Bernie Sandersin kannattajat eivät suostuneet nielemään kiukkuaan. Philadelphiassa järjestetty puolukokous alkoi mökkälässä kun Sandersin kannattajat buuasivat jopa Bernie Sandersin oman puheen päälle. Kuva: Reuters.

Philadelphia

Demokraattien puoluekokous alkoi maanantaina Philadelphiassa lähes yhtä riitaisissa tunnelmissa kuin republikaanien puoluekokous Clevelandissa viime viikolla.

Senaattori Bernie Sandersin kannattajat buuasivat puoluekokoussalissa toistuvasti, kun tulevan presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin nimi mainittiin. He keskeyttivät puhujat huutamalla ”Bernie! Bernie!” ja heiluttelivat ehdokkaansa ja Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TTP:n vastaisia kylttejä.

Jopa Bernie Sanders sai itse sai kuulla buuauksia, kun hän ennen kokouksen alkua kehotti valitsijamiehiään äänestämään Clintonia.

”Ymmärrän, että olette pettyneitä, ja voi varmasti sanoa, ettei kukaan ole pettyneempi kuin minä”, Sanders sanoi tiistaiaamuna Suomen aikaa puoluekokouksessa pitämässään puheessa.

Sanders muistutti kuitenkin yleisöä siitä, ettei vaaleissa ole kyse hänestä tai Clintonista, vaan amerikkalaisista. Clinton on sitoutunut nostamaan minimipalkkaa, tekemään korkeakouluista ilmaisia keskiluokan lapsille ja vastustamaan huonoja vapaakauppasopimuksia, Sanders sanoi. Nämä olivat vaalikampanjassa hänen aloitteitaan.

”Ja jos ajattelette jättävänne nämä vaalit väliin, ajatelkaa, millaisia korkeimman oikeuden tuomareita Donald Trump nimittäisi”, Sanders sanoi.

Sanders oli myös pyytänyt etukäteen kannattajiaan välttämään mielenilmauksia kokoussalissa, koska ”Trump toivoo juuri sitä”. Sandersilaiset eivät totelleet, vaan huusivat Bernien nimeä myös koomikko Sarah Silvermanin puheen päälle maanantai-iltana.

Silverman, joka siirtyi Sandersin takaa Clintonin tueksi, kohautti salia vastaamalla sandersilaisille ”te olette naurettavia”.

Puoluekokouksen riitaisa alku ei kerro hyvää Clintonin presidentinvaalikampanjalle. Hän voitti senaattori Sandersin demokraattien esivaaleissa, ja Sanders luovutti kesäkuussa.

Monet Sandersin kannattajat eivät kuitenkaan aio tehdä niin. He pitävät Clintonia liian oikeistolaisena ja eturyhmien kätyrinä. Maanantain mielenosoituksessa jotkut sandersilaiset jopa huusivat Clintonista ”vangitkaa hänet!”, mikä on republikaanien iskulause.

”En luota Clintoniin. Hän yrittää esiintyä maltillisena yksille ja edistyksellisinä toisille”, sanoi Sandersin valitsijamies Jason Thompson, 19, Arkansasista.

”Clinton väittää, että hän aikoo uudistaa vaalirahoitusjärjestelmän, mutta samalla hän ottaa itse yrityksiltä vaalirahaa vastaan.”

Sandersin kalifornialainen valitsijamies Martha Medrano, 33, oli erityisen tuohtunut siitä, että Clinton valitsi varapresidenttiehdokkaakseen maltillisen Tim Kainen. Kaine kannattaa vapaakauppaa, toisin kuin Sanders.

”Valinta kertoo siitä, että Clinton ei enää edes yritä ottaa sandersilaisia huomioon”, Medrano sanoo.

Medrano aikoo tehdä kaikkensa puoluekokouksessa näyttääkseen, etteivät demokraatit ole yhtenäisiä. ”Jos meidät yritetään vaientaa, demokraattipuolue räjähtää sisältäpäin.”

Real Clear Politics -uutissivuston laskurin mukaan Clinton sai esivaaleissa yli kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Sanders. Clintonilla on demokraattien puoluekokouksessa 2 220 valitsijamiestä, Sandersilla 1 831. Lisäksi 591 puolueen 714 supervalitsijamiehestä on ilmoittanut kannattavansa Clintonia.

Supervalitsijamiehet ovat puolueen sisäpiiriläisiä. Heidän enemmistönsä tuki alusta lähtien Clintonia, koska pitivät tätä vahvempana ehdokkaana republikaania vastaan.

Sandersilaiset järjestävät Philadelphiassa joka päivä Clintonin-vastaisia marsseja. He ovat myös keränneet adressin muuttaakseen esivaalien sääntöjä niin, että puolue luopuisi supervalitsijamiehistä.

Lisää löylyä kuumille kiville löi se, että Wikileaksin viikonloppuna julkaisemien sähköpostien mukaan demokraattipuolueen sisäpiiri kannatti Clintonia, vaikka näiden olisi pitänyt olla esivaaleissa neutraaleja.

Sandersin valitsijamies Robyn Sumners oli vaalitarkkailijana Kalifornian esivaaleissa. Hänen mukaansa moni demokraatti hänen vaalipiirissään ei voinut äänestää, koska heidät oli vahingossa rekisteröity republikaaneiksi.

”Järjestelmä toimi Sandersia vastaan. Se oli hirveää”, Sumners sanoo.

Uskooko Sumners todella, että Clintonin kampanja sabotoi esivaaleja?

”Ainakin vaalijärjestelmässämme on vakavia ongelmia”, Sumners sanoo.

Äänestäminen Yhdysvalloissa on paljon hankalampaa kuin Suomessa, sillä se vaatii ennakkorekisteröinnin usein kuukausia aikaisemmin. Myös rekisteröintiin vaadittavia henkilökorttilakeja on tiukennettu. Säännöt toimivat pienituloisia ja vähemmistöjä vastaan.

Clintonin kannalta huolestuttavinta on se, että osa sandersilaisista aikoo protestoida äänestämällä varsinaisissa vaaleissa vihreiden tulevaa presidenttiehdokasta Jill Steinia. Kaksipuoluejärjestelmässä Steinilla ei ole mahdollisuutta tulla valituksi, mutta hän voi viedä ääniä demokraateilta.

Valitsijamies Martha Medranoa ei hetkauta, vaikka tasaisessa kisassa ääni Steinille voisi johtaa Trumpin voittoon. Näin kävi viimeksi vuonna 2000, kun demokraatti Al Gore hävisi republikaani George W. Bushille 537 äänellä Floridassa. Vihreiden presidenttiehdokas Ralph Nader sai silloin Floridassa yli 97 000 ääntä.

”Jos Trump valitaan, demokraattipuolue saa syyttää siitä itseään”, Martha Medrano sanoi. ”Mitä menivät valitsemaan kahdesta ehdokkaasta huonomman.”

SCOTT AUDETTE / Reuters
Bernie Sanders puhui demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa.
Bernie Sanders puhui demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat