Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkolentokoneen maailmanympäryslento onnistui – ”Historiallinen päivä koko ihmiskunnalle”

Aurinkoenergiaa käyttäneelle lentokoneelle kertyi yhteensä 42 000 lentokilometriä. Toisen lentäjän mukaan saavutus on merkittävä energian historiassa.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
JACK JABBOUR / Reuters
Andre Borschberg (vas.) ja Bertrand Piccard onnittelivat toisiaan lennettyään maailman ympäri aurinkovoimaa käyttävällä lentokoneella.
Andre Borschberg (vas.) ja Bertrand Piccard onnittelivat toisiaan lennettyään maailman ympäri aurinkovoimaa käyttävällä lentokoneella. Kuva: JACK JABBOUR / Reuters

Aurinkoenergialla maailman ympäri matkannut Solar Impulse 2 -lentokone laskeutui viimeiseen määränpäähänsä Abu Dhabiin Arabiemiraatteihin tiistaina, kertoo uutistoimisto AFP.

Viimeinen osuus alkoi aikaisin sunnuntaina Egyptin Kairosta, ja lento saapui Abu Dhabiin neljältä aamuyöllä paikallista aikaa. Viimeinen lentomatka kesti 48 tuntia. Matkan aikana kone ylitti Punaisenmeren, Saudi-Arabian suuren aavikon sekä Persianlahden.

Kone lähti maailmanympäryslennolleen Abu Dhabista maaliskuussa 2015.

Sveitsiläinen lentäjä ja projektin johtaja Bertrand Piccard ohjasi yksipaikkaista konetta viimeisellä lentomatkalla. Konetta on vuorotellen ohjannut Piccard sekä hänen maanmiehensä Andre Borshberg.

Huono ilma ja sairaudet ovat koetelleet matkantekoa. Sairastumisen vuoksi Piccard joutui myöhästyttämään viimeisen osuuden aloittamista.

Lennon aikana lentäjät olivat yhteydessä komentokeskukseen Monacossa, jossa meteorologit, matemaatikot ja insinöörit valvovat ja suunnittelevat lentoa.

”On yksi asia, jonka haluaisin teidän muistavan. Solar Impulse on enemmän kuin saavutus ilmailun historiassa, se on tehnyt saavutuksen energian historiassa”, Piccard sanoi lentomatkansa jälkeen.

Piccard käynnisti projektinsa vuonna 2003 osoittaakseen, että uusiutuvalla energialla voi saavuttaa mahdottoman.

”Meillä on tarpeeksi ratkaisuja ja tarpeeksi teknologiaa. Meidän ei tulisi koskaan hyväksyä maailman saastumista siksi, koska ihmisiä pelottaa ajatella toisin”, Piccard muistutti.

Piccard ja Borshberg eivät odota kaupallisia aurinkoenergiakoneita tulevan markkinoille vielä lähiaikoina. He toivovat, että projekti auttaa kannustamaan puhtaan energian kehittymistä.

Lennon aikana YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon osoitti kehunsa Piccardille suorassa videolähetyksessä.

”Minä ihailen ja arvostan rohkeuttasi. Tämä on historiallinen päivä, ei ainoastaan sinulle mutta koko ihmiskunnalle”, Ban Ki-moon sanoi.

Solar Impulse 2 on tehnyt matkaansa maailman ympäri osissa. Yhteensä lentokilometrejä kertyi noin 42 000.

Borschberg teki keskeytymättömän lentomatkan ennätyksen 118 tuntia kestäneellä ja 8 924 kilometriä pitkällä lennolla Japanin Nagoyasta Yhdysvaltain Hawajille.

Lentokoneen siipiväli vastaa Boeing 747 -mallia, ja se painaa henkilöauton verran. Koneessa kerää aurinkoenergiaa 17 000 aurinkopaneeleilla, jotka on asennettu siipiin. Koneen nopeus on keskimäärin 80 kilometriä tunnissa.

Lentäjät käyttävät suurissa korkeuksissa happitankkeja hengittämiseen, ja heillä on puvut, jotka on erikseen suunniteltuja kestämään äärimmäisiä olosuhteita. Lämpötila lentokoneen ohjaamossa voi vaihdella 20 pakkasasteesta 35 lämpöasteeseen.

JACK JABBOUR / Reuters
Solar Impulse2 -kone laskeutui Abu Dhabiin varhain tiistaiaamuna.
Solar Impulse2 -kone laskeutui Abu Dhabiin varhain tiistaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat