Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teini-ikäisiä pahoinpidelty australialaisessa nuorisovankilassa – ”kuin Guantanamon vankileiri”

Tapahtumat nousivat laajaan tietoisuuteen Australiassa maanantaina esitetyn tv-ohjelman myötä. Maan pääministeri on jo vaatinut selvitystä nuorten kohtelusta.

Ulkomaat
 
ABC
Ruutukaappaus Australian yleisradioyhtiö ABC:n esittämästä ohjelmasta.
Ruutukaappaus Australian yleisradioyhtiö ABC:n esittämästä ohjelmasta. Kuva: ABC

Australiassa maanantaina esitetty, tutkivaan journalismiin keskittyvä Four Corners -tv-ohjelma on paljastanut mittavan nuorten hyväksikäyttötapauksen Don Dale -nuorisovankilassa Australian Darwinissa. Tapauksesta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ohjelma on herättänyt laajaa huomiota, sillä vuosina 2010–2014 kuvattu materiaali näyttää esimerkiksi teini-ikäisen pojan käsistään ja jaloistaan tuoliin sidottuna ja huputettuna. Tämän lisäksi vanginvartijat ovat ohjelman mukaan riisuneet, lyöneet ja pilkanneet nuoria, sumuttaneet heitä kyynelkaasulla ja pitäneet nuoria pitkiä aikoja eristyssellissä.

Iso osa ohjelmasta keskittyy 13–14-vuotiaan pojan kohteluun vuosina 2010–2012. Poikaa pahoinpideltiin ja hänet riisuttiin alastomaksi sekä laitettiin eristysselliin. Poika myös siirrettiin nuorisovankilasta tavalliseen vankilaan, jossa hänet sidottiin raajoistaan kiinni tuoliin ja huputettiin lähes kahdeksi tunniksi.

Vuonna 2014 poika oli osa kuuden alaikäisen ryhmää, jota Don Dalen vanginvartijat sumuttivat kyynelkaasulla.

Australian pääministeri Malcolm Turnbull on vaatinut Don Dale -nuorisovankilan toiminnasta laajaa selvitystä.

”Kuten kaikki australialaiset, olen syvästi järkyttynyt ja sokissa tapahtuneen vuoksi, ja vankilan toiminta tullaan selvittämään perinpohjaisesti”, Turnbull sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

”Haluamme selvittää, miksi vankilasta aiemmin tehdyt selvityspyynnöt eivät ole tuoneet esille nyt televisiossa näkemäämme informaatiota ja todistusaineistoa.”

Four Corners -ohjelmassa haastateltu asianajaja John Lawrence australialaisesta lakimiesjärjestö Bar Associationista vertaa Don Dalen nuorten saamaa kohtelua Guantanamon vankileiriin.

Guantanamon vankileiri sijaitsee Yhdysvaltojen laivastotukikohdassa Guantanamo Bayssa Kuubassa. Vankien leirillä saama kohtelu on saanut osakseen laajaa kritiikkiä.

”Tässä on nyt kyse lapsista, jotka on kahlittu raudoilla nilkoistaan, ranteistaan ja vyötäröstään. Heidät on kahlittu tuoliin tällä tavalla, ja tämä oikeasti tapahtuu Australiassa vuonna 2016”, Lawrence sanoo ohjelmassa BBC:n mukaan.

Tapaus on herättänyt keskustelua myös Australian alkuperäisväestön eli aboriginaalien kohtelusta.

Valtaosa Don Dale -nuorisovankilan asukkaista on aboriginaaleja, mutta ohjelman perusteella ei ole selvää, kuinka moni pahoinpidellyistä todella on aboriginaali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat