Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fossiililöytö: Tasmanian tuholaisen jättiserkku saattoi suikaloida aikansa suurimpia eläimiä

Nykyisen pussiahman muinainen sukulainen oli kaksin verroin painavampi. Uusi fossiililöytö valottaa Australian mioseenikauden tuntematonta eläimistöä.

Ulkomaat
 
Jason Reed / Reuters
Vaatimattoman kokoinen pussiahma eli Tasmanian tuholainen on suurin elävä pussipeto, mutta Australiasta löytynyt fossiili kuuluu sitä kaksi kertaa suuremmalle lihaa syövälle pussiläimelle.
Vaatimattoman kokoinen pussiahma eli Tasmanian tuholainen on suurin elävä pussipeto, mutta Australiasta löytynyt fossiili kuuluu sitä kaksi kertaa suuremmalle lihaa syövälle pussiläimelle. Kuva: Jason Reed / Reuters

Australian mantereen metsissä saalisti miljoonia vuosia sitten suurikokoinen lihaa syövä pussieläin, tuore fossiililöytö paljastaa. Aikaisemmin tuntematon laji oli nykyisen pussiahman eli Tasmanian tuholaisen jättikokoinen sukulainen, löydön tehneet tutkijat kertoivat tiistaina.

Samoilta kaivauksilta Australian Queenslandissä on löydetty lukuisia entuudestaan tuntemattomien eläinlajien fossiileja, joista ensimmäinen on nyt nimetty. Tutkijat antoivat pussipedolle nimen Whollydooleya tomnpatrichorum.

”Eläimellä oli erittäin vahvat hampaat, joilla se saattoi tappaa ja suikaloida aikansa suurimpia eläimiä”, sanoi tutkimusryhmän johtaja, professori Mike Archer totesi Uuden Etelä-Walesin yliopiston verkkosivuilla. Tutkimus julkaistiin tuoreessa Memoirs of Museum Victoria -julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan eläimen kaukainen nykysukulainen on pussiahma eli pussipiru, jota kutsutaan myös Tasmanian tuholaiseksi. Se tunnetaan vahvoista leuoistaan, joilla se murskaa suuriakin luita. Noin kymmenenkiloinen pussiahma on suurin nykyisin elävä pussipeto, mutta W. tomnpatrichorum oli yli kaksi kertaa painavampi.

Whollydooleya tomnpatrichorum eli myöhäisellä mioseenikaudella 12–5 miljoonaa vuotta sitten. Tuohon aikaan Australia alkoi kuivua ja suurikokoiset maaeläimet alkoivat kehittyä.

Archerin mukaan aikakaudelta on vain harvoja fossiililöytöjä, ja siitä on vähän tutkimustietoa. Vuonna 2012 tutkijat löysivät uuden fossiiliesiintymän Queenslandin luoteisosista läheltä kuuluisia Riversleighin fossiililöytöjä. Aluetta on tutkittu vuodesta 2013 alkaen.

”Uuden Riversleighin kaivaukset ovat tuottaneet jäänteitä useista erikoisista pienistä ja keskisuurista otuksista, joista W. tomnpatrichorum on ensimmäisenä kuvailtu. Nämä uudet löydöt täyttävät suurta aukkoa tiedoissamme siitä, kuinka Australian maaeläimet muuttuivat läntisten metsien pienistä eliöistä maailman toiseksi kuivimman mantereen suuriksi selviytyjiksi”, Archer sanoi.

Löydöissä on jo nähtävissä merkkejä ilmaston muuttumisesta kuivemmaksi, ja sen vaikutuksista eläimistöön.

Eläinten hampaissa näkyy kulumisen merkkejä, mikä voi viitata siihen, että ne ovat joutuneet syömään aiempaa sitkeämpiä, kuivuuteen sopeutuneita sopeutuneita kasveja. Ilmassa oli todennäköisesti myös enemmän hiekkapölyä.

”Vaikka Whollydooleya terrorisoi kuivuvia metsiä noin viisi miljoonaa vuotta sitten, sen päivät olivat luetut”, Archer sanoi.

”Ilmastonmuutos voi olla armoton tuhoaja mahtavimmillekin nisäkkäille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat