Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi-Seelanti haluaa eroon petoeläimistä vuoteen 2050 mennessä – opossumit, rotat ja näädät aiotaan hävittää

Uuden-Seelannin pääministeri pitää tavoitetta mahdollisena. Tuhoeläimet uhkaavat maan kotoperäisiä lintuja ja vaarantavat maan talouden sekä yksityisen sektorin toiminnan.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma
Danish Siddiqui / Reuters
Uuden-Seelannin pääministerin John Keyn mukaan rotat, opossumit ja näädät tappavat 25 miljoonaa kotoperäistä lintua joka vuosi.
Uuden-Seelannin pääministerin John Keyn mukaan rotat, opossumit ja näädät tappavat 25 miljoonaa kotoperäistä lintua joka vuosi. Kuva: Danish Siddiqui / Reuters

Uuden-Seelannin hallitus haluaa eroon petoeläimistä vuoteen 2050 mennessä, kertoo uusiseelantilainen Stuff-lehti. Hallitus haluaa hävittää kaikki tuhoeläimet, jotka uhkaavat maan kotoperäisiä lintuja.

Uuden-Seelannin pääministeri John Key ja luonnonsuojeluministeri Maggie Barry ovat julistaneet kyseisen tavoitteen.

”Rotat, opossumit ja näädät tappavat 25 miljoonaa kotoperäistä lintua joka vuosi ja saalistavat muita kotoperäisiä lajeja, kuten liskoja. Meidän pitää tehdä enemmän suojellaksemme alkuperäiseläimiä aivan kuten muutakin ympäristöä”, Key sanoi lehdelle.

28 miljoonan Uuden-Seelannin dollarin rahoitus tukee yhteishankkeen aloittamista.

Tuhoeläimet uhkaavat myös maan taloutta ja yksityistä sektoria.

”Opossumit ja kärpät kantavat nautatuberkuloosibakteeria, joka on erittäin tuhoisa sairaus karjalle ja kauriseläimille”, sanoi pääelinkeinoministeri Nathan Guy Stuff-lehdelle.

Tuhoeläimet aiheuttavat pääministeri Keyn mukaan 3,3 miljardia dollarin vanhingot joka vuosi. Valtio sijoittaa tuhoeläinten torjuntaan vuosittain 60–80 miljoonaa dollaria.

Hallitus on perustanut hanketta varten uuden julkisen sektorin järjestön, ”Tuhoeläimistä vapaa Uusi-Seelanti”, joka ohjaa hanketta yhdessä yksityisen sektorin kanssa.

Järjestö olisi vastuussa tuhoeläinten valvonnasta ja rahoittajien houkuttelemisesta mukaan hankkeeseen.

”Tämä on kunnianhimoisin luonnonsuojeluprojekti, jota on yritetty maailmassa. Uskomme, että pystymme saavuttamaan tavoitteemme, jos teemme koko maa yhdessä töitä sen eteen”, Key sanoi.

Tavoite on saanut Stuff-lehden mukaan epävarmaa tukea oppositiopuolueilta, mutta työväenpuolue on epäillyt hallituksen sitoutumista hankkeeseen.

”Pitkän ajan rahoitusta miljoonien tuhoeläinten tappamiseksi pitää ajatella yhdessä rahoitusten leikkaamisen kanssa, joka on heikentänyt luonnonsuojeluministeriön työtä”, sanoi työväenpuolueen luonnonsuojeluedustaja Nanaia Mahuta.

Vihreiden luonnonsuojeluedustaja Kevin Hague hyväksyi tavoitteen, mutta sanoi tutkimuksien osoittavan, että tarvittava rahamäärä tuhoeläinten hävittämiseksi on 9 miljardia dollaria.

”Meillä on todellisia huolia siitä, mitä hankkeelle tapahtuu, jos hallitus ei saa houkuteltua mukaan yksityisiä rahoittajia tai jos rahoittajat eivät innostu aiheesta”, Hague kertoi.

Vuodelle 2025 on asetettu Stuff-lehden mukaan neljä tavoitetta. Hallitus haluaa miljoona hehtaaria puhdasta maata, jossa tuhoeläimet on hävitetty tai ne on siirretty muualle. Tavoitteena on tieteellisen kehityksen läpimurto, jonka avulla voidaan siirtää pieni tuhoa tekevä nisäkäs muualle.

Määräaikaan mennessä hallituksen tavoitteena on etsiä keino, jonka avulla 20 000 hehtaarin alueet ovat tuhoeläimistä vapaita ilman, että niitä pitää aidata alueen ulkopuolelle. Neljäs tavoite on siirtää tuhoeläimet toisaalle rannikkoseudun suojelluilta saarilta.

Tiede- ja uudistusministeri Steven Joycen mukaan Uusi-Seelanti osoittaa tavoitteellaan olevansa luonnonsuojelutieteessä ja teknologiassa maailman johtaja.

”Ensimmäistä kertaa teknologia alkaa tehdä toteuttamiskelpoiseksi sellaista, mikä aiemmin vaikutti saavuttamattomalta unelmalta”, Joyce sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat