Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro on sotinut Yhdysvaltojen puolesta

Ulkomaat
 

Auttaisiko Donald Trumpin johtama Yhdysvallat hädän tullen Viroa, joka panostaa yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustukseen? Latvia ja Liettua taas joutuisivat odottamaan vuoteen 2018, jolloin nekin täyttävät Naton kahden prosentin velvoitteen.

Näin voisi päätellä Trumpin sunnuntaina NBC-kanavalle antamasta haastattelusta, jossa hän huomioi Viron taloudellisen panostuksen. Viro on poikkeus.

Kun Baltian maissa oli syvä lama 2008–2010 ja julkisen sektorin palkkoja leikattiin 10–20 prosentilla, puolustuskulujen osuus Viron budjetista kasvoi. Latviassa ja Liettuassa puolustukseen varattiin alle prosentti kutistuvasta valtion budjetista. Viro saavutti Naton edellyttämän kahden prosentin rajan bruttokansantuotteesta toisin kuin enemmistö Nato-valtioista.

Jos otetaan mukaan muut kuin rahalliset panostukset, Viro on edelleen panostanut poikkeuksellisen paljon.

Latvia ja Liettua siirtyivät pieniin palkka-armeijoihin ennen kaikkea Naton päälliköiden ohjauksessa. Ideana oli 2000-luvun alussa, että ne voivat siirtää joukkojaan nopeasti kansainvälisiin kriisipesäkkeisiin.

Virossa käytiin kovaa vääntöä valikoivan asevelvollisuuden säilyttämiseksi, ja ainoana uutena Nato-valtiona Viro säilytti asevelvollisuuden.

Kaikki Baltian maat ovat olleet Yhdysvaltojen uskollisia tukijoita alkaen päätöksestä lähettää joukkonsa Yhdysvaltojen johtamaan sotilasoperaatioon Irakiin 2003. Esimerkiksi suuret Nato-valtiot Ranska ja Saksa eivät sinne lähteneet. Ja Yhdysvaltojen sotaan lähdölle esittämää syytä, joukkotuhoaseita ei löytynyt. Virolaiset sotivat Yhdysvaltojen joukkojen alaisuudessa.

Myöhemmin Viro oli Britannian, Tanskan ja Yhdysvaltojen ohessa yksi harvoista valtioista, joka lähetti joukkonsa sotimaan Afganistanin sotaisimmalle alueelle Helmandiin. Afganistanin operaatio oli Naton johtama.

Irakin ja Afganistanin sodassa kuoli yhteensä 11 virolaista. Yhdysvaltojen väkilukuun suhteutettuna tämä merkitsisi yli 3 000 kuollutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat