Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Aasiassa joukkosurmaajan väline on yleensä veitsi – tuliaseiden saatavuutta rajoitettu

Japanissa, Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa on nähty silmittömiä puukkoiskuja muun muassa kouluihin ja metroasemille. Tiukkojen aselakien maissa joukkosurmaaja tarttuu useimmiten teräaseeseen.

Ulkomaat
 
ISSEI KATO / Reuters
Poliisit vartioivat rikospaikkaa Sagamiharassa, missä entinen hoitokodin työntekijä puukotti 19 kehitysvammaista kuoliaaksi maanantaiyönä. Japanissa ampuma-aseet ovat tuiki harvinaisia, ja poliiseille jaettiin pistooleja vasta toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen miehittäjäjoukkojen suosituksesta.
Poliisit vartioivat rikospaikkaa Sagamiharassa, missä entinen hoitokodin työntekijä puukotti 19 kehitysvammaista kuoliaaksi maanantaiyönä. Japanissa ampuma-aseet ovat tuiki harvinaisia, ja poliiseille jaettiin pistooleja vasta toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen miehittäjäjoukkojen suosituksesta. Kuva: ISSEI KATO / Reuters

Japanin kauhistuttava joukkosurma vammaisten hoitolaitoksessa tiistain vastaisena yönä ei ole ensimmäinen lajiaan Japanissa. Itse asiassa Itä-Aasian maissa – Japanissa, Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Taiwanissa – on kaikissa kipeitä kokemuksia silmittömistä veitsi-iskuista viime vuosilta.

Vuonna 2008 raivostuneet miehet puukottivat sivullisia metroasemalla Soulissa ja Tokion Akihabaran kaupunginosassa. Soulissa kuoli kuusi, Tokiossa seitsemän ihmistä. Kaksi vuotta sitten Taipeissa 21-vuotias opiskelija puukotti metroasemalla ainakin 28:aa ihmistä, joista neljä kuoli.

Usein veitsisurmien uhrit ovat olleet hyökkääjää heikompia ja puolustuskyvyttömiä: vanhuksia, koululaisia tai – kuten tiistain tapauksessa – vammaisia.

Kiinassa nähtiin vuosina 2010–2012 toisiinsa liittymättömien koulusurmien suma, jossa hyökkääjät kävivät lasten kimppuun teräasein. Viimeksi helmikuussa veitsen kanssa riehunut mies puukotti kymmentä lasta koulussa Hainanin saarella Etelä-Kiinassa ja tappoi sitten itsensä.

Kiinan viime vuosien pahimpiin lukeutuva terrori-isku tehtiin sekin teräaseilla.

Vuonna 2014 joukko pitkin puukoin varustautuneita hyökkääjiä iski Kunmingin rautatieasemalla Yunnan maakunnassa. Iskussa kuoli yli 30 ihmistä, joista neljä oli tekijöitä. Lähes 150 ihmistä haavoittui. Kiina syytti iskusta Xinjiangin maakunnan separatisteja.

Miksi joukkosurmaajat Aasiassa tarttuvat teräaseisiin? Ilmeisin selitys on, että veitsiä on kaikkien saatavilla.

Kaikissa näissä maissa on maailman tiukimpiin lukeutuvat aselait ja siviilien omistamat tuliaseet ovat harvinaisuuksia.

Japanissa on maailman vähiten aseita siviiliväestöä kohden, ja pelkkä aseen luvaton pitely on rikollista. Ampumiskuolemat on lähestulkoon hävitetty maasta; tapauksia on keskimäärin kymmenkunta vuodessa.

Kiinassa siviilit eivät saa laillisesti omistaa tuliaseita, eikä niille paljon käyttöä olisikaan. Metsästäminen valtavassa mutta tiheään asutussa maassa on kielletty jo vuonna 1949, ja lailliset metsästysmaat ja ampumaradat ovat harvinaisia.

Etelä-Korean aselait ovat lähellä Japanin vastaavia, ja aseiden lukumäärässä asukasta kohden maa on kansainvälisessä vertailussa sijalla 149. Taiwan puolestaan on sijalla 106.

Sattumanvaraiset puukotukset ovat toki näissäkin maissa erittäin harvinaisia.

Itä-Aasian alueella asuu noin 1,5 miljardia ihmistä, ja joukkopuukotuksissa on kuollut vain joitakin kymmeniä ihmisiä tällä vuosituhannella. Vertailun nimissä Yhdysvalloissa on jo pelkästään alkuvuoden 2016 aikana tapahtunut ainakin neljä ampumista, joissa on kuollut vähintään kolme ihmistä.

Joukkopuukotukset ovat kuitenkin aina järkyttäviä ja kuohuttavia tapahtumia. Niiden estämiseksi ei ole juuri keinoja, sillä kaikilla on pääsy keittiöön.

Esimerkiksi Japanissa on tosin rikollista kantaa ilman perusteltua syytä veistä, jonka terä on yli kuusi senttimetriä pitkä.

Kiina rajoitti eräiden veitsityyppien saatavuutta Pekingin olympialaisten alla vuonna 2008. Uusien määräysten mukaan esimerkiksi kääntöveitsen tai yli 22 senttimetriä pitkän teräaseen ostamiseen vaaditaan henkilöllisyystodistus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat