Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump-torni Moskovaan ja kauppoja suurliikemiesten kanssa – presidenttiehdokas Trumpilla on pitkät liikeyhteydet Venäjälle

Trumpin yhteydet venäläiseen liike-elämään juontavat jo 1980-luvulle. Vaalikamppailussa niistä on tullut lyömäase.

Ulkomaat
 
Steve Marcus / Reuters
Kuva: Steve Marcus / Reuters

Suurliikemies Donald Trump oli innoissaan kesällä 2013. Hän oli menossa Moskovaan missien kanssa.

Trump ilmoitti, että Moskovassa järjestetään samana syksynä Miss Universum -kilpailu, joka kuului silloin hänen yritysryppääseensä. Twitteriin Trump kirjoitti:

“Uskotteko, että Putin tulee Miss Universum -kilpailuun. Jos, niin tuleekohan hänestä uusi paras ystäväni?” Trump kirjoitti tapausta muistelleen Politico-lehden mukaan.

Nyt kysymys on taas esillä. Vaalikamppailussa Trumpin vastustajat ovat alkaneet syyttää suurliikemiestä Venäjän mielistelijäksi.

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi valittu Trump on kehunut Venäjän presidentti Vladimir Putinia ”vahvaksi johtajaksi”. Viime viikolla Trump antoi haastattelussa ymmärtää, ettei Yhdysvallat hänen johdollaan itsestään selvästi puolustaisi Baltian Nato-maita Venäjän hyökkäykseltä.

Amerikkalaisviestimissä on esiin nostettu Trumpin ja hänen avustajiensa liiketoimia venäläisten kanssa.

Raportit saivat Trumpin tiedottajan Hope Hicksin sanomaan maanantaina, että Trumpilla “ei ole mitään bisnesyhteyksiä” Venäjällä tai Venäjän kanssa.

Väite vaikuttaa kuitenkin olevan ristiriidassa Trumpin ja hänen lähipiirinsä aiempien lausuntojen perusteella.

Vieraillessaan Moskovassa Miss Universum -kisojen yhteydessä Trump kertoi pitkäaikaisesta unelmastaan rakentaa Moskovaan uusi Trump Tower. Alkuperäinen pilvenpiirtäjä sijaitsee Manhattanilla New Yorkissa.

”Minulla on suunnitelmia perustaa liiketoimia Venäjällä. Nyt käyn keskusteluja useiden venäläisten yritysten kanssa tämän pilvenpiirtäjän rakentamisesta”, Trump sanoi marraskuussa 2013 venäläisen Russia Today -uutiskanavan mukaan.

Venäläinen miljardööri Araz Agalarov vahvisti silloin uutistoimisto Itar-Tassille, että hänen Crocus Group -yrityksensä neuvotteli Trumpin kanssa. Agalarov teki Trumpin kanssa yhteistyötä myös missikisoissa, sillä hän omistaa areenan, jolla kisat pidettiin. Agalarov on saanut kunnianosoituksen presidentti Putinilta.

Trumpin kiinnostus liiketoimiin Venäjällä juontaa jo 1980-luvun lopulle, jolloin hän kävi Neuvostoliitossa tutustumassa avautuviin mahdollisuuksiin. Vuosien aikana Trump ja hänen lähipiirinsä on käynyt Venäjällä usein liikematkoilla, kertoo Trumpin Venäjä-yhteyksiä selvittänyt The Washington Post -lehti.

Venäläiset liikemiehet ovat myös aiempien lausuntojen perusteella sijoittaneet paljon Trumpin yritysryppään kiinteistöihin eri maissa.

”Meille virtaa paljon rahaa Venäjältä”, sanoi Trumpin poika Donald Trump nuorempi vuonna 2008. Lausunnon esitti kiinteistöalan julkaisu eTurboNews.

Trump-tornin rakentaminen Moskovaan ei vuosien yrityksistä huolimatta ei ole edennyt. Julkisuuteen ei myöskään ole tullut Trumpin suoria liiketoimia presidentti Putinin lähipiirin kanssa. Putin ei saapunut vuonna 2013 Miss Universum -kisaan, eikä hän tiettävästi ole koskaan tavannut Trumpia.

Trumpin kannattajat pitävät Venäjä-yhteyksien esiin nostamista vaalikamppailuna. Uusi kohu syntyi Wikileaks-sivuston vuotamista sähköposteista, joiden perusteella demokraattipuolueen johto suosi Hillary Clintonia esivaaleissa.

Clintonin kampanjapäällikkö Robby Mook esitti, että venäläiset hakkerit varastivat sähköpostit sekoittaakseen demokraattipuoluetta ja auttaakseen Trumpia presidentiksi.

Trump itse kuittasi puheet tiistaina uutistoimisto Reutersille. Hänen mukaansa väite on ”oudoimpia salaliittoteorioita”, joita hän on kuullut.

Venäjän hallituksen tiedottaja Dmitri Peskov kutsui tiistaina ”absurdeiksi” väitteitä, että Venäjä olisi ollut sähköpostivuodon takana.

Venäjä-yhteyksistä puhuttaessa huomiota on kiinnitetty myös Trumpin presidentinkampanjatiimiin, jossa keskeisillä henkilöillä on Venäjään liittyviä liiketoimia.

Huomattavin näistä on kampanjapäällikkö Paul Manafort. Hän on The Washington Post -lehden mukaan tehnyt miljoonien arvoisia kauppoja oligarkkien kanssa.

Manafort on pitkän uransa aikana toiminut lobbarina ja neuvonantajana monille ulkomaisille johtajille. Yksi pitkäaikaisista asiakkaista oli Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš, jota Venäjä tuki.

Janukovitš syrjäytettiin kansannousussa ja hän pakeni Venäjälle vuonna 2014. Seuranneessa konfliktissa Venäjä valtasi Krimin ja alkoi tukea Itä-Ukrainan kapinallisia, mikä johti Yhdysvaltain ja EU:n talouspakotteisiin Putinin lähipiiriä vastaan.

Trumpin neuvonantaja Venäjä-asioissa on investointipankkiiri Carter Page. Pagella on uutistoimisto Bloombergin mukaan läheiset välit Venäjän kaasujätti Gazpromiin, jonka neuvonantajana hän on toiminut.

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat viime vuosina vajonneet surkeiksi. Yhdysvalloissa on siksi herättänyt erityistä huomiota jotkut Trumpin lausunnot, jotka on tulkittu myötämieliseksi Venäjälle tai Putinille.

Maaliskuussa Trump sanoi: ”Putin on ollut hyvin vahva johtaja Venäjälle. Mielestäni hän on ollut vahvempi kuin meidän johtajamme.”

Trump on kuitenkin kiistänyt ylistäneensä Putinia. Kun haastatteluissa on kysytty asiasta, Trump on usein kääntänyt asian niin päin, että Putin on ylistänyt häntä.

”Pidän hänestä (Putinista), koska hän kutsui minua neroksi”, Trump sanoi huhtikuussa.

Lausuntoja läpikäyneen uutistoimisto Reutersin mukaan Putin ei kuitenkaan ole kutsunut Trumpia neroksi. Sen sijaan Putin on sanonut Trumpia ”lahjakkaaksi” ja ”mahtailevaksi”.

Trump puhui jo liikemiehenä ennen presidenttikampanjaansa siitä, että Yhdysvaltain pitäisi parantaa suhteitaan Venäjään. Viimeksi hän otti asian esiin tiistaina.

”Kun sitä ajattelee, eikö olisi kiva, jos tulisimme toimeen Venäjän kanssa?” Trump sanoi Reutersin mukaan. ”Eikö olisi kiva, jos yhdessä Venäjän kanssa potkisimme Isisin helvettiin?”

Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Trump lupasi palauttaa lain ja järjestyksen Amerikan kaduille
Donald Trump lupasi republikaanien puoluekokouksessa pitämässään puheessa turvata poliisin työn sekä palauttaa kaduille lain ja järjestyksen. Kuva: Reuters. Editointi: Tomi Peurakoski.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat