Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tämä on kuin kuningattaren kruunaus, ei demokratiaa”

Ulkomaat
 
Carlos Barria / Reuters
Bernie Sandersin kannattajat protestoivat puoluekokoussalissa. Osa buuasi joka kerta, kun Hillary Clintonin nimi mainittiin.
Bernie Sandersin kannattajat protestoivat puoluekokoussalissa. Osa buuasi joka kerta, kun Hillary Clintonin nimi mainittiin. Kuva: Carlos Barria / Reuters

Philadelphia

Valitsijamies Sherry Easonin silmämeikki on valunut hänen kasvoilleen kyynelvanoja pitkin.

”Olen niin surullinen. Bernie Sanders olisi ollut kansan kannalta paljon parempi ehdokas”, hän sanoo puoluekokousareenan käytävällä.

On aamuyö, ja senaattori Sanders on juuri pitänyt Philadelphian puoluekokouksessa kiihkeän puheen, jossa hän kehotti kannattajiaan äänestämään entistä kilpailijaansa Hillary Clintonia. Clinton ottaa demokraattien presidenttiehdokkuuden vastaan torstaina.

”Clintonista täytyy tulla presidentti”, Sanders sanoi. ”Jos luulette voivanne jäädä kotiin näissä vaaleissa, ajatelkaa, millaisia tuomareita [republikaani] Donald Trump nimittäisi korkeimpaan oikeuteen.”

Eason ei ole vakuuttunut. ”Luultavasti äänestän Clintonia, mutta aionko kampanjoida hänen puolestaan? En. Nämä vaalit varastettiin meiltä.”

Demokraattien puoluekokous Philadelphiassa on alkanut lähes yhtä riitaisissa tunnelmissa kuin republikaanien viime viikolla. Sandersin kannattajat, joista kiihkeimpiä kutsutaan sandernistoiksi, marssivat Philadelphian keskustassa kannatellen ”Ei koskaan Hillarya” -kylttejä.

Avajaisiltana sandernistat buuasivat puoluekokouksen puhujien päälle joka kerta, kun Clintonin nimi mainittiin. Jotkut huusivat republikaaneja matkien ”Vangitkaa hänet!”

Jopa Sanders sai kuulla buuauksia, kun hän kehotti valitsijamiehiään äänestämään Clintonia. Poliittinen vallankumous, jonka Sanders aloitti, ei enää ole yksin hänen käsissään.

”Tämä on kuin kuningattaren kruunaus, ei demokratiaa”, sanoi kalifornialainen valitsijamies Martha Medrano tuohtuneena.

Medrano kutsui ”litsariksi” sitä, että Clinton valitsi varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Tim Kainen, joka kannattaa vapaakauppaa.

”Jos meidät yritetään vaientaa, demokraattipuolue räjähtää sisältäpäin.”

Sandernistat pitävät Clintonia eliitin ja yritysmaailman ehdokkaana. Etenkin nuoriin vetosi se, että Sanders lupasi ilmaista terveydenhoitoa ja korkeakoulutusta Pohjoismaiden tapaan.

”Clinton vain teeskentelee, että hän välittää työläisistä”, sanoo Sandersin valitsijamies Robyn Sumners.

Toiseksi Wikileaksin julkaisemat sähköpostit vahvistivat sandersilaisten väitteet siitä, että demokraattipuolue suosi Clintonia. Puoluejohdon mielestä Clinton on vahvempi ehdokas republikaania vastaan, koska se ajattelee vaalien ratkeavan poliittisessa keskustassa. Sandersilaisten mielestä vasemmistolainen anti-elitisti olisi vedonnut myös trumpilaisiin.

Kolmanneksi jotkut sandersilaiset uskovat, että Clintonin voitto Sandersista yli kolmella miljoonalla äänellä perustui jonkinlaiseen vilppiin. Sumners oli vaalitarkkailijana Kaliforniassa, jossa monet demokraatit oli vahingossa rekisteröity republikaaneiksi.

”Järjestelmä toimi Sandersia vastaan”, Sumners uskoo.

Sisäiset riidat eivät ennusta ehdokkaalle hyvää. Demokraattien sisäinen hajaannus johti tappioon vaalivuosina 1968, 1972 ja 1980. Toisaalta republikaanipuolue on tänä vuonna vielä pahemmin jakaantunut.

Kyselyjen mukaan valtaosa sandersilaista aikoo äänestää Clintonia, mutta osa siirtyy vihreiden ehdokkaan Jill Steinin taakse. Kaksipuoluejärjestelmässä Stein ei voi voittaa, mutta hän vie ääniä demokraateilta.

Näin kävi vuonna 2000, kun demokraatti Al Gore hävisi republikaani George W. Bushille 537 äänellä Floridassa. Vihreiden Ralph Nader sai Floridassa yli 97 000 ääntä.

Medrano ei välitä, jos ääni Steinille johtaisi Trumpin voittoon.

”Jos Trump valitaan, demokraattipuolue saa syyttää vain itseään”, Medrano sanoi.

”Mitäs menivät valitsemaan huonomman ehdokkaan.”

Jotkut Clintonin kannattajat pitävät sandersilaisten uhmaa naiivina, jopa itsekkäänä.

”Se, että jättää äänestämättä, ei ole kapinaa. Se on antautumista”, varoitti senaattori Al Franken puheessaan maanantaina.

”Sandersilaiset ovat ihan kuin 1960–70-luvun vallankumoukselliset”, tuhahtaa Clintonia kannattava Marc Daniels, 62. ”He vain haluavat kaiken yhteiskunnalta.”

Asennetutkimusten mukaan nuoret demokraatit ovatkin vasemmistolaisempia kuin aiempi sukupolvi. Se vie Yhdysvaltain pääpuolueita yhtä kauemmas toisistaan.

Sandersin valitsijamies, kieltenopettaja Melissa Michelson lupaa, että vallankumous jatkuu. Hän harkitsee ensi kertaa lähtevänsä kunnallispolitiikkaan.

”Sanders on vallankumouksen isä, mutta hänen jälkeensä tulee muita”, Michelson sanoo.

”Kuten Bernie sanoi, tässä ei ole kyse hänestä, vaan meistä.”

Michelle Obama sivalsi Donald Trumpia puheessaan

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puoliso Michelle Obama sivalsi republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia maanantai-iltana pitämässään puheessa, joka innosti demokraattien puoluekokoussalin Philadelphiassa monta kertaa suoraan huutoon.

Mainitsematta Trumpin nimeä Michelle Obama kertoi miettivänsä, miten hän selittää tyttärilleen sen, että joku ei pidä heidän isäänsä oikeasti amerikkalaisena tai ettei televisiosta kuuluva vihapuhe edusta koko maata.

Trump väitti aikoinaan, ettei presidentti Barack Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa eikä siten ole oikeutettu presidentin virkaan.

”Meidän mottomme on: kun he iskevät vyön alle, me nousemme asioiden yläpuolelle”, Michelle Obama sanoi ja sai salin osoittamaan suosiotaan villisti.

Michelle Obaman mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on kyse siitä, ”kuka saa vallan vaikuttaa lapsiimme seuraavat neljä tai kahdeksan vuotta.”

”Näissä vaaleissa on vain yksi ihminen, johon luotan tässä asiassa: Hillary Clinton”, Michelle Obama sanoi.

Hän on niin suosittu, että edes senaattori Bernie Sandersin innokkaimmat kannattajat eivät huutaneet puoluekokoussalissa hänen päälleen, kuten aiempien puhujien.

Michelle Obama sanoi arvostavansa miehensä entisessä ulkoministerissä ja kilpakumppanissa sitä, että tämä ei anna periksi tai päätä, että on saanut tarpeekseen arvostelusta, joka kohdistuu jopa tämän naurutapaan.

”Hän ei ikinä luovuta”, Obama sanoi.

Piikkinä Trumpin twiiteille Michelle Obama sanoi, että presidentin pitää ymmärtää, ”etteivät kaikki asiat mahdu 140 merkkiin”.

”Jos sormenpäissä on ydinaseiden laukaisukoodit ja johdettavana armeija, ei voi tehdä hätiköityjä päätöksiä”, Obama sanoi. ”Silloin tarvitaan harkintaa, arvostelukykyä ja oikeaa tietoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat