Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoluekokousten ruokalistasta näkee poliittisen murroksen

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Poliittisen murroksen näkee ruokalistasta.

Republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa kokousväki jonotti amerikkalaista perusmättöä: hotdogeja, suolarinkeleitä, nachoja sinapinkeltaisella juustohunnulla.

Demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa tarjolla on kasvishampurilaisia, tofutacoja ja hummusta. Kokousareenalla mainostetaan ”gluteiinitonta aluetta” ja yhteisvessoja.

Demokraatit oli ennen Yhdysvaltain työväenpuolue, joka ajoi pienituloisten, ammattiliittojen ja teollisuustyöläisten asiaa. Republikaanit taas oli porvaripuolue, joka halusi leikata veroja ja kasvattaa armeijaa.

Asetelma on muuttunut. Demokraateista on tullut yhä enemmän rannikoiden koulutetun keskiluokan puolue, jonka kannattajille kansainvälisyys, rasismin vastustaminen ja luomuruoka tuntuvat vähintään yhtä tärkeiltä kuin teollisuustyöläisten toimeentulo.

Tehtaiden sijasta monet nuoret demokraatit työskentelevät palvelualoilla, it-yrityksissä ja luovassa taloudessa. Kokousväki on nuorta ja etnisesti kirjavaa.

Republikaanit ovat sen sijaan liukumassa maaseudun työväenpuolueeksi, jonka yhteisiä nimittäjiä ovat valkoinen ihonväri, aseenkanto-oikeuden kannatus ja tunne siitä, että oma maa on muuttumassa heille vieraaksi. Miljardöörijätkä Donald Trumpin valinta republikaanien presidenttiehdokkaaksi vain korostaa tätä muutosta.

Vaalit voittaa se, joka onnistuu houkuttelemaan kokolihaporukan ja soijanakkiheimon saman pöydän ääreen. Edes vaalipäiväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat