Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisten joukkosurma järkytti syvästi Japania

”Tuollaisen teon takana on onneton ihminen”, sanoi Helsingissä vieraillut japanilainen.

Ulkomaat
 
Issei Kato / Reuters
Kanagawan alueen kuvernööri Yuji Kuroiwa rukoili uhrien puolesta puukottajan surmattua yhdeksäntoista vammaista ihmistä hoitolaitoksessa.
Kanagawan alueen kuvernööri Yuji Kuroiwa rukoili uhrien puolesta puukottajan surmattua yhdeksäntoista vammaista ihmistä hoitolaitoksessa. Kuva: Issei Kato / Reuters

Poikkeuksellinen joukkosurma järkytti japanilaisia tiistain vastaisena yönä. Veitsellä aseistautunut mies murtautui vammaisten hoitokotiin ja surmasi 19 ihmistä näiden nukkuessa.

Kyseessä on Japanin pahin joukkosurma toisen maailmansodan jälkeen.

Uutistoimisto Kyodon mukaan poliisi pidätti 26-vuotiaan miehen. Hän on tiettävästi myöntänyt tekonsa. Mies ilmoittautui poliisille yöllä.

Japanilaisten viestimien mukaan mies olisi kertonut poliisille haluavansa ”päästä eroon maailman kehitysvammaisista”.

Puukotukset tapahtuivat Sagamiharan kaupungissa noin 50 kilometriä Tokiosta. Tapetuista nuorin oli 18-vuotias ja vanhin 70-vuotias, kertoi Kyodo. Uhrit olivat sekä miehiä että naisia. Hyökkäyksessä loukkaantui vakavasti 20 henkilöä.

Helsingin Kalasatamassa vieraili tiistaina 32 japanilaisen ryhmä, joka tutustui kehitysvammaisten asuntoihin Kipparintalossa. Ryhmään kuului useita erityisopettajia ja kehitysvammaisten kanssa työskenteleviä. Japanin tapahtumat järkyttivät heitä.

”Tänä aamuna kun luin kamalat uutiset kotimaastamme, olin šokissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun mitään tällaista tapahtuu Japanissa”, sanoi entinen erityisopettaja Katsuko Yamamoto.

Yamamoto on ajanut kehitysvammaisten asiaa ympäri Japania ja maailmaa.

”Kun kuulin puukotuksesta, menetin puhekykyni hetkeksi”, hän sanoi. ”Tuollaisen teon takana on onneton ihminen. Yhteiskunnan täytyy muuttua niin, että kukaan ei ajattelisi haluavansa tappaa.”

Japanissa kehitysvammaisiin suhtautuminen on muuttunut kymmenissä vuosissa valtavasti, mutta kielteisiä asenteita on edelleen. Suomessa asuva japanilainen Hanae Mikkola sai neljä vuotta sitten kehitysvammaisen tyttären ja pitää blogia japaniksi.

Mikkolan mukaan jotkut japanilaiset suhtautuvat tuomitsevasti ”ei-tuottavaan kansanosaan”, kuten vanhuksiin ja kehitysvammaisiin.

”Kamalia tekoja on tehty joskus myös vanhainkodeissa. Joidenkin mielestä tällaisten vähemmistöjen edustajat eivät ansaitse elämää”, Mikkola sanoi.

Japanin poliisin mukaan hyökkäyksestä epäilty mies oli lähettänyt helmikuussa poliitikoille käsinkirjoitettuja kirjeitä, joissa hän uhkasi tappaa satoja vammaisia ihmisiä.

”Tavoitteenani on maailma, jossa vammaisten huoltajan suostumuksella voidaan tehdä eutanasia niille vammaisille, joiden on vaikea elää kotona ja olla sosiaalisesti aktiivisia”, uutiskanava NTV lainasi kirjettä.

Kirjeen jälkeen mies oli pantu sairaalahoitoon. Hänet kuitenkin vapautettiin myöhemmin, koska lääkärin mukaan mielentilansa oli parantunut.

Epäilty oli japanilaisten viestimien mukaan työskennellyt aiemmin samassa hoitolaitoksessa, jossa hän teki surmat. Hän murtautui laitokseen rikkomalla ikkunan. ”Monien viattomien ihmisten elämät vietiin. Olen syvästi järkyttynyt”, sanoi pääministeri Shinzo Abe.

Joukkosurmat ovat harvinaisia Japanissa. Aiemmissa teoissa aseena on usein ollut veitsi, sillä Japanissa on tiukat aselait. Yksi pahimmista joukkosurmista oli tuomiopäivän lahkon hyökkäys Tokion metroon vuonna 1995. Ryhmä levitti metroon hermokaasua tappaen kaksitoista ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat