Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perun puolustusministerin poika matkusti Suomeen suorittaakseen varusmiespalveluksen

Isoisänmaataan puolustava perulaisalokas toivoo oppivansa armeijassa järjestelmällisyyttä ja sotkun munkkeihin lisää hilloa.

Ulkomaat
 
Mika Ranta / HS
Valakivi on ainoa kaksoiskansalainen tuvassaan. Tupakaverit auttavat esimerkiksi silloin, kun suomen kielen sanat eivät ole tuttuja.
Valakivi on ainoa kaksoiskansalainen tuvassaan. Tupakaverit auttavat esimerkiksi silloin, kun suomen kielen sanat eivät ole tuttuja. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Syy Suomen passiin on isoisä

 Johannes Valakiven isoisä Raimo Valakivi oli seikkailija, joka jätti Suomen sodan jälkeen ja kierteli maailmaa.

 Lopulta hän asettui Peruun ja avioitui perulaisnaisen kanssa.

 Raimo Valakivi kuoli Perussa vuonna 1969. Hänen poikansa Jakke oli tuolloin kuusivuotias.

 Raimo Valakiven isä ja Johanneksen isoisoisä Lahja Valakivi oli yksi ennen Suomen itsenäistymistä vapaaehtoisesti Saksaan sotilasoppiin lähteneistä jääkäreistä.

Uudenmaan jääkäripataljoonan esikunta- ja viestikomppanian perimmäisessä tuvassa vitsaillaan.

”Rodriguez! Kerro, mitä sanoja osaat suomeksi!”

Valokuvattavana poseeraavaa alokas Rodriguezia naurattaa. Tupakaverit ovat saattaneet opettaa sanoja, joita ei perhelehteen painettaisi.

20-vuotias Rodriguez on koko nimeltään Johannes Jakke Valakivi Rodriguez. Rodriguez tulee äidin puolelta, mutta Valakivi on suomalaisen isoisän sukunimi.

Valakiven isä Jakke Raimo Milagro Valakivi Alvarez on Perun puolustusministeri. Pesti tosin päättyy torstaina, kun uuden presidentin nimeämät ministerit aloittavat tehtävänsä. Ollessaan apulaispuolustusministerinä Jakke Valakivi teki virallisen vierailun Suomeen.

Nuoremmalla Valakivellä on isoisänsä myötä kaksoiskansalaisuus eli sekä Perun että Suomen passit. Suomen kansalaisena hän on asevelvollinen, mutta ulkomailla asuvana kaksoiskansalaisena vapautuksen saaminen tuskin olisi ollut vaikeaa.

Silti Valakivi päätti lähteä tutustumaan isoisänsä synnyinsijoihin ensimmäistä kertaa elämässään. Palvelus alkoi heinäkuun neljäntenä, ja sitä ennen hän oli ehtinyt viettää Suomessa viikon esimerkiksi serkkunsa ja tätinsä seurassa.

Perussa armeija ei ole kaikille pakollinen, eikä Valakivi aio ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Isä ei painosta lainkaan: myös Suomeen tuleminen oli täysin oma päätös.

Se, että jonkin toisen maan puolustuksesta vastaavan ministerin poika on Suomen armeijassa, ei ole herättänyt ihmetystä. Valakiven mukaan asiasta on tullut puhetta vain yhden kaverin kanssa.

Maanpuolustus ammattina ei ole Valakiven suunnitelmissa. Perussa hän opiskelee insinööriksi, ja valtaosan vapaa-ajasta nielee maahockey.

Kaartin jääkärirykmentin tiedottajan Juuso Metsälän mukaan ulkomailla asuvia suomalaisia saapuu varusmiespalvelukseen vuosittain yli 200. Monet heistä suorittavat palveluksensa Valakiven tavoin Helsingin Santahaminassa.

Valakivi tuntee joitakin muitakin kaksoiskansalaisalokkaita, mutta suurin osa ystävistä on yhden passin kantasuomalaisia.

Sopeutuminen on ollut kivutonta: Valakivi kertoo aina kokeneensa, että heidän perheensä on jollakin tavalla vähän toisenlainen kuin monet latinot. Vaikka hän ei ole aiemmin käynyt Suomessa, mielenlaadussa on jotakin suomalaista. Esimerkiksi perhe on keskivertoperulaista liberaalimpi.

Yksi armeijaan innoittaneista asioista oli se, että Valakivi halusi oppia järjestelmällisyyttä. Perulainen aikakäsitys ei ole yhtä jämäkkä kuin ajallaan saapuvilla suomalaisilla. Lisäksi Valakivi voi esimerkiksi työhakemuksissa kertoa oppineensa Suomen armeijassa tiimityötä ja toisten tukemista.

”Ja isä sanoi, että kun palaat, toivottavasti osaat pitää huoneesi siistinä.”

Suomen kieltä kotona Perun pääkaupungissa Limassa ei puhuta. Ennen Suomeen muuttamista Valakivi opiskeli suomea yksityistunneilla kerran tai kaksi viikossa, ja nyt sanasto kasvaa armeijaslangilla ja -ilmaisuilla: marssi, asento ja lepo.

Valakivi naurahtaa myöntäessään, että perulaista ruokaa on ikävä. Perun ruokakulttuuri on kansainvälisesti tunnettu monipuolisena, kun taas Suomen maine ei ole yhtä hyvä. Valakivi ei oikein ymmärrä, miksi esimerkiksi hillomunkkeihin laitetaan niin vähän hilloa.

Entä perinteinen torstaihernekeitto?

”On se ihan hyvää. Koko ajan tottuu.”

Tottumiseen Valakivi luottaa myös sääolosuhteiden osalta. Hän ei ole vielä varma, kestääkö palvelus puoli vuotta vai kokonaisen, mutta talvikuukausiin asti se joka tapauksessa jatkuu.

”Lämpötila ei mene hetkessä 20 plusasteesta saman verran miinukselle. Ehdin lisätä takkeja.”

Mika Ranta / HS
Johannes Valakivi on ainoa kaksoiskansalainen tuvassaan. Tupakaverit auttavat esimerkiksi silloin, kun suomen kielen sanat eivät ole tuttuja.
Johannes Valakivi on ainoa kaksoiskansalainen tuvassaan. Tupakaverit auttavat esimerkiksi silloin, kun suomen kielen sanat eivät ole tuttuja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat