Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bill Clinton paljasti yksityiskohtia ensikohtaamisestaan Hillaryn kanssa ja vakuutti vaimonsa olevan ”paras muutosvoima”

Jos Hillary Clinton valitaan presidentiksi, Bill Clintonista tulee ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso.

Ulkomaat
 
Hillary Clinton julistettiin demokraattien presidenttiehdokkaaksi
Hillary Clinton julistettiin demokraattien presidenttiehdokkaaksi
Hillary Clinton kiitti Philadelphiassa koolla olevaa puoluekokousta nimittämisestään presidenttiehdokkaaksi. Kuva: Reuters.

Philadelphia

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton piti demokraattien puoluekokouksessa tunteellisen puheen puolisonsa, demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin puolesta keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Clintonin viesti oli suunnattu sekä senaattori Bernie Sandersin että republikaani Donald Trumpin kannattajille, jotka uskovat Hillary Clintonin edustavan eliitin saavutettuja etuja. Clintonin ydinsanoma oli se, että puhe on halpaa, mutta jalkatyötä todellisen muutoksen puolesta jaksavat tehdä harvat, koska se on raskasta ja tylsää.

Hillary Clinton ”on hyvä organisoija ja paras perhanan muutosvoima kuin kukaan muu, jonka olen tavannut”, Bill Clinton sanoi ja luetteli 1970-luvulta alkaen puolisonsa luottamustehtäviä, vapaaehtoistöitä ja lakialoitteita lasten, naisten, vähemmistöjen ja kehitysvammaisten oikeuksien parantamiseksi.

”Jos olisitte istuneet lounaspöydissämme ja illallispöydissämme, tietäisitte, että tämä nainen ei ole koskaan ole ollut tyytyväinen asioiden nykytilaan.”

Mieleenjäävin osuus entisen presidentin puheesta oli kuitenkin pariskunnan rakkaustarina. Jos Hillary Clintonista tulee Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti, Bill Clintonista tulee ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso, joka kaiken lisäksi on itsekin entinen presidentti. Siksi Clintonien tarinassa henkilökohtainen on poliittista ja toisinpäin.

Bill Clinton muisteli, kuinka hän oli nähnyt Hillary Rodhamin ensimmäistä kertaa Yalen yliopiston kansalaisoikeuksien luennolla keväällä 1971. ”Hänellä oli vaaleat hiukset ja iiiiisot lasit”, Bill Clinton sanoi sanoja venyttäen.

Hän kuvaili, että Hillarysta huokui sellainen varmuus, ettei hän uskaltanut lähestyä tätä heti, vaan seurasi tätä jonkin aikaa yliopistolla esitelläkseen itsensä.

”Olin niin lähellä, että olisin voinut koputtaa häntä selkään, mutta en tehnyt sitä. Jotenkin tiesin, että se ei jäisi vain yhdeksi koputukseksi”, hän sanoi.

Hän kertoi myöhemmin nähneensä Hillaryn uudelleen yliopiston kirjastossa. Tämä oli kävellyt salin poikki suoraan Clintonin luo ja sanonut ”jos jatkat tuijottamistani, minun pitäisi ainakin tietää nimesi”.

”Kerrankin minä menin sanattomaksi”, Bill Clinton sanoi.

Bill Clinton puhui perhe-elämästään myös uudella tavalla. 1990-luvulla, kun Clinton itse oli presidentti, amerikkalaispoliitikoilla ei ollut tapana muistella julkisesti sitä, kuinka naisystävä suostui kosintaan vasta kolmannella kerralla, milloin vaimon lapsivesi meni tai miten tytär kävi kavereiden luona yökylässä.

Bill Clintonin ei kuitenkaan tarvitse pelätä oman julkisuuskuvansa puolesta. Hänen 1990-luvun seksiskandaaleistaan on aikaa, ja nykyisin hänen presidenttikautensa vuosina 1992–2000 muistetaan ripeän talouskasvun ja rauhan aikana. Sen sijaan Bill Clintonille on langennut tehtävä inhimillistää mielikuvaa puolisostaan. Hillary Clinton ei ole Yhdysvalloissa rakastettu poliitikko edes omiensa keskuudessa, koska häntä pidetään usein liian pidättyväisenä ja kovana.

”Minä menin naimisiin parhaan ystäväni kanssa”, Bill Clinton sanoi ja kuvaili vaimoaan perheen ”kiintiöhuolehtijaksi” joka ryntäili ympäri tyttären yliopistoasuntolan huonetta paperoimassa vetolaatikoiden pohjia.

Jos Hillary Clintonista tulee presidentti, haaste olisi löytää Bill Clintonille mielekäs, mutta ei liian näkyvä rooli. Bill Clinton on tunnettu hypersosiaalisena ideamyllynä, jolla on laajat kansainväliset verkostot. Siksi on vaikea kuvitella, että hän pysyttelisi taustalla perinteisten puolisoiden tavoin.

Tiistain puheessaankaan Bill Clinton ei pysynyt kotiasioissa, vaan korosti myös Hillary Clintonin saavutuksia ulkoministerinä: tämä osallistui päätökseen terroristi Osama bin Ladenin tappamisesta, taivutteli republikaaneja Iranin ydinsopimuksen taakse ja neuvotteli Venäjän kanssa ydinaseriisunnasta.

Juuri Clintonin ulkoministerikausi on herättänyt republikaanien keskuudessa jyrkintä kritiikkiä. Republikaanien ehdokas Donald Trump syytti viime viikolla Clintonia jopa äärijärjestö Isisin synnystä.

Bill Clinton myönsi, että hänen kuvauksellaan Hillary Clintonista on hyvin vähän tekemistä sen kuvan kanssa, minkä republikaanit esittivät viime viikolla omassa puoluekokouksessaan.

”Yksi [kuva] on totta, toinen on keksitty”, Bill Clinton sanoi, ja sali alkoi osoittaa suosiotaan.

”Onnittelut teille siitä, että valitsitte ehdokkaaksi todellisen version.”

MIKE SEGAR / Reuters
Bill Clinton puhui tiistaina demokraattien puoluekokouksessa.
Bill Clinton puhui tiistaina demokraattien puoluekokouksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat