Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n brexit-neuvottelijaksi kokenut ranskalaispoliitikko Michel Barnier

Britannian EU-eroa ei enää hoputeta, mutta haaveet suotuisasta sopimuksesta tyrmätään. ”Tämä on viekas veto Junckerilta.”

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Britannian EU-eroa valmistelevaksi pääneuvottelijaksi on nimitetty ranskalaispoliitikko Michel Barnier.
Britannian EU-eroa valmistelevaksi pääneuvottelijaksi on nimitetty ranskalaispoliitikko Michel Barnier. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Bryssel. Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on nimittänyt Britannian EU-eroa valmistelevaksi pääneuvottelijaksi kokeneen ja laajasti verkostoituneen ranskalaispoliitikon Michel Barnierin. Hän aloittaa tehtävässään 1. lokakuuta.

EU-lähteiden mukaan kyseessä on kiinnostava ja brittien näkökulmasta askarruttava valinta, sillä Barnier, 65, on aiemmin toiminut komission varapuheenjohtajana ja vastannut briteille pyhistä aihepiireistä, kuten sisämarkkinoista ja finanssipalveluista.

”Britannia tietää nyt, että sillä on komissiossa kova vastus. Tämä on viekas veto Junckerilta”, eräs EU-lähde toteaa.

Talouslehti The Wall Street Journalin mukaan Barnierin nimitys saatetaan tulkita provokatiiviseksi Britanniassa, koska Ranska on vetänyt tiukkaa linjaa sen suhteen, miten Britanniaa tulee erossaan kohdella.

Joidenkin ranskalaispoliitikkojen mielestä Britanniaa on kohdeltava tylysti, jotta siitä tulee opettavainen esimerkki muille EU-maille, joissa herää haluja exit-kansanäänestyksiin. Sellaisia haluja on myös Ranskan äärioikeistolla.

Komissiossa ollessaan Barnier otti usein yhteen brittien kanssa finanssisääntelyyn liittyvissä kysymyksissä.

EU:n muut 27 jäsenmaata ja instituutiot odottavat parhaillaan, että Britannian hallitus ilmoittaa virallisesti erostaan Euroopan unionista eli brexitistä, kuten kansa toivoi kesäkuussa pidetyssä kansanäänestyksessä. Sitä ennen neuvotteluja ei voida käynnistää.

Britannian brexit-eroa ajava leiri lupasi ennen kansanäänestystä, että Britannia voisi neuvotella itselleen hyvin suotuisan sopimuksen EU:sta eroamisen yhteydessä. EU-maiden johtajat ja EU-virkamiehet ovat tyrmänneet sellaiset toiveet.

Barnier on ollut komission jäsen vuosina 1999–2004 ja 2010–2014. Keskustaoikeistolaiseen UMP-puolueeseen kuuluva Barnier on myös kantanut neljää eri ministerisalkkua – kuten ulkoministerin – Ranskan hallituksissa 1990- ja 2000-luvuilla.

Vuonna 2014 Barnier hävisi äänestyksessä luxemburgilaiselle Junckerille, kun Euroopan parlamentin EPP-ryhmä valitsi kärkiehdokkaansa Euroopan komission puheenjohtajaksi. Junckerin mukaan Barnierilla on taustansa vuoksi laajat verkostot jokaisen EU-maan pääkaupunkiin ja EU-parlamenttiin.

Heti brexit-kansanäänestyksen jälkeen Juncker ja muut EU-pomot hoputtivat Britanniaa antamaan virallisen eroilmoituksensa, jopa vain muutama päivä äänestyksen jälkeen. Sittemmin sävy on lientynyt.

”Britannian hallitus tarvitsee useita kuukausia säätääkseen neuvotteluasemansa”, Juncker totesi maanantaina Ranskan televisiolle.

Samassa yhteydessä Juncker totesi, että brittien on turha haikailla vapaasta pääsystä EU:n sisämarkkinoille, jos maa ei salli ihmisten vapaata liikkumista muista EU-maista.

Britannian brexit-ministeriksi on nimitetty pitkän linjan EU-skeptikko David Davis, joka kuuluu konservatiivipuolueen vanhaan oikeistokaartiin. Hän on todennut, että Britannia jättänee eroilmoituksensa joskus vuodenvaihteessa.

Britannian uuden hallituksen pääministeri Theresa May kampanjoi vaisusti EU:ssa pysymisen puolesta. Hän nimitti hallitukseensa kaksi muutakin näkyvää brexit-leirin jäsentä: ulkoministeri Boris Johnsonin ja ulkomaankauppaministeri Liam Foxin.

Pian kansanäänestyksen jälkeen kiersi huhuja, joiden mukaan Britannian poliittinen eliitti venkoilee jollakin tavalla irti brexit-päätöksestä ja jää unionin jäseneksi. Pääministeri May on kuitenkin vakuuttanut, että “brexit tarkoittaa brexitiä”.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Brexit videoina: katso HSTV:n koostesivu täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat