Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puola vaarassa menettää äänioikeutensa EU:ssa – unioni antoi kolme kuukautta aikaa laittaa oikeusvaltio kuntoon

EU:n mukaan perustuslakituomioistuin Puolassa ei vieläkään pysty toimimaan riippumattomasti. Rangaistuksena Puola on vaarassa menettää äänioikeutensa unionissa.

Ulkomaat
 
Kacper Pempel / Reuters
Kevään hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen Jaroslaw Kaczynski kuvattiin Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unina.
Kevään hallituksenvastaisessa mielenosoituksessa Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen Jaroslaw Kaczynski kuvattiin Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unina. Kuva: Kacper Pempel / Reuters

Euroopan unioni vaatii Puolaa laittamaan perustuslakituomioistuimensa asianmukaiseen kuntoon. EU:n komission mukaan Puolan nykyinen laki on uhka oikeusvaltioperiaatteelle, jonka noudattamista edellytetään kaikilta unionin jäsenmailta.

Aikaa muutosten tekemiselle on kolme kuukautta. Jos Puola ei noudata suosituksia, se voi jopa menettää äänioikeutensa EU:n ylimmässä päätöselimessä.

Kyseessä on toinen askel EU:n poikkeuksellisissa kuritoimissa tämän vuoden aikana.

Oikeistolainen ja EU-kriittinen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolue nousi Puolassa valtaan vaaleissa viime syksynä. Ensitöikseen se teki lakimuutoksia, jotka arvostelijoiden mielestä keskittivät valtaa ja vähensivät hallituksen riippumatonta valvontaa.

Perustuslakituomioistuinta koskeva laki käytännössä halvaannutti laitoksen toiminnan. EU ja Puola ovat tämän vuoden käyneet vuoropuhelua, jonka seurauksena Puolan parlamentti sääti viikko sitten uuden lain. Sekin jäi EU:n komission mielestä puutteelliseksi.

”Komissio katsoo, että Puolassa vallitsee systeeminen uhka oikeusvaltioperiaatteelle. Se, että perustuslakituomioistuimella ei ole täysiä valtuuksia todelliseen perustuslailliseen tarkasteluun, heikentää sen riippumattomuutta, vakautta ja asianmukaista toimintaa”, Euroopan komissio sanoi tiedotteessaan.

Komissio antoi Puolalle myös suosituksia. Yksi näistä on, että perustuslakituomioistuimen päätösten on oltava julkisia.

Euroopan komissio on EU:n toimeenpaneva elin. Kaikille 28 jäsenmaalle on EU:ssa yhteiset demokratian periaatteet, joiden noudattamista komissio valvoo.

Puolan ulkoministeriön mukaan EU:n päätös oli ennenaikainen. Puolan sisäministeri Mariusz Blaszczak sanoi olevansa ”hämmästynyt” komission ratkaisusta.

”Heidän pitäisi päinvastoin tukea jäsenmaita. Heidän pitäisi keskittyä taisteluun terrorismia vastaan”, Blaszczak sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU:ssa huolta on herättänyt myös Puolan nykyhallituksen tiukentunut kontrolli julkisen palvelun yleisradioyhtiöstä.

Noin 38 miljoonan asukkaan Puola on väkiluvultaan yksi EU:n suurimpia maita. Puola liittyi unioniin vuonna 2004.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat