Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki sulkee lukuisia uutisvälineitä – joukossa kolme uutistoimistoa ja 45 sanomalehteä

Turkkilaisministeri vahvisti: Puhdistus oli suunnitteilla jo ennen kumousyritystä.

Ulkomaat
 
Kenan Gurbuz / Reuters
Turkkilaiset sotilaat pidättivät vallankumousyritykseen osallistumisesta epäillyn kersantin Marmariksessa maanantaina.
Turkkilaiset sotilaat pidättivät vallankumousyritykseen osallistumisesta epäillyn kersantin Marmariksessa maanantaina. Kuva: Kenan Gurbuz / Reuters
Fakta

Kumousyrityksessä käytettiin hävittäjiä ja panssarivaunuja

 Turkissa yritettiin heinäkuun 15. päivä vallankaappausta presidentti Recep Tayyip Erdoğania ja hänen hallintoaan vastaan. Kumousyrityksen yhteydessä kuoli 246 ihmistä ja yli 2 000 loukkaantui.

 Turkin hallinto väittää, että kumousyritykseen osallistui 8 651 sotilasta, mikä on noin 1,5 prosenttia asevoimien henkilöstöstä.

 Hallituksen mukaan kumouksellisten aseistuksena oli muun muassa 74 panssarivaunua, 37 helikopteria ja 35 lentokonetta, joista oli 24 hävittäjiä.

 Turkin hallitus syyttää salajuonesta kansainvälistä muslimiliikettä johtavaa Fethullah Gülenia ja hänen verkostoaan. Gülen kiistää syytöksen.

 Kumousyrityksen jälkeen Turkin viranomaiset ovat pidättäneet, erottaneet ja pidättäneet virasta yli 60 000 sotilasta, poliisia, juristia, opettajaa ja virkamiestä.

 Sisäministeriön mukaan 15 000 ihmistä on otettu kiinni ja heistä 8 113 on edelleen pidätettynä ja odottaa oikeudenkäyntiä.

Turkki sulkee kolme uutistoimistoa, 16 televisiokanavaa, 23 radiokanavaa ja 45 sanomalehteä vallankaappausyrityksen takia, uutistoimistot kertoivat keskiviikkoiltana. Lisäksi suljettujen listalla on 15 aikakauslehteä ja 29 kustantamoa.

Lakkautettujen joukossa on muun muassa vielä alkuvuodesta maan suurilevikkisin sanomalehti Zaman.

Turkin hallituksen ministeri vahvisti keskiviikkona epäilyn siitä, että hallinto oli kerännyt nimilistoja ja suunnitellut puhdistuksia jo ennen vallankaappausyritystä.

Energiaministeri Berat Albayrakin mukaan osa asevoimista ryhtyi kumousyritykseen, koska he olivat saaneet tietää joutuvansa erotetuksi. Erotukset oli määrä tehdä sotilasneuvoston elokuisessa kokouksessa.

”He aikoivat ryhtyä tärkeisiin toimiin poistaakseen gülenisteihin kuuluvia upseereita ja kenraaleita asevoimista. Meillä oli jo työ käynnissä tästä”, Albayrak sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Heinäkuun 15. päivän kumousyrityksessä kumoukselliset yrittivät ottaa kiinni tai mahdollisesti tappaa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin.

Presidentti syyttää salajuonesta Yhdysvalloissa asuvaa saarnaajaa Fethullah Gülenia. Hän johtaa omaa muslimiliikettään, joiden jäseniä kutsutaan gülenisteiksi.

Ministeri Albayrak on myös presidentti Erdoğanin vävy. Albayrakin mukaan puhdistukset oli jo ennen kumousyritystä suunniteltu koskemaan myös oikeuslaitosta ja muuta hallintoa.

”Nämä ihmiset (Gülenin tukijat) oli tunnistettu ja listoja oli toimitettu vastaaville ministeriöille.”

Gülen on kiistänyt olleensa vallankaappausyrityksen takana.

Turkin uusimmassa pidätysaallossa kohteena näyttävät olevan erityisesti tiedotusvälineet. Tällä viikolla ainakin 89 journalistia on määrätty pidätettäväksi.

Vajaat kaksi viikkoa sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin viranomaiset ovat pidättäneet, erottaneet ja pidättäneet virasta yli 60 000 sotilasta, poliisia, juristia, opettajaa ja virkamiestä.

Kumouksessa yritettiin syöstä vallasta presidentti Erdoğan, joka johtaa islamistista AK-puoluetta. Häntä arvostellaan vallan keskittämisestä, demokratian heikentämisestä ja islamin uskon sekoittamisesta politiikkaan.

Yhdysvalloissa maanpaossa elävä Gülen johtaa kansainvälistä Hizmet-verkostoa, jolla arvioidaan olevan Turkissa ja eri puolilla maailmaa miljoonia seuraajia. Eräänlaista salaseuraa muistuttava liike sanoo ajavansa modernia ja suvaitsevaista islamia, joka korostaa koulutusta, uskontojen välistä vuoropuhelua ja sitä, että uskonto kuuluu yksityiselämään.

Gülenin tukijoita on viime vuosina noussut monille tärkeille paikoille Turkin hallinnossa. Heidän arvioidaan horjuttaneen Erdoğanin hallintoa esimerkiksi korruptiosyytteillä.

Erdoğan on syyttänyt gülenisteja salaliitosta ja rinnakkaishallinnon rakentamisesta. Hän on viime vuosina aiemminkin siirtänyt Gülenin tukijoiksi epäiltyjä syrjään viroistaan.

Sisäministeriön tuoreiden lukujen mukaan 15 000 ihmistä on otettu kiinni vallankaappausyrityksen jälkeen. Heistä 8 113 on pidätetty ja odottaa oikeudenkäyntiä.

Pääministeri Binali Yildirim sanoi keskiviikkona julkaistussa haastattelussa, että puhdistus tulee vielä jatkumaan.

”Tutkinta jatkuu. On ihmisiä, joita etsitään. Uusia kiinniottoja ja pidätyksiä voi tulla”, hän sanoi Sky Newsille.

Turkki on joutunut puhdistuskampanjan vuoksi kansainvälisen arvostelun kohteeksi. Keskiviikkona arvostelijoihin liittyi joukko EU-maiden tuomareita, jotka sanoivat tuomareiden ja syyttäjien joukkopuhdistuksen vaarantavan oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

Turkin hallinnon mukaan noin 2 700 tuomaria, syyttäjää ja muuta oikeusviranomaista on siirretty syrjään viroistaan. EU-tuomarit esittivät huolensa myös siitä, että Turkin hallinto on sanonut harkitsevansa kuolemantuomion ottamista käyttöön uudelleen.

Osman Orsal / Reuters
Ihmiset ottivat osaa opposition järjestämään mielenosoitukseen sunnuntaina Istanbulissa.
Ihmiset ottivat osaa opposition järjestämään mielenosoitukseen sunnuntaina Istanbulissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat