Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki sulkee lukuisia uutisvälineitä – joukossa kolme uutistoimistoa ja 45 sanomalehteä

Ministeri vahvisti, että puhdistus oli suunnitteilla jo ennen kumousyritystä.

Ulkomaat
 
Kenan Gurbuz / Reuters
Turkkilaiset sotilaat pidättivät vallankumousyritykseen osallistumisesta epäillyn kersantin Marmariksessa maanantaina.
Turkkilaiset sotilaat pidättivät vallankumousyritykseen osallistumisesta epäillyn kersantin Marmariksessa maanantaina. Kuva: Kenan Gurbuz / Reuters
Fakta

Yli 8 000 ihmistä odottaa oikeudenkäyntiä

 Turkissa yritettiin heinäkuun 15. päivä vallankaappausta presidentti Recep Tayyip Erdoğania ja hänen hallintoaan vastaan. Kumousyrityksen yhteydessä kuoli 246 ihmistä ja yli 2 000 loukkaantui.

 Turkin hallinto väittää, että kumousyritykseen osallistui 8 651 sotilasta, mikä on noin 1,5 prosenttia asevoimien henkilöstöstä.

 Sisäministeriön mukaan 15 000 ihmistä on otettu kiinni ja heistä 8 113 on edelleen pidätettynä ja odottaa oikeudenkäyntiä.

Turkin viranomaiset antoivat keskiviikkona pidätysmääräyksen 47 toimittajasta. Lisäksi kymmeniä mediataloja suljettiin, kertoi televisiokanava CNNTürk.

CNNTürkin mukaan suljettujen mediatalojen joukossa on muun muassa 16 televisiokanavaa ja 45 sanomalehteä. Sulkemiset mahdollistaa Turkissa voimassa oleva poikkeustila, joka julistettiin vajaat kaksi viikkoa sitten tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen.

Toimet jatkavat hallituksen valtavaa kampanjaa arvostelijoiden puhdistamiseksi. Tällä viikolla on määrätty pidätettäväksi yhteensä ainakin 89 journalistia.

Pidätysmääräyksen saaneiden joukossa on entisiä Zaman-lehden toimittajia ja kolumnisteja. Viranomaiset ottivat hallintoa arvostelleen lehden haltuunsa maaliskuussa, koska sen väitettiin tukevan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vastustajaa, omaa muslimiliikettään johtavaa Fethullah Gülenia.

Gülen on kiistänyt olleensa vallankaappausyrityksen takana.

Pidätettäviin journalisteihin kuuluu myös tunnettuja toimittajia, jotka eivät ole toimineet Gülenia tukevissa viestimissä. Tämä on vahvistanut arvioita siitä, että vainon kohteena ovat nyt kaikki presidentin arvostelijat.

Pidätysmääräyksen ovat saaneet esimerkiksi Hürriyet-lehden entinen verkkopäätoimittaja Bülent Mumay, vasemmistolainen kriitikko Sahin Alpay ja entinen kansanedustaja Nazlı Ilıcak.

Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin viranomaiset ovat pidättäneet, erottaneet ja pidättäneet virasta yli 60 000 sotilasta, poliisia, juristia, opettajaa ja virkamiestä.

Turkin hallituksen ministeri vahvisti keskiviikkona epäilyn siitä, että hallinto oli kerännyt nimilistoja ja suunnitellut puhdistuksia Gülenin liikkeen tukijoita kohtaan jo ennen vallankaappausyritystä.

Energiaministeri Berat Albayrakin mukaan osa asevoimista ryhtyi kumousyritykseen, koska he olivat saaneet tietää joutuvansa erotetuksi. Erotukset oli määrä tehdä sotilasneuvoston elokuisessa kokouksessa.

”He aikoivat ryhtyä tärkeisiin toimiin poistaakseen gülenisteihin kuuluvia upseereita ja kenraaleita asevoimista. Meillä oli jo työ käynnissä tästä”, Albayrak sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat