Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bill Clinton: Hillary on muutosvoima

Bill Clintonista voi tulla ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso USA:n historiassa.

Ulkomaat
 
Jim Young / Reuters
Hillary Clinton on todellinen uhka republikaaneille, koska hän saisi asioita aikaan, sanoi entinen presidentti Bill Clinton puoluekokouksessa pitämässään puheessa.
Hillary Clinton on todellinen uhka republikaaneille, koska hän saisi asioita aikaan, sanoi entinen presidentti Bill Clinton puoluekokouksessa pitämässään puheessa. Kuva: Jim Young / Reuters

Philadelphia

Muutoksesta puhuminen on helppoa, mutta sen tekeminen vaatii tylsää ja raskasta jalkatyötä.

Tämä oli entisen presidentin Bill Clintonin ydinsanoma, kun hän puhui demokraattien presidenttiehdokkaaksi nimitetyn vaimonsa Hillary Clintonin puolesta puoluekokouksessa Philadelphiassa.

Clintonin viesti oli suunnattu sekä senaattori Bernie Sandersin että republikaani Donald Trumpin kannattajille, jotka uskovat Hillary Clintonin edustavan eliitin saavutettuja etuja.

Bill Clintonin mukaan hänen puolisonsa on ”paras perhanan muutosvoima, jonka olen tavannut”. Hän luetteli 1970-luvulta alkaen Hillary Clintonin luottamustehtäviä, vapaaehtoistöitä ja lakialoitteita lasten, naisten, vähemmistöjen ja kehitysvammaisten oikeuksien puolesta.

”Tämä nainen ei ole koskaan ollut tyytyväinen asioiden nykytilaan. Sellainen hän vain on.”

Mieleenjäävin osuus entisen presidentin puheesta oli kuitenkin pariskunnan rakkaustarina. Jos Hillary Clintonista tulee Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti, Bill Clintonista tulee ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso, itsekin titteliltään presidentti. Siksi Clintonien tarinassa henkilökohtainen on poliittista ja toisinpäin.

Bill Clinton muisteli, kuinka hän oli nähnyt Hillary Rodhamin ensimmäistä kertaa Yalen yliopiston kansalaisoikeuksien luennolla keväällä 1971. ”Hänellä oli vaaleat hiukset ja iiiiisot silmälasit”, Bill Clinton sanoi sanoja venyttäen.

Hän kuvaili sitä, kuinka Hillarysta huokui sellainen varmuus, ettei hän uskaltanut lähestyä tätä. Myöhemmin hän näki Hillaryn uudelleen yliopiston kirjastossa. Tyttö käveli salin poikki Clintonin luo ja sanoi ”jos jatkat tuijottamistani, minun pitäisi ainakin tietää sinun nimesi”.

”Kerrankin menin sanattomaksi”, Bill Clinton sanoi.

Jos Hillary Clintonista tulee presidentti, haaste olisi löytää Bill Clintonille mielekäs, mutta ei liian näkyvä rooli. Presidentti Clinton on tunnettu hypersosiaalisena ideamyllynä, jolla on laajat kansainväliset verkostot. Siksi on vaikea kuvitella, että hän pysyttelisi taustalla perinteisten puolisoiden tavoin.

The New York Times -lehden mukaan Bill Clintonista voisi tulla ainakin epävirallinen avustaja talouspolitiikassa. Clintonin presidenttikausi 1992–2000 oli kovan talouskasvun aikaa.

Kampanjassa Bill Clintonille on langennut tehtävä inhimillistää mielikuvaa puolisostaan. Hillary Clinton ei ole Yhdysvalloissa rakastettu poliitikko edes omiensa keskuudessa, koska häntä pidetään pidättyväisenä ja kovana.

Tiistain puheessa Bill Clinton kuvailikin vaimoaan perheen ”kiintiöhuolehtijaksi”, joka ryntäili ympäri tyttären yliopistoasuntolan huonetta päällystämässä vetolaatikoiden pohjia. Miehen mukaan pariskunta on ”kävellyt ja jutellut” läpi elämänsä ”hyvien ja huonojen hetkien”. Tämä oli ainoa viittaus presidentin 1990-luvun seksiskandaaleihin.

”Minä menin naimisiin parhaan ystäväni kanssa”, Bill Clinton sanoi.

Republikaani Donald Trumpin kampanja pyrkii leimaamaan Clintonin korruptoituneeksi rikolliseksi, joka on vastuussa jopa äärijärjestö Isisin synnystä. Trumpia auttaa myös se, että kahden Bushin jälkeen osa amerikkalaisista ei halua kahta Clintonia.

Bill Clintonin mukaan lokakampanja johtuu juuri siitä, että hänen vaimonsa saisi asioita aikaiseksi. Siksi hän on republikaaneille todellinen uhka.

”Yksi [kuva Hillary Clintonista] on totta, toinen on keksitty”, Bill Clinton sanoi. ”Nyt teidän vain täytyy päättää, kumpi on kumpi.”

Hillary Clintonin entinen kotiosavaltio Arkansas äänesti puoluekokouksessa
Hillary Clintonin entinen kotiosavaltio Arkansas äänesti puoluekokouksessa
Arkansasin 37 valitsijamiehestä 27 meni Clintonille ja kymmenen Sandersille. Kuvaus: Laura Saarikoski.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat