Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoiskorealainen loikkari haki turvapaikkaa Etelä-Koreasta opiskelumatkallaan Hongkongissa

Etelä-Korean Hongkongin suurlähetystön turvatoimia on kiristetty tapauksen jälkeen.

Ulkomaat
 
Sofia Kuisma

Pohjoiskorealainen opiskelija on hakenut turvapaikkaa Etelä-Korean Hongkongin konsulaatista, kertoo hongkongilainen sanomalehti South China Morning Post uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turvapaikkaa hakenut opiskelee South China Morning Postin mukaan yliopistossa ja osallistui akateemiseen kilpailuun Hongkongissa kaksi viikkoa sitten. Toinen sanomalehti kertoi Reutersin mukaan loikkarin olevan 18-vuotias opiskelija, joka osallistui matematiikkakilpailuun. Opiskelijan perheellä on lehden mukaan armeijatausta.

Hongkong on Kiinan erikoishallintoalue. Kaupungilla on autonomia, joka koskee esimerkiksi lainsäädäntöä ja tullia. Kiinalla on kuitenkin määräysvalta kaupungin diplomaattisista suhteista.

Erään South China Morning Postin lähteen mukaan monikaan pohjoiskorealainen ei vieraile kaupungissa vuoden aikana, ja he tarvitsevat viisumit päästäkseen Hongkongiin.

”Pohjoiskorealaisille ei ole helppoa lähteä maastaan ja matkustaa ulkomaille”, lähde sanoi.

Etelä-Korean Hongkongin suurlähetystön turvatoimia on South China Morning Postin mukaan kiristetty tapauksen jälkeen. Etelä-Korean suurlähettiläs ei kommentoinut asiaa.

Tapaus saattaa kiristää Pohjois- ja Etelä-Korean välejä entisestään. Etelä-Korean hallitus ei kommentoi pohjoiskorealaisten loikkareiden tapauksia, sillä heidän täytyy huomioida maan turvallisuus ja diplomaattisten suhteiden säilyminen, kertoo Reuters.

Hongkongin poliisin edustaja sanoi South China Morning Postille poliisin olevan tietoinen kyseisestä tapauksesta. Hongkongin hallitus kieltäytyi kommentoimasta tapausta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että paikallisen median mukaan Hongkongin hallitus haluaa välttää samanlaisia seurauksia kuin vuonna 2013. Silloin yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden piilotteli hongkongilaisessa hotellissa.

Pohjoiskorealaiset loikkarit tulevat Reutersin mukaan usein maan köyhimmistä osista ja ylittävät yleensä Kiinan. Tämän jälkeen he etsivät reitin Etelä-Koreaan Kiinan suurlähetystöjen, konsulaattien tai kolmannen maan kautta. Kiinassa loikkareita kohdellaan taloudellisina pakolaisina tai vaihtoehtoisesti Kiina palauttaa loikkarit takaisin Pohjois-Koreaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat