Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistön ehdotus Putinille sai runsaasti julkisuutta Venäjällä

Sauli Niinistön ehdotus transpondereista yllätti jopa Vladimir Putinin, kirjoittaa Jarmo Mäkelä HS:n kolumnissa.

Ulkomaat
 
Jarmo Mäkelä
Kirjoittaja on toimittaja, joka seuraa, mitä Venäjän media kertoo Suomesta.

Presidentti Sauli Niinistö on viime aikoina ollut Venäjän mediassa esillä enemmän kuin kukaan sitten Urho Kekkosen.

Kaikki alkoi, kun presidentti Vladimir Putinin hallinnon päällikkö Sergei Ivanov kävi Suomessa presidentin kanslian kutsusta.

Mäntyniemessä pidetyssä tapaamisessa Niinistö suositteli vieraalleen, että Venäjä voisi tilanteen jatkuvan kiristämisen sijaan tehdä jotain myönteistä jännityksen lieventämiseksi Itämeren alueella.

Yksinkertainen myönteinen toimi olisi määrätä Venäjän sotilaskoneet lentämään Itämerellä transponderit päällä. Ivanov lupasi ottaa asian esille Putinin kanssa.

Sitten ei asiasta kuulunut mitään. Kultarannassa Niinistö nosti asian uudelleen esiin. Putin totesi hämmästyneenä, ettei kukaan ollut puhunut hänelle asiasta mitään.

Hän veti neuvottelupöydässä istuneen Sergei Ivanovin syrjään – ja muutaman hetken kahdenkeskisen neuvottelun jälkeen Putin palasi pöytään ja ilmoitti: Hyvä on, minä hyväksyn!

Pari päivää Putinin Suomen vierailun jälkeen asioista aina hyvin perillä oleva Georg Bovt jo tiesi kertoa, että puolustusministeri Sergei Shoigu oli antanut asiaa koskevia määräyksiä. Putin itse otti transponderit esille Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Sen jälkeen kaikissa Naton Varsovan huippukokousta sekä sekä sen jälkeen pidettyä Naton ja Venäjän neuvoston kokousta käsitelleissä lukemattomissa jutuissa mainittiin aihe nimeltä ”Niinistön suunnitelma” tai ”Suomen aloite”.

Asiallisesti ottaen kysymys oli siis siitä, että Niinistö halusi Venäjän luopuvan haitallisista ja vaarallisista käytännöistä, jotka se omasta aloitteestaan oli ottanut käyttöön. Näin ei asiaa toki selitetty Venäjän mediassa.

Otetaan esimerkiksi tv-kanava Pjatyi kanal 13. heinäkuuta. Se selitti asian näin: ”Suomen aloitteesta kokouksessa käsiteltiin kysymystä siitä, että sotilaskoneet lentäisivät jatkossa aina transponderit päällä. Ensimmäistä kertaa kokouksessa oli mukana Venäjän armeijan edustajia, jotka tekivät asiaa koskevia ehdotuksia. Nato lupasi tutustua niihin huolellisesti. Siellä siis kuumina käyvistä tunteista huolimatta kuitenkin ymmärretään, että päinvastaisessa tapauksessa Venäjän ja Naton törmäys muuttuu myytistä mahdollisuudeksi”.

Verkkojulkaisu vz.ru:n haastattelema korkea-arvoinen venäläinen ilmavoimien upseeri paljasti, mistä kenkä todellisuudessa puristaa: ”Suurin osa venäläisistä koneista on vanhoja, joissa ei ole näitä laitteita. Venäjän lentokoneteollisuuden lähde vahvisti tiedon siitä, että tällaisten laitteiden asentaminen vaatii kehitystyötä sekä paljon voimavaroja ja rahaa”.

Suomen ja Naton sekä idän ja lännen suhteiden tulevan kehityksen osalta Naton Varsovan huippukokous aiheutti monenlaisia pohdintoja. Arviot vaihtelivat viileistä älyttömiin. Äärimmäistä hysteriaa edusti arvostetussa Literaturnaja gazetassa kirjoittanut tutkija Oleg Nemenski. Perusteellisessa artikkelissaan hän todisteli Yhdysvaltain jo valmistelevan ”Venäjän kysymyksen lopullista ratkaisua”.

Kremlin uskollisuudesta kilpailevat uutistoimistot ovat jatkaneet marsalkka Mannerheimin muistolaatan kohtalon seurantaa. Kremlin kantaa myötäilevät RIA Novosti ja TASS muistuttivat jälleen, kuinka Mannerheim vastoin Saksan vaatimuksia kieltäytyi iskemästä Leningradiin pohjoisesta ja kuinka hän vuonna 1944 teki välirauhan Neuvostoliiton kanssa.

Jutuista käy kuitenkin ilmi, että muistolaatan suhteen ollaan onnettomassa tilanteessa. Pietarin kulttuurikomitean puheenjohtajan Konstantin Suheikon mukaan laatalle pitäisi löytää omistaja, joka olisi valmis maksamaan jo kahdesti töhrityn laatan puhdistuksesta aiheutuvat kustannukset. Toistaiseksi halukasta ei ole löytynyt.

Äärimmäistä nationalistista linjaa edustava uutistoimisto IA Regnum sen sijaan jatkoi laatan vastaista kampanjaansa. Se puhui nyt avoimesti ”todellisten Venäjä-patrioottien Kreml-kritiikistä”. Sergei Ivanovin suorittamaa laatan paljastusta se piti ”pyhäinhäväistyksenä”.

Sen sijaan Fortumin Venäjän toimintojen johtajaa vastaan suunnattu kampanja näyttää laantuneen. Keskeiset talouslehdet julkaisivat tärkeimmät tiedot yhtiön neljännesvuosikatsauksesta ilman kommentteja.

Ehkä syynä oli se, että Aleksandr Tšuvajevia mollannut uutistoimisto Rosbalt jäi kiinni valheesta. Venäjän energiaministeri ei Pietarin talousfoorumin aikana pidetyssä tapaamisessa Pekka Lundmarkin kanssa suinkaan vaatinut hänen eroaan, vaan kiitti hyvin tehdystä työstä.

Kirjoittaja on toimittaja, joka seuraa, mitä Venäjän media kertoo Suomesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat