Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clinton vai Trump – mitkä asiat ratkaisevat Yhdysvaltain presidentin valinnan?

Hillary Clinton otti vastaan demokraattien presidenttiehdokkuuden Philadelphiassa perjantaiaamuna Suomen aikaa. HS listasi Clintonin vahvuuksia ja heikkouksia vaalitaistelussa Donald Trumpia vastaan.

Ulkomaat
 
Zbigniew Bzdak / Chicago Tribune
Hillary Clintonille nimi on rasite. Sen sijaan hänen sukupuolensa voi olla vahvuus: hän olisi ensimmäinen nainen Yhdysvaltain presidenttinä.
Hillary Clintonille nimi on rasite. Sen sijaan hänen sukupuolensa voi olla vahvuus: hän olisi ensimmäinen nainen Yhdysvaltain presidenttinä. Kuva: Zbigniew Bzdak / Chicago Tribune

Philadelphia

Hillary Clinton on ottanut vastaan demokraattien presidenttiehdokkuuden Philadelphiassa perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Tästä alkaa Yhdysvalloissa varsinainen vaalikampanja, joka huipentuu vaalipäivänä 8. marraskuuta.

HS listasi Clintonin heikkoudet ja vahvuudet kampanjassa republikaanien ehdokasta Donald Trumpia vastaan.

Clintonin vahvuudet:

Ensimmäinen nainen

Hillary Clinton on ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana Yhdysvaltain historiassa. Clintonin ikätoverit muistavat yhä ajan, jolloin vaimon luottokortit olivat miehen nimissä.

Äänestäjistä yli puolet on naisia. Tutkimuslaitos Pew’n mittauksessa heinäkuussa 59 prosenttia naisista ilmoitti kannattavansa Clintonia, 35 prosenttia Trumpia.

Clinton on entisenä ulkoministerinä ja senaattorina myös erittäin kokenut.

Presidentti Obaman suosio

Istuvan presidentin kannatusluvut vaikuttavat siihen, valitaanko seuraajaksi valta- vai vastapuolueen ehdokas. Barack Obaman suosioluvut ovat nousseet hänen viimeisenä presidenttivuonnaan.

Hän on nyt pidetympi kuin kolme edellistä presidenttiä vastaavana aikana.

Obama itse esittää Clintonin perintönsä jatkajana.

USA:n talouskasvu

Yhdysvaltain talous kasvaa yli kahden prosentin vauhtia. Työttömyysprosentti on viisi. Yhdysvaltain keskuspankki arvioi keskiviikkona talouden kasvavan vakaasti.

Keskiluokan palkat ovat kuitenkin laahanneet 1990-luvulta elinkustannusten perässä. Siksi käsitys taloudesta riippuu ammatista.

USA:n demografia

Vuosi vuodelta yhä suurempi osuus amerikkalaisäänestäjistä on vähemmistöjä, ja nämä tukevat demokraatteja. Tutkimuskeskus Pew’n mukaan äänioikeutetuista 12 prosenttia on latinoja, 12 prosenttia mustia ja 4 prosenttia aasialaistaustaisia.

Poikkeuksellinen vastaehdokas

Monet demokraatit ja osa republikaaneista pitää Donald Trumpia uhkana Yhdysvaltain turvallisuudelle ja demokratialle. The Real Clear Politics -sivuston mielipidemittausten keskiarvon mukaan 57 prosentilla amerikkalaisista on Trumpista kielteinen käsitys.

Clintonin heikkoudet:

Huono julkisuuskuva

Hillary Clintonin julkisuuskuva on yhtä kielteinen kuin Trumpin: Real Clear Politics –sivuston mukaan 56 prosentilla on hänestä kielteinen käsitys.

Republikaanit ovat aloittaneet Clintonia vastaan lukuisia tutkimuksia, jotka ovat kestäneet vuosikausia. Häntä ei ole tuomittu mistään.

Clintonin ulkoministerikauden aikana Yhdysvaltain lähetystöön Libyassa tehtiin terrori-isku. Lähi-idän kaaos on pantu Obaman ja Clintonin pidättyväisen ulkopolitiikan syyksi.

Nimikin on rasite. Kahden Bushin jälkeen kaksi Clintonia on monille liikaa.

Republikaanin vuoro

Kaksi kautta istuneen presidentin jälkeen on epätodennäköistä, vaikka ei mahdotonta, että seuraajaksi valitaan saman puolueen ehdokas. Viimeksi näin tapahtui vuonna 1988.

Äänestäjien käsitys USA:sta

Se, millainen käsitys äänestäjillä on Yhdysvalloista, vaikuttaa siihen, haluavatko nämä vaihtaa valtapuoluetta.

Gallupin tilastojen mukaan jopa 82 prosenttia kansasta oli kesäkuussa tyytymätön siihen, miten Yhdysvalloissa menee. Tyytymättömien kansalaisten osuus on noussut vaalikampanjan aikana.

Syitä ovat taloudellinen epävarmuus, siirtolaisuus, epäluottamus hallitukseen ja tunne siitä, että Yhdysvallat on menettänyt vaikutusvaltaansa.

Trumpin suosio kumpuaa näistä syistä.

Turvattomuus

Jokainen terrori-isku ja joukkoampuminen lisäävät pelkoa kansalaisissa.

Trump esiintyy kurin ja järjestyksen ehdokkaana, ja useimmissa mittauksissa häntä on pidetty Clintonia tehokkaampana äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat