Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokraatit on vähemmistöjen ja hipsterien puolue

Ulkomaat
 

Philadelphia

Hillary Clintonin demokraattipuolue 2010-luvulla on monin tavoin vasemmistolaisempi ja vapaamielisempi kuin hänen puolisonsa Bill Clintonin puolue 1990-luvulla. Muutos koskee sekä talouspolitiikkaa että moraaliarvoja.

68-vuotias Hillary Clinton onkin haastavassa tilanteessa: hänen pitäisi vedota sekä kalifornialaiseen it-heimoon että keskilännen katolisiin duunareihin.

Perinteisesti demokraattipuolueen ydin muodostui työväestä, ay-liikkeestä ja pienituloisista. 1960-luvulla demokraatit asettuivat tukemaan mustien kansalaisoikeustaistelua, minkä seurauksena ylivoimainen enemmistö mustista ja latinoista otti puolueen omakseen. Tämä taas ajoi vähitellen etelävaltioiden valkoiset republikaaneihin.

Nykyinen demokraattipuolue on kirjava joukkio sekä aatteiltaan että ulkonäöltään. Vanhemmat demokraatit vannovat vielä presidentti Franklin D. Rooseveltin sosiaaliohjelmien nimeen. Länsi- ja itärannikon koulutetuille, vapaamielisille hipstereille tärkeitä ovat homoliitot ja muut tasa-arvokysymykset.

Monet latinosiirtolaiset ja mustat ovat moraaliarvoiltaan citydemokraatteja konservatiivisempia, mutta vierastavat republikaanien rasistista menneisyyttä. Tuo menneisyys on noussut kummittelemaan Donald Trumpin presidenttiehdokkuuden myötä.

Tänä vuonna Bernie Sandersin ehdokkuus houkutteli demokraatteihin paljon uusia, nuoria ihmisiä, jotka olivat ennen poliittisesti riippumattomia. Sandersilaisten avainkokemus on vuoden 2008 finanssikriisin jälkeinen epävarmuus. He vaativat eriarvoisuuteen puuttumista kiihkeämmin kuin demokraatit pitkään aikaan.

Sandersin johdolla puolue laati historiansa edistyksellisimmän puolueohjelman, joka ajaa lähes kaikessa Bill Clintonin ja jopa Barack Obaman demokraateista vasemmalta ohi:

Presidentti Bill Clinton kannatti kuolemantuomiota, demokraattien uusi puolueohjelma vaatii sen kumoamista.

Bill Clinton allekirjoitti Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan vuonna 1993. Nykyinen demokraattipuolue vaatii, että työläisten oikeudet otetaan paremmin huomioon.

Bill Clintonin aikoina Yhdysvallat oli selvästi väkivaltaisempi maa kuin nyt. Clinton kovensi vankeusrangaistuksia. Laki on joutunut sittemmin erittäin huonoon valoon: sukupolvi mustia miehiä joutui vankilaan, osa mitättömien huumerikosten takia.

Bill Clintonin hallinto uudisti myös sosiaaliturvaa. Kun it-kupla puhkesi vuonna 2001, köyhät jäivät tyhjän päälle.

Myös homoliittojen suhteen sekä Bill että Hillary Clinton olivat 1990-luvulla kielteisiä. Kun yleinen mielipide alkoi kääntyä kymmenkunta vuotta sitten, he tulivat perässä.

Nyt demokraattipuolue on siirtynyt ajamaan transsukupuolisten oikeuksia. Merkkinä siitä Philadelphian puoluekokouksessa oli yhteisvessat.

Entisen työväenpuolueen muuttuminen vapaamielisten kaupunkilaisten puolueeksi aiheuttaa sisäisiä jännitteitä.

69-vuotias Clintonin valitsijamies ja juristi Julian McPhillips on ajanut homojen oikeuksia. Silti puolue voisi hänen mielestään puhua ”hieman hillitymmin” seksuaalivähemmistöistä. Muuten uskovaiset ja vanha ay-väki putoaa kelkasta.

”On paljon hyviä ihmisiä, jotka ovat seksuaalivähemmistöistä eri mieltä. Me karkotamme heidät turhaan”, McPhillips sanoi Philadelphian puoluekokouksessa.

Sukupuolivähemmistöistä kirjoittava bloggari ja pitkän linjan demokraatti Craig McCartney, 58, taas ei haluaisi, että puolue siirtyy taloudellisesti uusvasemmistolaisten sandersilaisten käsiin.

”Nyt etuoikeutetut nuoret valkoiset jätkät saarnaavat keski-ikäisille mustille, että näiden pitäisi maksaa heidän yliopistokoulutuksensa. Mieti, miltä se tuntuu mustista, jotka ovat joutuneet maksamaan opintolainansa itse”, McCartney sanoi.

Bill Clintonin aikana puhuttiin kolmannesta tiestä: häviämään kyllästynyt vasemmistopuolue siirtyi keskustaan ja houkutteli keskiluokan jälleen puolelleen. Clinton voitti vaalit kahdesti.

Tällä kertaa kolmannen tien – tai tienhaaran – on löytänyt Donald Trump. Hän menee Hillary Clintonista oikealta ohi nationalismissa ja vasemmalta ohi talouspopulismissa.

Neljä erilaista republikaania esiteltiin HS:ssä 19.7.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat