Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minun Amerikkani ei ole sinun

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Kello oli kaksitoista yöllä, kun istuin lepuuttamaan helteessä turvonneita jalkojani vanhan valkoisen amerikkalaismiehen viereen Clevelandissa.

Mies joi hitaasti olutta kertoessaan, että hänellä oli ollut hyvä elämä: rutiköyhän hiilikaivostyöläisen poika oli saanut hyväpalkkaisen työn puhelinyhtiöstä. Hän oli tehnyt paljon töitä ja ostanut oman talon. Isä ei olisi voinut kuvitella.

”1970-luvulla asiat alkoivat mennä huonompaan suuntaan”, mies sanoi. ”En enää saanut palkata töihin pätevintä ihmistä, vaan piti ottaa huomioon sellaisia asioita kuin työntekijän rotu. Se ei ollut reilua.”

Nyky-Amerikassa hiilikaivokset on suljettu ja keskiluokka kovilla. Mies, entinen demokraatti, äänestää Donald Trumpia.

Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana olen haastatellut amerikkalaisia yhdeksässä osavaltiossa. Mieleen on jäänyt empatian puute.

Se koskee kaikkien ehdokkaiden kannattajia. Trumpia tukeva ohiolainen mies ei osannut ajatella, että mustille kuuluisi mitään helpotusta työmarkkinoilla sen jälkeen, kun näitä oli lynkattu ja syrjitty pari sataa vuotta.

Bernie Sandersia kannattavaa nuorta naista ei voinut vähempää kiinnostaa duunarimiesten toimeentulo, koska hän näki teollisuustyöt vain ympäristöuhkana.

Ja Hillary Clintonia kannattava keski-ikäinen mies piti nuoria pätkätyöläisiä valittavina hippeinä, jotka haluavat valtion kustantavan kaiken.

Mitä selvemmin jokin osavaltio on yhden puolueen maata, sitä jyrkempiä mielipiteet ovat. Ellei joudu koskaan tekemisiin toisin ajattelevien kanssa, alkaa kuvitella, että nämä ovat satuhahmoja.

Internetin piti antaa jokaiselle pääsy kaikkeen tietoon. Sen sijaan se on luonut siiloja, joissa kohtaamme haluamaamme tietoa ja kaltaisiamme ihmisiä.

Suomessa näkyy sama siiloutuminen. Sen seuraukset ovat kuitenkin vaarallisempia kuin Yhdysvalloissa.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio perustuu empatiaan. Me maksamme veroja siitä, että kaikki ihmiset saavat lapsensa tarhaan tai mummonsa lääkäriin, vaikka emme tunne avun kohteita. Toistaiseksi enemmistö uskoo, että silloin koko maa on parempi paikka elää.

Nyt poliittisia vastustajia on alettu pitää tyhminä ja pahoina. Sellaiset on helppo uhrata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat