Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkkilainen toimittaja: Journalistien pidätykset viittaavat Erdoğanin kostoon

Turkki määräsi 89 toimittajaa pidätettäväksi. Toimittaja Erol Önderoglu ei pelkää itsensä puolesta, vaan kollegoiden, tiedonvälityksen ja maansa puolesta.

Ulkomaat
 
Osman Orsal / Reuters
Mielenosoittajat kokoontuivat kurdilehti Özgur Gündemin toimituksen eteen Istanbulissa 21. kesäkuuta. He vastustivat lehden väliaikaisina päätoimittajina toimineiden kolmen toimittajan pidätyksiä. Erol Önderoglu oli tuolloin pidätettynä kymmenen päivää.
Mielenosoittajat kokoontuivat kurdilehti Özgur Gündemin toimituksen eteen Istanbulissa 21. kesäkuuta. He vastustivat lehden väliaikaisina päätoimittajina toimineiden kolmen toimittajan pidätyksiä. Erol Önderoglu oli tuolloin pidätettynä kymmenen päivää. Kuva: Osman Orsal / Reuters

Turkkilainen toimittaja Erol Önderoglu on ollut huolissaan Turkin median tilasta jo pitkään, mutta nyt huoli on syventynyt entisestään. Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkkia ravistellut pidätysaalto ulottui tällä viikolla toimittajiin.

”Turkissa on pidätetty hyvin tunnettuja toimittajia, jotka ovat arvostelleet jyrkästi presidentti Recep Tayyip Erdoğania ”, Önderoglu sanoi puhelimitse torstaina.

”Heillä ei ole tekemistä [saarnaaja] Fethullah Gülenin liikkeen kanssa tai uskonnollisia yhteyksiä. Pidätykset viittaavat kostoon siitä, millaista arvostelua toimittajat ovat esittäneet”, hän lisäsi.

Turkki syyttää Yhdysvalloissa asuvaa Gülenia epäonnistuneen sotilaskaappauksen järjestäjäksi. Uskonoppinut itse kiistää syytteet. 15. heinäkuuta tehdyn kaappausyrityksen jälkeen Erdoğanin ja Turkin hallinnon vastaisku on kohdistunut ihmisiin, joita epäillään saarnaajan seuraajiksi.

Torstaina Turkin ylin sotilasneuvosto kokoontui keskustelemaan maan puolustusvoimien perinpohjaisista uudistuksista. Kenraaleista lähes puolet eli 178 on pidätetty. Yhteensä yli 60 000 opettajaa, virkamiestä, sotilasta, tuomaria ja syyttäjää on menettänyt työnsä tai pidätetty.

Keskiviikkona Turkin energiaministeri Berat Albayrak vahvisti, että osa puhdistuksista oli suunniteltu jo ennen kaappausyritystä. Osa asevoimista ryhtyi kaappaukseen, koska oli saanut kuulla joutuvansa erotetuksi.

Yhteensä Turkki on määrännyt pidätettäväksi 89 toimittajaa, joista ainakin yli kaksikymmentä oli torstaina jo otettu kiinni. Lisäksi Turkki sulkee kolme uutistoimistoa, 16 televisiokanavaa, 23 radiokanavaa ja 45 sanomalehteä maahan julistetun poikkeustilan nojalla. Myös 15 aikakauslehteä ja 29 kustantamoa ajetaan alas.

Toimittajajärjestöt arvostelivat pidätysten rikkovan perusoikeuksia ja vaativat Turkkia vapauttamaan toimittajat. Wienissä toimiva Kansainvälinen lehdistöinstituutti (IPI) oli samoilla linjoilla toimittaja Önderoglun kanssa: Pidätysmääräys on annettu hallitusta arvostelevista toimittajista, joiden yhteyksistä rikolliseen toimintaan tai terrorismiin ei ole juuri mitään todisteita. Siksi pidätykset vaikuttavat enemmän presidentin vastustajien hiljentämiseltä kuin vallankumoukseen syyllistyneiden rankaisemiselta.

Jo ennen pidätyksiä Turkki oli sijalla 151. Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapauslistalla maailman 180 maasta.

Önderoglun mukaan monet suljetuista tiedotusvälineistä oli suunnattu Gülenin kannattajille. Lisäksi osa pidätetyistä toimittajista oli liian kritiikkinsä takia erotettu Turkin hallintoa myötäilevästä mediasta, mikä jälkeen he olivat ryhtyneet kirjoittamaan nyt ovensa sulkemaan pakotettuihin viestimiin.

Yksi suurimmista oli sanomalehti Zaman, jonka kymmenet entiset työntekijät ovat pidätyslistalla. Turkin viranomaiset ottivat lehden haltuun jo maaliskuussa. Alas ajettujen joukossa oli myös esimerkiksi liberaalina tunnettu sanomalehti Taraf, joka ei ollut viranomaisten ohjaama.

”Viestimien sulkemiset ovat vain viimeisin askel hallituksen toimissa. Päämääränä on tuhota kaikki verkostot, joita Gülenin yhteisöllä on mediaan”, hän sanoi.

”On todella hälyttävää, että myös maallisia viestimiä ja mikä tahansa media voidaan sulkea”, hän lisäsi.

Önderoglu itse on edustanut 20 vuoden ajan Toimittajat ilman rajoja -järjestöä Turkissa. Hänet pidätettiin kesäkuun lopussa kymmeneksi päiväksi kahden muun toimittajan kanssa Istanbulissa. He olivat halunneet tukea kurdivähemmistöä toimimalla kurdilehti Özgur Gündemin väliaikaisina päätoimittajina yhden päivän ajan. Kurdiviestimet ovat kärsineet terrorisminvastaisen lain mielivaltaisesta tulkinnasta Turkissa.

Myös Önderoglua epäiltiin juuri tämän lain nojalla. Uusissakin pidätyksissä toimittajia epäillään yhteistyöstä terroristijärjestön kanssa, Önderoglu totesi. Turkki syyttää Gülenin liikettä terrorismista.

”En ole peloissani itseni puolesta, mutta kollegoiden, tiedonvälityksen ja maani puolesta olen”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat