Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Turkin ja lännen välit tuskin muuttuvat dramaattisesti – ”Käytännön syistä välit halutaan pitää kunnossa”

Svante E. Cornellin mielestä Erdoğanin toimiin olisi pitänyt puuttua jo paljon aiemmin. ”Nyt hän ei kuuntele enää ketään”, tutkija sanoo.

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Kuva: Murad Sezer / Reuters

Turkki ei ole koskaan ollut demokratian mallimaa, mutta kahden viikon takainen vallankaappausyritys näyttää pyyhkineen viimeisetkin toiveet vakaasta valtiosta Lähi-idän portilla.

Turkki on alkanut muistuttaa yhä enemmän Vladimir Putinin johtamaa Venäjää ja entistä vähemmän maata, joka voitaisiin kelpuuttaa Euroopan unionin jäseneksi, sanoo arvostettu Turkki-asiantuntija Svante E. Cornell tukholmalaisesta Institute for Security & Development -tutkimuslaitoksesta.

Silti Turkki on virallisesti Euroopan unionin ehdokasmaa ja puolustusliitto Naton jäsenvaltio. Onko edessä välirikko?

”Ei. Tuskin mikään muuttuu dramaattisesti”, Cornell sanoo.

”Samanlainen kehitys on ollut käynnissä jo kauan, ja länsi on tähänkin asti sietänyt Turkilta kaikenlaista. Tavallaan mikään ei muuttunut, kehityskulku vain sai uutta vauhtia.”

Se vauhti näyttää huimalta. Parin kuluneen viikon aikana Turkki on pidättänyt, erottanut ja pidättänyt virasta yli 60 000 sotilasta, poliisia, juristia, opettajaa ja virkamiestä. Tällä viikolla Turkin viranomaiset iskivät tiedotusvälineisiin.

Pidätettyjä ja erotettuja epäillään vallankaappauksen tukemisesta.

Turkkiin on myös julistettu poikkeustila, minkä vuoksi Turkki ilmoitti viime viikolla jättävänsä noudattamatta Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Lausunnoissaan länsimaat ovat ottaneet Turkin toimiin tiukan linjan. Muun muassa Euroopan unioni tuomitsi vallankaappausyrityksen, mutta vaati samalla Turkilta laillisuusperiaatteen, demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien kunnioittamista jälkipyykin pesussa.

Turkki ei toimi kuten demokraattinen maa, Cornell sanoo, eikä missään nimessä Euroopan unionin ja puolustusliitto Naton vaatimusten mukaisesti.

Cornellin mukaan länsi on saattanut retoriikassaan ottaa kovan linjan, mutta muuten Turkin toimiin tuskin puututaan.

Taustalta löytyy Cornellin mukaan ainakin kaksi Turkin ja länsivaltojen solmimaa sopimusta: Heinäkuussa 2015 Turkki salli Yhdysvaltojen käyttää turkkilaista Incirlikin lentotukikohtaa ilmaiskuihin Isisiä vastaan. Tämän vuoden maaliskuussa Turkki ja Euroopan unioni solmivat pakolaissopimuksen, jonka myötä Turkki lupautui ottamaan rannoiltaan Kreikkaan lähteneet syyrialaispakolaiset takaisin.

Vastineeksi sopimuksille Eurooppa ja Yhdysvallat katsoivat sormien läpi Turkin luisumisen yhä itsevaltaisemmaksi valtioksi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin käsiin, Cornell uskoo.

”Jos länsi on miltei rohkaissut Turkkia aiemmin toimissaan, en usko, että se nytkään ottaa Turkin suhteen tiukkaa linjaa, elleivät Turkin toimet karkaa kokonaan käsistä.”

Turkin johto on vallankaappausyrityksen jälkeen väläytellyt mahdollisuutta ottaa kuolemanrangaistus uudelleen käyttöön. Kuolemanrangaistus estäisi varmasti Turkin EU-jäsenyyden, mutta Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan sen käyttöönotto keskeyttäisi koko hakuprosessin.

Cornellin mukaan kuolemanrangaistus saattaisi olla riittävän painava syy myös EU:lle puuttua Turkin toimiin, mutta ainoastaan, jos se rikkoisi virallisia ehdokasmaiden vaatimuksia. Junckerin ukaasin Cornell ohittaa lähinnä poliittisena uhitteluna.

”Siinä tilanteessa EU:n olisi pakko ottaa etäisyyttä Turkkiin. Mutta kaikki tietävät, ettei Turkki halua EU:n jäseneksi eikä EU:ssa haluta Turkkia jäseneksi. Keskustelu jäsenyydestä on vain teeskentelyä”, Cornell sanoo.

Mitä sitten vaaditaan, että Turkin ja lännen suhteet lähtisivät kunnolla rakoilemaan?

”Turkin pitäisi miehittää joku maa”, Cornell sanoo.

Esimerkiksi hän ottaa jälleen Venäjän. Cornellin mukaan Venäjältä siedettiin paljon, mutta vasta kansainvälinen alueloukkaus sai lännen toimimaan.

”EU suhtautuu Turkkiin kuten Suomi Venäjään, käytännön syistä välit halutaan pitää kunnossa”, Cornell sanoo.

Turkille se sopii. Turkki hyötyy Euroopasta ja ehdokasmaa-statuksen tuomista eduista, etenkin kun se saa kotonaan toimia kuten tahtoo. Lännelle Turkki puolestaan on merkittävä etenkin sijaintinsa vuoksi. Turkki on suuri maa levottoman Lähi-idän ja Euroopan rajalla.

Ilman länttä ja etenkin puolustusliitto Natoa Lähi-idässä melko yksin jäänyt Turkki olisi pulassa, sanoo Cornell. Lännellä siis olisi kaikki aseet Turkin painostamiseen.

”Nyt se on myöhäistä. Minun mielestäni Turkin ja Erdoğanin toimiin olisi pitänyt puuttua jo kauan sitten. Nyt hän ei kuuntele enää ketään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat