Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa turvapaikanhakija joutuu odottamaan terapiaa kuukausia – elämän epävarmuus on tuhoisaa traumoista toipuville

Ulkomaalaisten tekemät iskut nostivat Saksan turvapaikkapolitiikan otsikoihin. Asiantuntija kuitenkin painottaa, etteivät trauma ja väkivalta kulje käsi kädessä.

Ulkomaat
 
Michaela Rehle / Reuters
Poliisi eristi alueen Ansbachissa Saksassa viime sunnuntaina, kun 27-vuotias syyrialainen oli räjäyttänyt itsensä ja haavoittanut 15 ihmistä.
Poliisi eristi alueen Ansbachissa Saksassa viime sunnuntaina, kun 27-vuotias syyrialainen oli räjäyttänyt itsensä ja haavoittanut 15 ihmistä. Kuva: Michaela Rehle / Reuters
Fakta

Saksassa tehtiin neljä iskua viikon sisällä

 Würzburgissa 17-vuotias afganistanilainen turvapaikanhakija haavoitti neljää puukolla ja kirveellä.

 Münchenissä 18-vuotias iranilaistaustainen mies tappoi ampumalla 9 ja haavoitti 27 ihmistä.

 Reutlingenissa 21-vuotias syyrialainen turvapaikanhakija tappoi viidakkoveitsellä yhden ja haavoitti kahta.

 Ansbachissa 27-vuotias syyrialainen räjäytti itsensä ja haavoitti 15 ihmistä.

Kolme turvapaikkaa hakenutta miestä teki Etelä-Saksassa saman viikon aikana verisiä iskuja. Toistaiseksi vasta selvitellään, miten tekijöiden tausta vaikutti heidän ajatusmaailmaansa ja väkivallantekoihin.

Tapahtumat ovat kuitenkin herättäneet keskustelua siitä, miten yli miljoona tulijaa sopeutuu saksalaiseen yhteiskuntaan ja kuinka heidän mielenterveyttään pystytään tukemaan.

Leonie Teigler korostaa, ettei väkivallantekoja voi selittää turvapaikanhakijoiden kokemilla traumoilla. Hän työskentelee tutkimustehtävissä maanlaajuisessa BafF-kattojärjestössä, jonka piiriin kuuluvat keskukset vastaavat Saksassa turvapaikanhakijoiden ja kidutuksen uhrien mielenterveyspalveluista sekä muunlaisesta avusta.

”Me emme yleensä kohtaa tällaista käytöstä asiakkaissamme”, Teigler painottaa HS:lle.

Vaikkei yksittäisiä veritekoja pystyttäisikään torjumaan mielenterveyspalveluja parantamalla, turvapaikanhakijoiden auttamisessa on Teiglerin mukaan merkittäviä haasteita.

Sota-alueilta saapuvat kärsivät usein traumanjälkeisestä stressihäiriöstä. Se aiheuttaa esimerkiksi painajaisia, takaumia ja jatkuvaa varuillaanoloa. Tästä kärsiville olisi tärkeää, ettei epävarmuus tulevasta määrittäisi arkea.

”On hankala järjestää terapiaa ympäristössä, joka ei ole turvallinen”, Teigler sanoo.

Traumasta toipuva tarvitsisi vakaan ympäristön, mahdollisuuden tehdä työtä ja muodostaa ihmissuhteita. Jos turvapaikanhakijan yllä häilyy uhka palautuksesta olosuhteisiin, joissa hän joutuu pelkäämään kuolemaa tai kidutusta, toipuminen on hankalaa.

”Silloin voit helposti menettää tunteen omasta itsestäsi ja siitä, että kuulut johonkin”, Teigler kuvaa.

Saksassa on kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta eivät ole lähteneet maasta. Tällainen tilanne on mahdollinen silloin, kun kielteisen päätöksen saanutta ei voida palauttaa esimerkiksi passin puuttumisen, heikon terveydentilan tai kotimaan epävakaan tilanteen vuoksi. Maahan jäävä ei saa tehdä normaalisti töitä tai liikkua vapaasti osavaltiosta toiseen.

Epävarmuus voi leimata karkotusta odottavien elämää jopa vuosien ajan, ja se työntää heidät yhteiskunnan laitamille.

Tällaisessa tilanteessa oli ainakin Baijerin Ansbachissa itsensä räjäyttänyt syyrialaismies. Hän oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta Syyrian sotatilan vuoksi häntä ei voitu lähettää takaisin kotimaahansa. Sen sijaan edessä oli karkotus Bulgariaan.

Mielenterveyspalvelujen ongelmana on myös heikko saatavuus.

”Saksassa ei ole riittävästi paikkoja, joihin traumatisoituneet turvapaikanhakijat voisivat mennä saamaan psykologista tukea”, Teigler toteaa.

Keskimäärin BafF:n palveluja tarvitseva joutuu odottamaan vuoroaan seitsemän kuukautta. Teiglerin mukaan odotusaika voi kuitenkin venyä jopa vuoden mittaiseksi.

Hiljattain tehdyn selvityksen mukaan joka kuukausi noin 1 500 ihmistä odottaa pääsyä BafF:n mielenterveyspalvelujen piiriin. Teigler tosin painottaa, että määriä on hankala laskea, koska odottajat voivat hakea apua muualta tai heidän avuntarpeensa mennä ohi.

Palvelujen saatavuusongelmien taustalla on riittämätön rahoitus. BafF:n rahoitus tulee pääosin eurooppalaisista projektiavustuksista ja hyväntekeväisyydestä. Teiglerin mukaan myös pätevien työntekijöiden löytäminen on haastavaa.

Mielenterveyspalveluja tarjotaan toki myös yleisen terveydenhuollon piirissä. Teiglerin mukaan kuitenkin esimerkiksi tulkkauspalvelujen järjestäminen sekä turvapaikanhakijoiden ongelmiin erikoistuvan työvoiman löytäminen tuottaa siellä hankaluuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat