Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä: Syyrian piiritettyyn Aleppoon luvassa humanitääristä apua

Venäjä lupaa avata hätää kärsivän Aleppon siviilien ruoka- ja lääkeavulle kulkureittejä. Maa myös lupaa, että Syyrian diktaattori suostuu armahtamaan antautuvat opposition taistelijat.

Ulkomaat
 
ABDALRHMAN ISMAIL
Asukkaat tutkivat ilmaiskun aiheuttamia vaurioita Aleppon al-Mashadin kaupunginosassa tiistaina. Kaupunginosa on opposition hallussa.
Asukkaat tutkivat ilmaiskun aiheuttamia vaurioita Aleppon al-Mashadin kaupunginosassa tiistaina. Kaupunginosa on opposition hallussa. Kuva: ABDALRHMAN ISMAIL

Venäjä on torstaina luvannut avata humanitääriselle avulle kulkureittejä Syyrian Aleppon kaupunkiin. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot ja Ranskan kansainvälinen uutistoimisto AFP.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun mukaan Aleppoon ja sieltä pois avataan yhteensä neljä kulkureittiä ”auttamaan siviilejä, joita terroristit pitävät panttivankeina sekä taistelijoille, jotka ovat valmiita laskemaan aseensa”.

Kulkuväylien varrelle tulee elintarvike- ja lääkepisteitä. Niistä kolme on tarkoitettu uutistoimisto Reutersin mukaan siviileille ja neljäs taistelijoille.

Syyrian diktaattori Bashar al-Assadin armeija sekä Venäjän ilmavoimat ovat saartaneet opposition hallussa olevia asuinalueita nyt kolme viikkoa. Viikonloppuna kiihtyneissä pommituksissa tuhoutui neljä sairaalaa ja veripankki. Syyrialaisen lääkärijärjestön mukaan yksi näistä oli lastensairaala, johon hallituksen joukot iskivät yhdeksän tunnin aikana kahdesti.

Yli 200 000 siviilin terveydenhuolto on Aleppossa vaarassa, ja ruuasta ja lääketarpeista on huutava pula. Aleppo on Syyrian toiseksi suurin kaupunki, joka on jakautunut kahtia al-Assadin hallinnon hallitsemaan itäosaan ja opposition hallitsemaan länteen.

Soigun mukaan humanitäärisen operaation määräsi Venäjän joukkojen toteutettavaksi presidentti Vladimir Putin.

Puolustusministeri Šoigu kertoi AFP:n mukaan vedonneensa Syyrian hallintoon, että nämä armahtaisivat antautuvat opposition taistelijat. Venäjän median mukaan diktaattori al-Assad olikin suostunut Šoigun ehdotukseen heti, kertoo AFP.

Torstaina ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi raportin, jonka mukaan Syyrian hallinnon ilmavoimat käyttävät yhä runsaasti rypälepommeja. Rypälepommi on periaatteeltaan ilma-aluksesta pudotettava pommi, jossa on useita tytärpommeja. Näin ne leviävät laajemmalle alueelle ja aiheuttavat enemmän tuhoa.

Reilut sata valtiota on kieltänyt rypälepommien käytön. Niihin eivät kuulu Syyria tai Venäjä, joka on kuitenkin kiistänyt käyttäneensä tai käyttävänsä kyseistä ilma-asetta Syyrian operaatiossaan.

Kesäkuussa Venäjän valtion rahoittama uutiskana RT tuli kuitenkin lähettäneeksi puolustusministeri Šoigun Syyrian-vierailusta uutiskuvaa, jossa Venäjän ilmavoimien hävittäjä on varustettu rypälepommeilla. Asiasta kertoi tuolloin muiden muassa The Independent.

Venäjä ei ole toistaiseksi kommentoinut Human Rights Watchin raporttia.

Alaa Faqir / Reuters
Räjähtämätön rypälepommin räjähde Syyrian hallinnon ilmaiskun jäljiltä Daraan provinssissa Syyriassa helmikuussa.
Räjähtämätön rypälepommin räjähde Syyrian hallinnon ilmaiskun jäljiltä Daraan provinssissa Syyriassa helmikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat