Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariskunta säikähti, kun talon alta löytyi orjien hautausmaa – Rio de Janeirossa on kaivettu esiin maan julmaa historiaa

Olympialaisia edeltävien kaupungin uudistustöiden yhteydessä Rio de Janeiro kaivoi esiin julmaa historiaa, jonka monet ovat tahtoneet unohtaa.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Valongon orjasataman kautta saapui Rio de Janeiroon saapui ainakin yli puoli miljoonaa afrikkalaista. Laituri kaivettiin esiin perjantaina alkavia kesäolympialaisia edeltävien satama-alueen uudistustöiden yhteydessä. Se on nykyään arkeologinen nähtävyys.
Valongon orjasataman kautta saapui Rio de Janeiroon saapui ainakin yli puoli miljoonaa afrikkalaista. Laituri kaivettiin esiin perjantaina alkavia kesäolympialaisia edeltävien satama-alueen uudistustöiden yhteydessä. Se on nykyään arkeologinen nähtävyys. Kuva: Rio Gandara / HS

Rio de Janeiro. Keskellä Rio de Janeiron kaupunkia on monttu.

Montun keskellä on kivinen laituri, jonka laatat aika on painanut notkolle.

Tänne purjehtivat aikoinaan Atlantin yli Afrikasta orjalaivat lastinaan miehiä, naisia ja lapsia myytäväksi sataman orjamarkkinoilla. Monet heistä kuolivat raskaan merimatkan näännyttäminä pääsemättä perille asti.

Rio de Janeiro oli aikanaan Amerikkojen mantereen suurin orjasatama. Kesäolympialaisia edeltävien satama-alueen uudistustöiden yhteydessä arkeologit ovat tehneet löytöjä, jotka ovat tuoneet lisävaloa kaupungin brutaaliin menneisyyteen.

“Tämä on osa Brasilian häpeällistä historiaa, joka pitkään haluttiin unohtaa”, sanoo tutkimustöitä johtanut arkeologi Tânia Andrade Lima montun reunalla.

Valongon orjalaituri hautautui piiloon, kun sen ylle rakennettiin uusi laituri 1830-luvulla keisarinna Teresa Christinan tuloa varten. Hän oli keisari Pedro II:n morsiameksi saapunut sisilialainen prinsessa. Myöhemmin kaupungin uudistustyöt peittivät myös keisarinnan laiturin. Siksi arkeologit eivät etukäteen tienneet, kuinka paljon edeltävistä aikakausista olisi säilynyt.

Vuosien saatossa satama-alue rapistui ja varastorakennukset hylättiin. Seutu tunnettiin vaarallisena, ja paikalliset kehottivat iltaisin välttämään sitä. Alueen kasvojenkohotus oli ollut esillä monesti aiemminkin, mutta vasta olympialaisten myötä siihen löytyi riittävästi poliittista tahtoa ja rahaa. Nyt satama-alueella on uusi futuristinen tiedemuseo ja kiiltäviä seiniä. Samalla tienoo muistuttaa hiljaa menneestä.

Brasiliaan tuotiin enemmän orjia Afrikasta kuin yhteenkään mihinkään muuhun maahan Amerikoissa. Yhteensä maahan saapui noin 4,9 miljoonaa orjaksi otettua ihmistä. Se on yli kymmenen kertaa enemmän kuin Yhdysvaltoihin, jonne heitä saapui alle 400 000.

Orjat raatoivat sokeriruokopelloilla ja kultakaivoksilla sekä kaupungeissa palvelijoina ja muissa töissä. Kaikki vähänkin paremmin toimeentulevat välttelivät ruumiillista työtä.

“Katolisessa kulttuurissa työ on ollut rangaistus, toisin kuin protestanttisuudessa, jossa se nähdään kunniallisena. Orjia tarvittiin kaikkeen”, Andrade Lima sanoo.

Etenkin loppuaikoina orjuutta perusteltiin sillä, että portugalilaiset olisivat olleet muita lempeämpiä siirtomaaisäntiä. Historioitsijat ovat sittemmin osoittaneet vääräksi näkemyksen Brasilian orjuuden miellyttävämmästä luonteesta.

“Kaikki tahtoisivat nähdä itsensä hyvinä historiassa. Mutta orjuus Brasiliassa oli hyvin julmaa.”

Kun orjakauppa Atlantilla kiellettiin, laivat jatkoivat tuloaan salaa ja öisin. Afrikkalaiset vaikutteet Riossa olivat niin vahvat, että sataman seutua kutsuttiin Pikku-Afrikaksi.

“Markkinoiden lisäksi täällä oli orjien kohtaamispaikka, kauppiaiden suuria varastohalleja sekä spitaaliparantola, jonne orjat vietiin hoitoon tai kuolemaan”, Andrade Lima sanoo.

Brasilia lakkautti orjuuden viimeisenä maana läntisellä pallonpuoliskolla vasta vuonna 1888.

Ensin riolainen pariskunta säikähti.

Remontin yhteydessä vuonna 1996 Ana Maria de la Mercedin ja Petrúcio dos Anjosin kotitalon alta löytyi luita. Aluksi he luulivat, että paikalla oli tehty joukkomurha. Kävi ilmi, että talon alla sijaitsi entinen uusien orjien hautausmaa, Cemitério dos Pretos Novos (”Uusien mustien hautausmaa”).

“Tänne tuotiin orjat, jotka kuolivat heti matkan jälkeen tai orjamarkkinoilla”, sanoo Carlos Rodrigues, mustien liikkeen aktivisti ja hautausmaalle omistetun instituutin perustajajäsen.

Sataman lähellä sijaitsevaan paikkaan on haudattu yli 30 000 ihmistä. Ruumiit poltettiin ja luut murskattiin tilan säästämiseksi. Iso osa kuolleista oli 8–19-vuotiaita, Rodrigues kertoo. Keskimääräinen elinikä tropiikissa oli tuohon aikaan alhainen, eikä kovin vanhoja kannattanut kuljettaa.

Rodriguesin mukaan Brasilia on alkanut keskustella aiempaa enemmän orjahistoriasta. Mustien liikkeen työn edesauttamana vuonna 2003 määrättiin laki, jonka mukaan kouluissa täytyy opettaa Afrikan ja afrobrasilialaisten historiaa ja kulttuuria.

“Pitkään Brasilia ei halunnut puhua aiheesta. Vieläkään sitä ei tunneta kunnolla, vaikka afrikkalainen perinne näkyy esimerkiksi musiikissa, uskonnoissa, kielessä ja ruuassa”, Rodrigues sanoo.

Nykyään brasilialaisista hieman yli puolet määrittelee itsensä mustiksi tai ruskeiksi. Mustilla menee huonommin kuin valkoisilla lähes kaikilla elintason mittareilla. Orjamenneisyys näkyy monien mielestä esimerkiksi kotiapulaisten yleisyydessä. On epätodennäköistä törmätä mustaan lääkäriin tai lakimieheen.

Asioiden korjaamiseksi Brasiliassa on otettu 2000-luvulla yliopistoissa käyttöön kiisteltyjä kiintiöitä mustille, intiaaneille ja julkisista kouluista tuleville. Etnisen luokittelun hankaluutta kuvaa tapaus, jossa identtisistä kaksosista toinen luokiteltiin mustaksi ja toinen ei.

Menneisyyttä hämärtää, että mustien on Brasiliassa usein vaikea jäljittää omia juuriaan. Orjia koskevat asiakirjat määrättiin poltettavaksi orjuuden lakkauttamisen jälkeen, osin korvausvaateiden pelossa.

Vanhan orjalaiturin paljastumisella on ollut tärkeä merkitys mustien yhteisölle, sanoo Rodrigues.

Arkeologisissa kaivauksissa esiin tulleet rituaaliesineet ovat tuoneet lisätietoa esimerkiksi afrobrasilialaisen candomblé-uskonnon vaiheista.

“Sen löytyminen on vahvistanut tietoisuutta mustien historiasta. Monet orjalaiturit ja hautausmaat ovat yhä maan alla”, Rodrigues sanoo.

Valongon laiturista on tehty arkeologinen nähtävyys keskelle katua, ja afrobrasilialaisten historiasta järjestetään alueella kävelykierroksia.

Arkeologi Tânia Andrade Lima sanoo, että ilman afrikkalaisia Rio ei olisi sama kaupunki.

“Nämä kivet ovat häpeän merkkejä, mutta ne voivat auttaa meitä käsittelemään menneisyyttämme. Kun nykyään puhutaan Brasiliasta, täytyy muistaa, kuinka vähän aikaa orjuudesta on”, hän sanoo.

Rio Gandara / HS
Arkeologian professori Tânia Andrade Lima johti kaivaustöitä vanhassa orjasatamassa.
Arkeologian professori Tânia Andrade Lima johti kaivaustöitä vanhassa orjasatamassa.
Rio Gandara / HS
Mustien liikkeen pitkä aikainen aktivisti Carlos Rodrigues vanhalla orjien hautausmaalla, josta on tehty pieni museo.
Mustien liikkeen pitkä aikainen aktivisti Carlos Rodrigues vanhalla orjien hautausmaalla, josta on tehty pieni museo.
Rio Gandara / HS
Orjien poltinmerkki museon näyttelyssä.
Orjien poltinmerkki museon näyttelyssä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat