Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa kohtaavat pelko ja optimismi

Nyt kumpikin Yhdysvaltojen pääpuolueiden ehdokkaista on pitänyt vaalikampanjansa varsinaisen avauspuheen. Miten he pärjäsivät?

Ulkomaat
 
AARON P. BERNSTEIN / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kannattajat yrittävät piilottaa lipullaan mielenosoittajan, joka kantaa rasisminvastaista kylttiä republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa 19. heinäkuuta.
Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kannattajat yrittävät piilottaa lipullaan mielenosoittajan, joka kantaa rasisminvastaista kylttiä republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa 19. heinäkuuta. Kuva: AARON P. BERNSTEIN / Reuters

Demokraattien puoluekokous Philadelphiassa päättyi torstaina Hillary Clintonin enimmäiseen esiintymiseen demokraattien virallisena presidenttiehdokkaana. Republikaanien Donald Trump sai oman puheenvuoronsa viime viikolla.

Nyt kumpikin Yhdysvaltojen pääpuolueiden ehdokkaista on pitänyt vaalikampanjansa varsinaisen avauspuheen. Miten he pärjäsivät?

Esiintymiset olivat liki toistensa peilikuvia. Toinen oli synkkä, toinen optimistinen. Kumpikin lupasi ylimalkaisesti ratkaisuja samoihin ongelmiin, taloudelliseen epävarmuuteen ja kansalliseen turvallisuuteen.

Vakuuttavampi kahdesta oli Clinton, arvioi Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Ari Helo Oulun yliopistosta.

”Clinton onnistui ilman muuta paremmin osoittamaan valtiomiestasoisen osaamisensa, Trumpillahan ei ole virkaan minkäänlaista osaamista”, Helo toteaa.

”Itse asiassa Clintonin puhe oli odotettuakin räväkämpi kampanjanaloitus sikäli, että hän puhui yllättävän paljon Trumpin heikkouksista.”

Clinton korosti esiintymisessään yhteistyötä, avoimuutta ja luottamusta tulevaisuuteen. Jos Trump esitti voivansa ainoana ehdokkaana ratkaista Yhdysvaltoja kohtaavat ongelmat, Clinton korosti kansakunnan selviytyvän vain pitämällä yhtä.

Carlos Barria / Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kannattajat riemuitsivat demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa 28. heinäkuuta 2016.
Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kannattajat riemuitsivat demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa 28. heinäkuuta 2016.

Hän muistutti, että maan perustajat kirjoittivat perustuslain, jottei Yhdysvallat lankeaisi tilanteeseen, jossa yhdellä ihmisellä on kaikki valta.

”Kiinnostavaa puheessa oli vetoaminen Yhdysvaltain perustajiin. Heidän tasavaltalaisella eetoksella Clinton ryöpytti itsevaltiaan tavoin esiintyvää Trumpia vihjaten paitsi tämän epäamerikkalaisuuteen, myös sivistymättömyyteen”, Helo kertoo.

Sävyltään päinvastaisia puheita yhdisti huoli Yhdysvaltojen keskiluokan taloudellisesta ahdingosta.

”Talous on vaalien aihe, koska Trump teki siitä pääaiheen”, Helo toteaa.

Trump puhui edustavansa ”unohdettuja, ahkeria ja vaiennettuja” ihmisiä hiipuvissa teollisuuskaupungeissa. Clinton kertoi tavanneensa ympäri maata äänestäjiä jotka kokevat, ”että talous ei vain toimi niin kuin pitäisi”.

Trump nojasi protektionistiseen kauppapolitiikkaan talouden kohtentamiseksi ja syytti työpaikkojen kadosta vapaakauppaa. Se vetoaa Helon mukaan nimenomaan alempaan keskiluokkaan, joka pelkää putoavansa huonosti palkattujen köyhien työssäkäyvien luokkaan.

Carlo Allegri / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kannattaja piteli kylttiä kampanjatilaisuudessa Pohjois-Carolinassa 25. heinäkuuta 2016.
Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kannattaja piteli kylttiä kampanjatilaisuudessa Pohjois-Carolinassa 25. heinäkuuta 2016.

Clinton vastasi minimipalkan kaksinkertaistamisella, joka oli hänen esivaalivastustajansa Bernie Sandersin tavoitteita.

”Kumpikin ehdokas vetoaa nyt tähän äänestäjäkuntaan. Myös Clintonin puheessa puhuttiin perinteisistä teollisuustyöpaikoista, autoteollisuus erikseen mainiten”, Helo huomauttaa.

Kummallakin ehdokkaalla on vaaleissa omat heikkoutensa, joihin vastustajan on helppo iskeä.

Clintonilla on pinttynyt imago laskelmoivana ja epäluotettavana poliitikkona. Trump hyödynsi tätä hyökätessään vastaehdokkaansa kimppuun. Hän käytti omassa puheessaan rajuja sanoja ja syytti vastaehdokastaan korruptiosta ja epäonnistumisista ulkoministerinä.

Clinton haki omalta osaltaan luottamuksen sijaan uskottavuutta kokemuksellaan ja osaamisellaan. Muutenkin demokraattien puoluekokous keskittyi Helon mukaan oman ehdokkaansa kehumiseen ja puolueen omaan poliittiseen agendaan.

”Kokouksen lopuksi Clintonin puhe olikin sitten käytännössä taisteluhuuto Trumpin persoonaa vastaan”, Helo toteaa.

Clinton näki Trumpin heikkoutena tämän herkän egon ja kysyi amerikkalaisilta, luottaisivatko he presidenttinä näin äkkipikaiseen mieheen. Voiko mies joka suuttuu pienimmästäkin kritiikistä todellakin toimia kylmähermoisena johtajana kriisitilanteessa, hän kysyi.

”Clinton toi vanhemmalle väelle varmasti mieleen John F. Kennedyn ylistetyn lujahermoisuuden Kuuban ohjuskriisin aikaan vuonna 1962”, Helo pohtii.

Vaalien alla kumpikin puolue kärsii hajaannuksesta kireiden esivaalien jäljiltä.

Clintonin pääteemoja oli yhtenäisyys, niin Yhdysvaltojen kuin oman puolueensa. Hän yritti parhaansa mukaan vedota Sandersin kannattajiin puhumalla muun muassa talouden eriarvoisuudesta ja ilmaisesta yliopistokoulutuksesta.

Trump sen sijaan kulki omaa tietään eikä huomioinut republikaanien valtavirtaa tai äärikonservatiivista teekutsuliikkettä lainkaan.

Vastaavasti Clinton sai puolueensa jakamattoman tuen kiivaimpia Sandersin kannattajia lukuun ottamatta. Sanders itse asettui Clintonin taakse.

Trumpin puolesta ei puuoluekokouksessa puhunut yksikään republikaanien edellisistä presidenteistä tai presidenttiehdokkaista. George Bush, George Bush nuorempi, John McCain ja Mitt Romney eivät ole suostuneet tukemaan Trumpia.

”Demokraattipuolue käy vaaleihin kohtuullisen yhtenäisenä, verrattuna varsinkin republikaaneihin. Sandersin tukijoista suurin osa tulee äänestämään Trumpia vastaan”, Helo arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat