Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli tuhat Turkin työministeriön työntekijää tutkintalistalla vallankaappausyrityksen vuoksi

Sisäministerin mukaan vallankaappausyrityksen jäljiltä lähes 50 000 ihmisen passit on mitätöity ja yli 18 000 ihmistä on otettu kiinni.

Ulkomaat
 
AFP–Reuters
Umit Bektas / Reuters
Presidentti Recep Tayyip Erdoganin kannattajat ovat kokoontuneet Ankaran keskustaan joka ilta 15. heinäkuuta tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen.
Presidentti Recep Tayyip Erdoganin kannattajat ovat kokoontuneet Ankaran keskustaan joka ilta 15. heinäkuuta tehdyn vallankaappausyrityksen jälkeen. Kuva: Umit Bektas / Reuters

Turkissa noin 1 300 työministeriön työntekijää on tutkinnan alla kahden viikon takaisin vallankaappausyrityksen vuoksi. Asiasta kertoi maan työministeri Süleyman Soylu perjantaina.

Turkin viranomaiset ovat ottaneet kiinni tai tutkittaviksi tai erottaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka työskentelevät esimerkiksi valtionhallinnossa, yliopistoissa, poliisissa tai mediassa. Monia syytetään yhteyksistä maanpaossa elävään uskonnolliseen johtajaan Fethullah Güleniin, jota presidentti Recep Tayyip Erdoğan hallituksensa kanssa syyttää vallankaappausyrityksen johtamisesta.

Turkin sisäministeri Efkan Ala kertoi perjantaina, että vallankaappausyrityksen vuoksi kiinniotettuja on yli 18 000. Heistä lähes 10 000 on pidätetty virallisesti.

Alan mukaan myös lähes 50 000 ihmisen passit on mitätöity.

Presidentti Erdoğan sanoi perjantaina, että kiinniotettujen määrä kasvaa edelleen, jos löytyy lisää yritystä tukeneita ihmisiä.

Länsimaat ovat arvostelleet Turkin joukkokiinniottoja. Erdoğan on vastannut kritiikkiin toteamalla, että vallankaappausyrityksen torjunutta Turkkia arvostelevat maat ovat kumousta yrittäneiden puolella, vaikka niiden pitäisi ylistää Turkkia vallankumouksen estämisestä.

Turkin pääministeri Binali Yıldırım kertoi perjantaina, että Turkki sulkee lähellä Ankaraa sijaitsevan lentotukikohdan sekä kaikki sotilaskohteet, joita vallankaappausyritykseen osallistuneet sotilaat käyttivät.

Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun mukaan Turkki jatkaa taisteluaan äärijärjestö Isisiä vastaan. Yhdysvaltalaismedia oli aiemmin siteerannut yhdysvaltalaista sotilaskomentajaa, joka arveli vallankumousyrityksen vaikuttavan Turkin rooliin Isisin vastaisessa liittoumassa.

Çavuşoğlun perjantaisen kannanoton mukaan Turkin armeija vahvistuu johdon ”puhdistuksen” vuoksi. Hän piti Yhdysvalloissa esitettyjä kantoja ”naurettavina ja valitettavina”, ja hän totesi niiden kumpuavan tiedon puutteesta tai mahdollisesti ”pahoista aikeista”.

Hollannissa asuvat Gülenin tukijat pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Hollannin poliisi ei ole kommentoinut asiaa, mutta Gülenia tukevan Hizmet-liikkeen johtajan Saniye Calkinin mukaan järjestön jäsenet ovat saaneet kymmeniä tappouhkauksia. Lisäksi heitä kohtaan on hyökätty ja tehty vandalismia eri puolilla Hollantia.

Calkinin mukaan vastaavia tapauksia on ollut myös Saksassa, jossa on Euroopan suurin turkkilaisyhteisö.

Hollannin turkkilaisten tilanne kiristyi aiemmin tänä vuonna, kun Turkin suurlähetystöön avattiin puhelinlinja presidentti Erdoğaniin kohdistuvien loukkausten raportoimiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat