Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat uskoo hyttysten levittävän zikavirusta Floridassa

Floridassa on zikavirustapauksia, joiden terveysvirasto arvelee olevan ensimmäistä kertaa paikallisten hyttysten levittämiä.

Ulkomaat
 
Paulo Whitaker / Reuters
Keltakuumehyttyset levittävät zikavirusta.
Keltakuumehyttyset levittävät zikavirusta. Kuva: Paulo Whitaker / Reuters

Neljä Yhdysvaltojen Floridassa todettua zikavirustartuntaa on todennäköisesti peräisin paikallisista hyttysistä. Osavaltion terveysviraston mukaan zikavirusta uskotaan olevan noin kahden ja puolen neliökilometrin kokoisella alueella Miamissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Manner-Yhdysvalloissa todetaan paikallisesti hyttysen välityksellä saatu zikatartunta. Yhdysvaltoihin kuuluvalla Puerto Ricon saarella paikallisesti tarttunutta zikavirusta on esiintynyt jo aiemmin.

Muut maassa todetut tartunnat ovat olleet ihmisillä, jotka ovat matkustaneet zikaviruksen esiintymisalueilla tai saaneet tartunnan seksin välityksellä ulkomailla olleilta ihmisiltä. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhteensä Yhdysvalloissa on todettu yli 1 600 zikavirustapausta.

Keltakuumehyttysen levittämä zikavirus aiheuttaa pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa sekä muita vaikeita aivojen epämuodostumia lapsilla, joiden äidit ovat raskausaikana sairastaneet zika-infektion. Tavallinen tartunta on yleensä lievä, ja siihen voi liittyä ihottumaa, kuumetta ja nivelkipuja.

Vaikka yhdestäkään Miamin epäillyltä tartunta-alueelta pyydystetystä hyttysestä ei ole löytynyt zikavirusta, terveysvirasto uskoo tartuntojen olevan seurausta paikallisten hyttysten pistoista. Virasto kerää alueelta esimerkiksi virtsanäytteitä selvittääkseen viruksen leviämistä. Lisäksi veripankit eivät ota vastaan verta tartunta-alueilta.

Terveysvirasto kannustaa kaikkia floridalaisia tyhjentämään mahdollisen seisovan veden viikoittain veden määrästä riippumatta. Tiedotteen mukaan muutama pisara vettä pullonkorkissa riittää hyttysten lisääntymispaikaksi. Lisäksi kaikkia kannustetaan käyttämään hyönteiskarkotteita.

Steve Nesius / Reuters
Floridan kuvernööri Rick Scott
Floridan kuvernööri Rick Scott

Floridan kuvernööri Rick Scott kuvaili Floridan ottaneen aggressiivisen lähestymistavan zikavirusta vastaan jo helmikuussa, kun osavaltiossa todettiin ensimmäinen matkustaessa saatu zikavirustartunta.

”Aivan kuten hurrikaanin kanssa, olemme tehneet kovasti töitä pystyäksemme estämään zikaviruksen leviämisen ja valmistautuaksemme pahimpaan samalla kun toivomme parasta”, Scott totesi verkkosivullaan julkaistussa tiedotteessa.

Uutistoimistojen mukaan Valkoisen talon tiedottaja Eric Schultz totesi perjantaina, että tartuntojen on syytä toimia herätyssoittona viranomaisille zikaviruksen riskeistä. Hän toisti jo aiemmin esitetyn kritiikin siitä, että kongressi aloitti kesälomansa hyväksymättä zikaviruksen vastaiseen taisteluun tarkoitettua rahoitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat