Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

300 000 asukasta, 32 lääkäriä ja raivoisa sota kaikkialla – piiritetty Aleppo on synkän Syyrian pimein piste

Kaupungin asukaslukuun nähden lääkärien määrä on häkellyttävän pieni. Aleppoa jonkin verran pienemmässä Espoossakin työskentelee noin 250 lääkäriä. Eikä Espoota pommiteta.

Ulkomaat
 
Abdalrhman Ismail / Reuters
Sairaanhoitaja hoiti kahta vastasyntynyttä lastensairaalassa Aleppossa viime viikonloppuna. Sairaala vaurioitui pahoin Syyrian armeijan ja Venäjän ilmaiskuissa.
Sairaanhoitaja hoiti kahta vastasyntynyttä lastensairaalassa Aleppossa viime viikonloppuna. Sairaala vaurioitui pahoin Syyrian armeijan ja Venäjän ilmaiskuissa. Kuva: Abdalrhman Ismail / Reuters

Pohjois-Syyriassa, lähellä Turkin rajaa, on kaupunki, josta toivo on imetty tyhjiin.

Kuusi vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan aikana maan suurin kaupunki Aleppo on vähitellen runneltu raunioiksi, ja heinäkuun alussa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ottivat kaupungista kuristusotteen.

Armeija piiritti suuren osan kaupungista ja katkaisi sieltä ulos vievät tiet, jättäen 300 000 asukasta saarroksiin.

Jatkuvien pommitusten keskellä avuntarve olisi valtava, mutta auttajia on vähän: Aleppossa työskentelee nyt 32 lääkäriä kuudessa sairaalassa, joista kaksi pommitettiin tällä viikolla miltei käyttökelvottomaksi.

Kaupungin asukaslukuun nähden lääkärien määrä on häkellyttävän pieni. Aleppoa jonkin verran pienemmässä Espoossakin työskentelee noin 250 lääkäriä.

Suurin tarve Aleppossa on kirurgeille, mutta heitä on vain kuusi. Kaupungin ainoa lastenlääkäri kuoli pommituksissa huhtikuussa.

”Se on sietämättömän vähän. Satojatuhansia ihmisiä ja muutama lääkäri. Pommitusten jälkeen yhteen sairaalaan saattaa tulla kymmeniä leikkausta tarvitsevia potilaita, mutta lääkäreitä on vain muutama”, sanoo syyrialainen lääkäri Orwa al-Abdulla puhelimitse Turkista.

Ennen Syyrian sisällissotaa Aleppossa oli YK:n mukaan yli 2 000 lääkäriä. Nyt liki kaikki ovat joko paenneet sekasortoista sotaa tai kuolleet.

Kaupunki on Syyrian armeijan ja Venäjän pommitusten rampauttama, ja esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Syyrian ja Venäjän koneet ovat iskeneet tahallaan juuri sairaaloihin ja ambulansseihin.

Sama on myös syyrialaisten lääkäreiden viesti, sanoo terveystieteiden tohtori Mikko Häkkinen. Häkkinen palasi heinäkuun lopussa kuukauden mittaiselta matkalta Gaziantepistä Turkista, jossa hän haastatteli Aleppossa työskennelleitä lääkäreitä Itä-Suomen yliopiston tutkimusta varten.

”Lääkärit korostivat Syyrian hallituksen ja Venäjän väkivaltaa. Heidän mukaansa ilmaiskuista voi erottaa ovatko ne syyrialaisten vai venäläisten tekemiä.”

Häkkisen mukaan Syyria on koko sisällissodan ajan kohdistanut iskujaan sairaaloihin ja lääkintähenkilöstöön. Se on tämän sodan luonne.

”Ei ole tehokkaampaa tapaa lannistaa ja viedä toivoa, kuin iskemällä sinne, mistä ihmiset odottavat saavansa apua ja turvaa”, Häkkinen sanoo.

Abdalrhman Ismail / Reuters
Aleppossa on tällä hetkellä enää kuusi sairaalaa, muut ovat tuhoutuneet pommituksissa. Kuvassa tuhoutunut al-Qudsin sairaala.
Aleppossa on tällä hetkellä enää kuusi sairaalaa, muut ovat tuhoutuneet pommituksissa. Kuvassa tuhoutunut al-Qudsin sairaala.

Orwa Al-Abdulla puhuu puhelimeen samassa Gaziantepin kaupungissa, josta Häkkinen palasi. Tuosta kaupungista lähtee etelään tie, joka ylittää Syyrian rajan ja päätyy lopulta Aleppoon.

Ennen heinäkuun piiritystä tietä pitkin kuljetettiin pommituksissa loukkaantuneita pois Alepposta. Samaa tietä pitkin Turkin puolella muutaman päivän kerrallaan levänneet lääkärit palasivat Aleppoon töihin. Tie tunnettiin kuoleman tienä.

Nyt tie on poikki, vaikka sen varassa riippuisi elämä. Al-Abdullan tavoin Turkin puolella odottaa ainakin kymmenen muuta lääkäriä, jotka olisivat valmiita lähtemään Aleppoon auttamaan. Viimeksi al-Abdulla kävi Aleppossa helmikuussa.

Al-Abdullan mukaan pula lääkäreistä on johtanut siihen, että sairaanhoitajat ja avustajat ovat ottaneet lääkäreiden työtä vastuulleen.

Ainoastaan kaikista vakavimmat tapaukset annetaan lääkäreiden hoitoon, al-Abdulla sanoo.

”Monesti kirurgit tekevät leikkaukset, mutta haavojen ompelu ja viimeistely jätetään hoitajille, sillä kirurgin pitää lähteä tekemään jo seuraava leikkaus”, al-Abdulla sanoo.

Rytmi sairaaloissa on armoton. Mitä enemmän Aleppoa pommitetaan, sitä enemmän potilaita tulee hoitoon. Al-Abdullan mukaan pommitukset ovat jatkuvia.

”Saarroksiin jääneet lääkärit ovat asuneet yli kolme viikkoa sairaalassa. Mitään mahdollisuutta lepoon ei ole”, sanoo al-Abdulla.

Häkkisen mukaan lääkäreitä ajaa työhön vahva velvollisuudentunto, mutta sillä on hintansa. Kuoleman mahdollisuus on alati läsnä, eikä vuosia kestäneelle sodalle näy loppua.

”Tilanne on lääkäreiden mukaan niin kauhea ja niin epäreilu, ettei mennyttä tai tulevaa kykene ajattelemaan. On vain potilas ja työ”, Häkkinen sanoo.

 

USA: Aleppoa yritetään tyhjentää väkisin

Venäjä on saanut osakseen tiukkaa arvostelua sen jälkeen, kun se ilmoitti torstaina avaavansa kulkureitit humanitääriselle avulle Aleppoon.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun sanoi torstaina, että Aleppoon ja sieltä pois avataan yhteensä neljä kulkureittiä ”auttamaan siviilejä, joita terroristit pitävät panttivankeina sekä taistelijoille, jotka ovat valmiita laskemaan aseensa”.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjä ja Syyria yrittävät toimillaan ainoastaan tyhjentää Aleppon asukkaista ja saada kapinalliset antautumaan. Kirbyn mukaan Aleppoon avatut reitit toimivat siis vain yhteen suuntaan: kaupungista ulos.

”Kaupungin viattomien ihmisten pitäisi pystyä jäämään koteihinsa turvallisesti, ja saada sinne heille luvattua humanitääristä apua”, Kirby sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

YK:n Syyria-lähettilään Staffan de Misturan mukaan kulkureittien pitäisi toimia YK:n alaisuudessa. Hänen mukaan nyt ei ole mitään takeita sille, että ihmiset Aleppossa uskaltaisivat käyttää reittejä.

”Kuinka voi olettaa, että tuhannet ihmiset uskaltaisivat kulkea reittejä pitkin, kun kaupunkia pommitetaan ja ympärillä taistellaan”, de Mistura sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ainakaan toistaiseksi Venäjän lupaamat humanitääriset kulkureitit eivät ole helpottaneet sairaaloiden hätää Aleppossa. Tie Turkkiin on yhä suljettu, vaikka se olisi potilaiden parempaan hoitoon saamisen sekä lääkintätarvikkeiden ja lääkärien Aleppoon tuomisen kannalta erityisen tärkeä reitti.

Oikaisu 30.7. kello 11.20: Aleppossa on 32 lääkäriä, ei 34, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat