Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hillary Clinton odotetussa puheessaan: Amerikalla on tilinteon aika

Clinton uhmasi Trumpia puoluekokouspuheessa, jolla hän otti vastaan demokraattien ehdokkuuden

Ulkomaat
 
Gary Cameron / Reuters
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi valittu Hillary Clinton arvosteli kovin sanoin republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia.
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi valittu Hillary Clinton arvosteli kovin sanoin republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia. Kuva: Gary Cameron / Reuters

Philadelphia

Amerikalla on tilinteon aika, sanoi demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton puoluekokouspuheessaan Philadelphiassa perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Artikkeliin liittyvät

”[ Donald] Trump haluaa erottaa meidät muusta maailmasta ja toisistamme. Hän on vienyt republikaanit kauas Amerikan aamunkoitosta Amerikan keskiyöhön”, Clinton sanoi. Hän viittasi republikaanipresidentti Ronald Reaganiin, joka lupasi aamun koittavan jälleen Amerikkaan.

Clintonin mukaan Trump haluaa amerikkalaisten pelkäävän toisiaan ja tulevaisuutta. Hän siteerasi entistä presidentti Franklin D. Rooseveltia: ”Ainoa asia, mitä meidän täytyy pelätä, on pelko itse.”

Me emme pelkää, Clinton vannoi.

”Emme rakenna muureja, vaan talouden, jossa riittää hyväpalkkaisia työpaikkoja kaikille haluaville.”

Puheessaan Clinton otti virallisesti vastaan demokraattien presidenttiehdokkuuden. Hänestä tuli ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana Yhdysvaltain historiassa.

Clinton korosti kahta asiaa yli muiden: työpaikkoja ja turvallisuutta. Näin hän palautti puolueen sen juurille ja yritti vedota Trumpin kannattajiin, jotka ovat huolissaan juuri toimeentulosta ja terrorismista.

”Jotkut teistä ovat turhautuneita ja raivoissaan, ja te olette oikeassa”, Clinton sanoi. Hän muistutti, että demokraatit ovat työväenpuolue.

”Minun päätehtäväni presidenttinä on luoda enemmän mahdollisuuksia ja hyviä, nousevien palkkojen työpaikkoja täällä Yhdysvalloissa. Erityisesti sellaisissa paikoissa, jotka ovat jääneet jälkeen.”

Puhuessaan taloudesta Clinton kuulosti välillä aivan haastajaltaan, senaattori Bernie Sandersilta.

Yrityksiltä pitäisi odottaa isänmaallisuutta, Clinton sanoi.

”On väärin ottaa yhdellä kädellä vastaan verohelpotuksia ja jakaa toisella irtisanomisilmoituksia”, Clinton sanoi.

Hän lupasi, että epäreiluille vapaakauppasopimuksille sanotaan ei ja Wall Streetin sijoittajat ja suuryritykset pannaan maksamaan ”reilu osuutensa”.

Clintonin mukaan Yhdysvaltain talouden ongelmat johtuvat demokratian ongelmista. Hän lupasi kumota korkeimman oikeuden Citizens United -päätöksen, joka antoi yrityksille luvan rahoittaa vaalikampanjoita vapaasti. Tämä oli yksi Sandersin kampanjan päätavoitteita, ja kokoussali hurrasi sille.

Hillary Clinton ei ole puhujana samanlainen kansanvillitsijä kuin presidentti Barack Obama, mutta hän esiintyi itsevarmasti ja hymyillen. Puheen keskeytti yläparvella pari kertaa huutelija, jonka Clintonin kannattajat vaimensivat Hillary-huudoilla.

Clintonin suurimpia ongelmia on se, että äänestäjät pitävät kyselyjen mukaan häntä epäluotettavana ja elitistisenä. Niinpä hän pyrki antamaan itsestään ahkeran, vaatimattoman ja sympaattisen kuvan kertomalla isästään, joka oli pienyrittäjä, ja äidistään, joka oli hylätty lapsena.

”Olen ehkä pikkutarkka numeroiden suhteen, kuten reseptilääkkeiden hintojen. Mutta jos kyse on omasta lapsestasi tai perheestäsi, kyse on isosta asiasta. Ja sen pitäisi olla iso myös presidentillenne”, hän sanoi.

Clinton lupasi, että opiskelusta julkisissa yliopistoissa tehdään keskiluokan lapsille maksutonta, ja opintovelkoja helpotetaan. Tämäkin oli viesti Sandersin kannattajille, mutta myös pesäero miljardööri Trumpiin.

”Ei ole oikein, että Trump voi olla välittämättä veloistaan, mutta tavalliset perheet eivät voi järjestää niitä uudelleen”, Clinton sanoi.

Hän muistutti kuulijoita siitä, että Trumpin kravatteja valmistetaan Kiinassa.

”Hänen mottonsa on ’Tehdään Amerikasta taas suuri’. Hän voisi aloittaa tekemällä itse jotain Amerikassa.”

Puheessaan Clinton pyrki vakuuttamaan äänestäjät myös siitä, että häneen voi luottaa armeijan ylipäällikkönä. Tässä häntä auttoivat poliisi, joukko sotaveteraaneja ja Yhdysvaltain Afganistanin-joukkojen entinen komentaja, jotka kaikki puhuivat puoluekokouksessa hänen puolestaan.

Illan vaikuttavimpia hetkiä oli se, kun Irakissa kuolleen islaminuskoisen amerikkalaissotilaan isä Khizr Khan veti perustuslain povitaskustaan. Trump on luvannut panna muslimeille porttikiellon Yhdysvaltoihin.

”Herra Trump, sinä et ole uhrannut mitään”, Khan sanoi.

Clinton sanoi ymmärtävänsä, että lukuisten terrori-iskujen jälkeen ihmiset ovat levottomia ja etsivät ”vakaata johtajuutta”. Clinton muistutti osallistuneensa ulkoministerinä operaatioon, jossa terroristijohtaja Osama bin Laden otettiin kiinni.

Clinton vakuutti lyövänsä äärijärjestö Isisin ja toimivansa yhdessä liittolaisten kanssa. ”Olen ylpeä siitä, että tuen Nato-liittolaisiamme kaikkia uhkia, myös Venäjää, vastaan”, hän sanoi.

Clinton huomautti kuitenkin Trumpia myötäillen, että jokaisen liittolaismaan pitää hoitaa oma osuutensa velvoitteista. Vain muutama Euroopan Nato-maa panee vaaditut kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen.

Trumpin Clinton leimasi epävakaaksi johtajaksi, jolle ei voi antaa ydinaseiden laukaisukoodeja. ”Hänen temperamenttinsa ei kestä edes kampanjapyöritystä.”

Kautta puheensa Clinton korosti sitä, että amerikkalaiset ovat ”vahvempia yhdessä”, mikä on hänen vaalilauseensa. Tällä hän tarkoitti myös sitä, että amerikkalaiset eivät tarvitse Trumpin kaltaista itsevaltaista johtajaa.

”Älkääkä antako kenenkään kertoa teille, että hän yksin pystyy korjaamaan asiat”, Clinton sanoi viitaten Trumpin lupaukseen.

Trump unohtaa armeijan, poliisit, opettajat, sairaanhoitajat, Clinton luetteli.

”Tämän maan perustajan tekivät vallankumouksen ja kirjoittivat perustuslain, jotta Yhdysvaltain ei tarvitsisi olla maa, jossa yhdellä ihmisellä olisi kaikki valta.”

Clinton vakuutti myös yleisöään, että hän pärjää uhittelijoille. Hän kertoi tarinan lapsuudestaan, jossa häntä oli kiusattu pihalla. Kun hän oli tullut kotiin, äiti oli sanonut, ettei kodissa ole tilaa pelkureille.

”Ja hän oli oikeassa. Kiusaajien edessä ei saa antaa periksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat