Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huolestuttavia viestejä votkamarkkinoilta

Putin näyttää valmistautuvan sekä syyskuun parlamenttivaaleihin että vuoden 2018 presidentinvaaleihin todella huolellisesti. Tavoite on, että yllätyksiä ei tule, ja jos tulee, ne pystytään hoitamaan helposti.

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin erotti torstaina yhteensä 15 valtionhallinnon napamiestä: kuvernöörejä, federaatiopiirien päälliköitä, Ukrainan suurlähettilään ja tullin pääjohtajan.

Vaikka kuvernöörit valitaan nykyisin vaaleilla, voi presidentti erottaa aluejohtajan, jos tämä menettää luottamuksen rikoksen tai velttoilun vuoksi. Tilalle nimitetty kuvernööri hoitaa sitten tehtäviään seuraaviin aluevaaleihin saakka.

Torstainen hallinnon puhdistus oli samaa luokkaa kuin vuonna 2006 ja tapahtumat alkoivatkin samalla tavalla: tullia ja salakuljetusta koskeneesta skandaalista, joka oli osa valtaryhmittymien välistä taistelua.

Poliittinen tilannekin oli kymmenen vuotta sitten samanlainen kuin nykyisin. Parlamentti- ja presidentinvaalit olivat edessä ja kulissien takana hermot kiristyivät. Presidentti piti kuitenkin ohjat käsissään, ja niin aikoo pitää nytkin.

Putin näyttää valmistautuvan sekä syyskuun parlamenttivaaleihin että vuoden 2018 presidentinvaaleihin todella huolellisesti. Tavoite on, että yllätyksiä ei tule, ja jos tulee, ne pystytään hoitamaan helposti.

Torstain nimitysruljanssin jälkeen kolmen alueen johdossa on turvallisuuspalvelun mies: Pietarin, Kaliningradin ja Kirovin. Sisäministeriön univormu-ukko löytyy viideltä alueelta. Lisäksi Tulasta löytyy jännittävä erikoisuus: siellä kuvernöörin pallia pitää hallussaan presidentin henkivartiostosta tehtävään passitettu Aleksei Djumin.

Presidentin henkivartioston monivuotinen päällikkö Viktor Zolotov puolestaan johtaa parhaillaan sisäministeriössä ministeriön joukkojen nahanluontia uudeksi kansalliskaartiksi.

Parlamenttivaalien ehdokasasettelu on hoidettu siten, että Kremlin toivoma tulos saavutetaan ilman vilppiäkin. Henkilövaalipiireistä duumaan voi nousta oppositiohahmoja, mutta asiantuntijoiden mukaan vähän.

Presidentin hallintopuhdistusta ehdittiin vertaamaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin puuhiin. Vertaus on huono: Erdogan on kaappaamassa valtaa itselleen. Putinin ei tarvitse, valta on jo hänellä.

Presidentinvaltainen järjestelmä ei merkitse diktatuuria, jos presidentin valta on peräisin kansalta. Ja todella: keskiviikkoinen Levada-keskuksen mielipidemittaus antoi Putinin toimille 82 prosentin kannatuksen.

Mutta kuinka lujaa kannatus on? Mielipidemittauksista tähän ei vastausta oikein löydy. Ehkäpä se löytyisi votkamarkkinoilta.

Sanomalehti Kommersantin perjantaina julkaiseman uutisen mukaan Putinka-votkan menekki laskee kuin lehmän häntä: vuoden takainen neljäs sija votkan markkinaosuuksissa on vaihtunut Nielsen-tutkimuslaitoksen selvityksessä sijaan 15. Kymmenen vuotta sitten Putinka oli markkinoiden ykkönen.

Asiantuntijat selittävät Putinkan huonoa menekkiä jakelijan vaihtumisella ja mainonnan puutteella. Brändin omistaa presidentin kaveri Arkadi Rotenberg, eikä tämä kuulemma halua nykyoloissa mesota presidentin nimeä kantavalla viinalla.

Suoraan sanoen Putinka ei ole kovin hyvää. Ja menekki alkoi laskea jo viime syksynä, ennen jakelijan vaihtumista. Olisiko kansa äänestämässä suullaan?

Mene ja tiedä. Mutta Kremlissä seurataan varmasti myös Nielsenin markkinatutkimuksia, sillä nyt ei mitään jätetä sattuman varaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat