Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vandaalit, varkaat ja suojelun laiminlyönti uhkaavat Kiinan muuria – jopa kolmannes tuhoutunut

Jopa kolmannes 21 000 kilometrin pituisesta muurista on jo tuhoutunut. Viranomaiset aikovat panostaa jatkossa suojeluun säännöllisin tarkastuksin.

Ulkomaat
 
Reuters
Suurin osa miljoonista turisteista käy muurin restauroiduilla osilla. Valokuva on vuodelta 2014.
Suurin osa miljoonista turisteista käy muurin restauroiduilla osilla. Valokuva on vuodelta 2014. Kuva: Reuters

Kiinan muuri on seisonut paikallaan vuosisatoja uhmaten luonnonvoimien aiheuttamaa kulumista, mutta kasvavat turistilaumat, varastelevat kyläläiset ja suojelun puute uhkaavat koitua historiallisen monumentin kohtaloksi.

Vierailijat ovat tuhrineet osia muurista graffiteilla, ja lähialueiden kyläläiset ovat kähveltäneet kiviä omiin rakennustarpeisiinsa. Muurista irrotettuja kiviä myydään myös turisteille matkamuistoiksi.

Kiinan viranomaiset aikovat viimein panna tihutöiden tekijät kuriin ja panostaa Unescon maailmanperintökohteeksi nimetyn muurin suojeluun, kertoi uutistoimisto Xinhua keskiviikkona.

Kiinan kulttuuriperinnöstä vastaava virasto SACH ilmoitti aloittavansa säännölliset tarkastukset noin 21 000 kilometrin pituisella muurilla varmistaakseen, että sen suojelemiseksi säädettyjä lakeja noudatetaan. Yleisö voi myös kertoa havaitsemistaan vahingoista ja vandalismista ilmaiseen vihjenumeroon.

Ensimmäinen Kiinan muuri pystytettiin nykyisille sijoilleen noin 2 200 vuotta sitten Qin-dynastian aikaan torjumaan pohjoisen paimentolaisheimojen hyökkäyksiä. Se on rakennettu moneen kertaan uudelleen, ja nykyinen muuri on peräisin Ming-dynastian ajalta (1368–1644).

Nykyinen rakennelma on päässyt huonoon kuntoon. SACH:n mukaan lähes kolmannes muurista on jo hävinnyt ja alle kymmenesosa lasketaan hyvin säilyneeksi. Suurin osa tuhoista johtuu sateesta, eroosiosta ja kasvillisuuden leviämisestä, mutta ihmiset ovat tehneet osansa muurin hajottamiseksi.

Hebein maakunnassa kiinalaisin merkein koristeltuja tiiliä on myyty turisteille 30 yuanin (neljän euron) hintaan, Kansan päivälehden englanninkielinen painos kertoi. Kesäkuussa kiinalainen sosiaalinen media kuhisi videosta, jossa mies irrotti kiviä muurista imitoimalla taistelulajien liikkeitä. Mies tuomittiin kymmenen päivän arestiin ja 500 yuanin sakkoihin.

Vaikka valtaosa miljoonista turisteista käy restauroiduilla muurin osilla Pekingin lähistöllä, yhä useammat vaeltajat suuntaavat muurin syrjäisemmille osuuksille, mikä voi osaltaan lisätä kulumista.

Laki Kiinan muurin suojelemisesta säädettiin noin kymmenen vuotta sitten, mutta Xinhuan mukaan asiantuntijat ovat patistaneet paikallisia viranomaisia käytännön toimiin suojelun tehostamiseksi. Muuri kulkee yhteensä 15 maakunnan ja itsehallintoalueen läpi, ja SACH ilmoitti arvioivansa jatkossa paikallisviranomaisten suojelutoimia pistokokein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat