Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Transsukupuolisuus määritellään yhä mielisairaudeksi WHO:n listauksessa – muutos tulossa ehkä pian

Maailman terveysjärjestö valmistelee uutta versiota sairauksia ja niiden oireita listaavasta ICD-luokituksestaan.

Ulkomaat
 
OSMAN ORSAL / Reuters
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavia mielenosoittajia Turkin Istanbulissa kesäkuussa.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavia mielenosoittajia Turkin Istanbulissa kesäkuussa. Kuva: OSMAN ORSAL / Reuters

Maailman terveysjärjestö WHO harkitsee transsukupuolisuuden poistamista mielisairauksiksi määriteltävien sairauksien listaltaan.

Järjestö valmistelee uutta versiota sairauksia ja niiden oireita listaavasta ICD-10-luokituksestaan. Nykyinen ohjekirja valmistui 1990-luvun alussa, ja uuden listauksen on määrä siirtyä hyväksyttäväksi vuonna 2018, kertoo The Washington Post -lehti.

Nykyisessä listauksessa transsukupuolisuus määritellään ”mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöksi” yhdessä muun muun muassa ”tuhopolttohimon” ja ”näpistelyhimon” tavoin.

Jokainen transsukupuolisuutta selvittänyt toimikunta on kuitenkin suositellut sen poistamista mielisairauksien listauksesta, The Washington Post kertoo.

Suomen kansalliset hoitosuositukset on suurelta osin määritelty ja indeksoitu ICD:n diagnoosien mukaisesti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Transsukupuoliset ihmiset määrittelevät sukupuolensa olevan toinen kuin se, mikä heille on fysiologisesti määritetty. Monet transsukupuoliset korjaavat kehoaan vastaamaan omaa sukupuoltaan.

Tiedejulkaisu Lancet Psychiatryssa torstaina julkaistu meksikolainen tutkimus suosittelee niin ikään transsukupuolisuuden poistamista ICD:n nykyisestä luokituksesta.

Tutkimuksessa tuli ilmi, että transihmisten mielenterveydelliset ongelmat johtuivat erityisesti heidän kokemastaan väkivallasta ja syrjinnästä, eivät sukupuoli-identiteetistä.

Transsukupuolisten ihmisoikeuksien loukkaukset ovat olleet puheenaihe myös Suomessa. Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Trasek ovat vaatineet, juridisen sukupuolensa vahvistaville määrätty vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä pitäisi poistaa.

Amnestyn mukaan ”vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä johtaa pakotettuun hormonihoitoon ja loukkaa transihmisten oikeutta olla joutumatta epäinhimillisen kohtelun kohteeksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat