Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikkumattomuus maksaa maailmalle vuosittain kymmeniä miljardeja euroja – 40 prosenttia kustannuksista USA:sta

Liikkumattomuus lisää muun muassa riskiä sairastua syöpiin ja verenkiertohäiriöihin.

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
Liikkumattomuutta on tutkittu aiemmin, mutta nyt valmistunut tutkimus arvioi aiempaa tarkemmin liikkumattomuuden kustannuksia maailmanlaajuisesti.
Liikkumattomuutta on tutkittu aiemmin, mutta nyt valmistunut tutkimus arvioi aiempaa tarkemmin liikkumattomuuden kustannuksia maailmanlaajuisesti. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Brittiläinen lääketieteen aikakauslehti The Lancet julkaisi tällä viikolla tutkimuksen, jonka mukaan liikkumattomuudesta johtuvat sairaudet maksavat terveydenhuollolle kansainvälisesti mitattuna noin 48 miljardia euroa vuodessa, josta julkisen terveydenhuollon kustannusten osuus on noin 28 miljardia.

Saman tutkimuksen mukaan liikkumattomuudesta johtuvat kuolemantapaukset aiheuttavat erilaisia työelämän tuottavuuden tappioita noin 12 miljardin euron verran vuosittain. Kaikkiaan kustannusten voidaan siis summata olevan jopa noin 60 miljardin euron luokkaa.

Lisäksi liikkumattomuus aiheuttaa sairauksia, joiden vuoksi maailmanlaajuisesti eletään joka vuosi 13,4 miljoonaa alentuneen toimintakyvyn elinvuotta.

Tutkimuksessa käytetyt tiedot olivat vuodelta 2013.

Vakavimmat liikkumattomuudesta aiheutuneet sairaudet ovat tutkimuksen mukaan sepelvaltimotauti, verenkiertohäiriöt, kakkostyypin diabetes, rintasyöpä ja paksusuolen syöpä.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että jo lyhytkin paasto auttaa suojautumaan kakkostyypin diabetekselta.

Liikkumattomuudesta aiheutuvat kustannukset kohdistuvat etenkin korkean tulotason maihin. Näistä jopa yli 40 prosenttia kohdistuu Yhdysvaltoihin. Matalamman tulotason maissa kärsitään puolestaan enemmän sairauksien aiheuttamasta alentuneesta toimintakyvystä.

Tutkimuksen laati kansainvälinen tutkijaryhmä, johon kuului tohtoreita muun muassa australialaisista, singaporelaisesta ja yhdysvaltalaisesta yliopistoista. Tutkimuksessa oli mukana 142 maata, joiden katsottiin edustavan yli 93 prosenttia maailman väestöstä.

Liikkumattomuutta on tutkittu aiemmin, mutta nyt valmistunut tutkimus arvioi aiempaa tarkemmin liikkumattomuuden kustannuksia maailmanlaajuisesti.

Vuonna 2014 UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari arvioi, että liikkumattomuuden kustannukset Suomessa ovat vuosittain noin 1–2 miljardia euroa.

Vuoden 2015 alussa Cambridgen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa varmistui, että liikkumattomuuteen kuolee enemmän ihmisiä kuin liikalihavuuteen. Lääketieteen tohtori Riitta Luoto huomautti tammikuussa 2015 HS:n haastattelussa, että kaikki liikkumattomat eivät ole lihavia. Liikkumattomuus on silti terveysriski myös hoikille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat