Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Ukrainan alueet pyrkivät valtioiksi

Ulkomaat
 

Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat haluavat tulla nähdyksi valtioina: jos eivät osana Venäjää, niin ei ainakaan osana Ukrainaa. Niiden valtiollisen statuksen puolesta puhuu muun maailman silmissä lähinnä se, että niille on annettu rooli Minskissä käydyissä tulitauko- ja aseleponeuvotteluissa. Niiden itsenäisyyden on tunnustanut ainoastaan Georgiasta itsenäiseksi julistautunut Etelä-Ossetia.

Kansantasavallat antoivat julistuksen yhdistymisestä 24. toukokuuta 2014. Yhdessä ne muodostavat Novorossijan valtioliiton.

Niillä on myös yhteinen armeija, jonka vahvuudesta on vain vaihtelevia arvioita: kesällä 2015 Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak arvioi joukkojen vahvuudeksi noin 40 000. Ukrainan presidentti Petro Porošenko arvioi, että Venäjän armeijan puolisalaa liikkuvia sotilaita olisi Novorossijan joukoissa noin 9 000.

Novorossijalla on Suomessa edustaja ja lähetystöksi esittäytyvä verkkosivu. Vielä loppuviikosta lähetystön sivuilta löytyi haittaohjelma. HS:n tietojen mukaan Johan Bäckman suunnittelee Suomeen Donetskin kansantasavallan tunnustamista ajavan komitean perustamista.

Molemmilla kansantasavalloilla on omat lippunsa ja hallintorakenteensa. Donetskia johtaa ministerineuvoston puheenjohtaja Aleksandr Zahartšenko ja Luhanskia Igor Plotnitski.

Donetskin kansantasavallassa toimii ainakin 23 eri ministeriötä. Lisäksi sillä on muiden muassa syyttäjänlaitos, oikeusasiamies ja passi. Zahartšenkon sivujen mukaan Donetskin kansantasavallan ensimmäisen passin sai Zahartšenko itse maaliskuussa. Passin kerrotaan kelpaavan viralliseksi asiakirjaksi Venäjällä ja Etelä-Ossetiassa.

Oikaisu 3.8. kello 17: Toisin kuin tekstissä aiemmin kerrottiin, Luhanskin kapinatasavaltaa ei johda Aleksei Karjakin, vaan Igor Plotnitski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat