Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyria ja Venäjä: ”Kymmenet perheet” ovat päässeet pois Aleppon itäosista uusia kulkureittejä pitkin

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Syyrian ja Venäjän väitteet eivät pidä paikkaansa. Tilannetta seuraava järjestö kertoo parinkymmenen ihmisen päässeen lähtemään saarretusta idästä.

Ulkomaat
 
Abdalrhman Ismail / Reuters
Kuvassa olevan tien oletetaan olevan reitti, jota myöten siviilit pääsevät poistumaan saarretuilta alueilta.
Kuvassa olevan tien oletetaan olevan reitti, jota myöten siviilit pääsevät poistumaan saarretuilta alueilta. Kuva: Abdalrhman Ismail / Reuters

Syyrian valtiollisen uutistoimiston Sanan mukaan kymmenet perheet ovat päässeet pois Aleppon kaupungin saarretuista itäosista humanitaarista käytävää pitkin. Sanan mukaan paenneet siviilit on viety väliaikaisiin keskuksiin hallituksen hallussa oleviin kaupungin länsiosiin.

Uutistoimisto AFP kertoo, että tilannetta seuraava The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö on raportoinut noin kahdenkymmenen ihmisen siirtyneen itäosista Aleppon länsipuolelle.

Sanan mukaan perheiden lisäksi saarretuista osista on lähtenyt yli 40-vuotiaita naisia. Sana kertoo myös useiden kapinallistaistelijoiden antautuneen hallituksen joukoille, mutta AFP:n siteeraaman The Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan kukaan itäosista lähtenyt ei ollut taistelija.

AFP kertoo myös Venäjän puolustusministeriön kertoneen, että yli 160 siviiliä on siirtynyt Aleppon länsipuolelle ja yli 60 kapinallista on laskenut aseensa torstain jälkeen.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ilmoitti torstaina armahtavansa ne kapinalliset, jotka antautuvat viranomaisille ja vapauttavat sieppaamansa ihmiset turvallisesti.

AFP:n sekä Aleppon asukkailta että kirjeenvaihtajaltaan saamien tietojen mukaan Syyrian ja Venäjän väitteet eivät pidä paikkaansa. Kirjeenvaihtajan mukaan idän ja lännen välisellä tiellä olevat tilapäiset kulkuesteet ovat edelleen paikoillaan.

Myös kapinallistaistelijat sanovat AFP:lle, että ylityspaikkoja ei ole avattu tai aseita laskettu, vaan päinvastoin ilmaiskujen ja pommitusten määrää ylityspaikoilla on lisätty.

YK:n mukaan Aleppon kaupunki on nyt täysin hallituksen joukkojen saartama. AFP kertoo, että armeija sulki ainoan kaupungin itäosiin vievän tien heinäkuun alussa, mikä on aiheuttanut pulaa ruoasta ja hintojen jyrkän nousun. Alueella asuu AFP:n mukaan noin 250 000 ihmistä.

Venäjä ilmoitti torstaina avaavansa kulkureittejä siviileille ja antautuville kapinallistaistelijoille. Ilmoitus sai osakseen kovaa arvostelua. Esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjä ja Syyria yrittävät toimillaan ainoastaan tyhjentää Aleppon asukkaista ja saada kapinalliset antautumaan.

YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura on toivonut Venäjän jättävän avun toimittamisen YK:lle ja sen kumppaneille.

”Kuten tiedätte, YK ja sen kumppanit tietävät, mitä tekevät. Heillä on tarvittava kokemus, se on meidän työmme”, de Mistura totesi toimittajille Genevessä perjantaina.

AFP:n ja BBC:n mukaan Syyrian oppositio pitää käytäviä hallituksen keinona saada koko Aleppo takaisin haltuunsa.

Monet AFP:n haastattelemat Aleppon asukkaat sanoivat pelkäävänsä hallituksen hallussa oleville alueille siirtymistä. Eräs uutistoimistolle puhunut mies kertoi olevansa huolissaan siitä, että hänen 17-vuotias poikansa pakotetaan liittymään armeijaan.

Kansainväliset järjestöt ovat varoittaneet, että jos Aleppoon ei saada apua, asukkaat voivat alkaa nääntyä nälkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat