Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakin sodassa kuolleen muslimisotilaan isä antoi äänen amerikkalaisille muslimeille – Trump vastasi jyrkkään arvosteluun

Donald Trump vastasi Khizr Khanille muun muassa kohdistamalla huomion siihen, miksei tämän vaimo ollut puhumassa.

Ulkomaat
 
Kuolleen muslimisotilaan isän puhe liikutti demokraattien puoluekokouksessa
Kuolleen muslimisotilaan isän puhe liikutti demokraattien puoluekokouksessa
Khizr Khan haastoi puheessaan republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia: "Oletko edes lukenut Yhdysvaltojen perustuslakia? Lainaan sinulle omani." Khanin poika Humayun Khan kuoli Irakissa vuonna 2004. Kuva: Reuters.

Moni tuskin osasi aavistella, millainen lehdistön ja sosiaalisen median puheenaihe demokraattien puoluekokouksessa puhuneesta 66-vuotiaasta muslimimiehestä tulisi.

Irakin sodassa kuolleen sotilaan isä Khizr Khan onnistui melkein varastamaan huomion kokouksen pääpuhujalta, demokraattien presidenttiehdokkaalta Hillary Clintonilta.

Yhdysvaltoihin vuonna 1980 muuttanut pakistanilainen Khan astui lavalle kertomaan pojastaan, joka niin ikään oli muslimi, ja esittämään kriittisiä äänenpainoja republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia kohtaan. Trump on vaatinut muslimeille maahantulokieltoa Yhdysvaltoihin ja perustellut sitä keinona torjua islamistista terrorismia.

”Oletko koskaan käynyt Arlingtonin hautausmaalla? Mene katsomaan hautoja, jotka kuuluvat niille rohkeille patriooteille, jotka kuolivat puolustaessaan Yhdysvaltoja”, Khan sanoi Trumpille.

Arlingtonin hautausmaahan on haudattu kaikkien Yhdysvaltain käymien sotien sotilaita, yli 400 000 vainajaa.

”Tulet näkemään kaikkia uskontoja, sukupuolia ja etnisiä alkuperiä. Sinä et ole uhrannut mitään etkä ketään.”

Khan tuli koskettaneeksi puheellaan Yhdysvalloissa monia ihmisiä. Hänen on katsottu antaneen äänen yhdysvaltalaisille muslimeille, jotka ovat olleet järkyttyneitä Trumpin muslimien vastaisista julistuksista.

Khanin puheesta ovat raportoineet useat ulkomaiset mediat, muun muassa uutiskanava CNN, yhdysvaltalaislehti The New York Times ja brittimedia The Guardian.

Khan sanoi kysyneensä pojaltaan Humayun Khanilta vuonna 2004, mitä hän ajattelee lähdöstä Irakiin – maahan, jonka asukkaista noin 95 prosenttia on muslimeja.

”Se ei ole minun huoleni. Velvollisuuteni on varmistaa, että joukko-osastoni on turvassa”, isä kertoo pojan vastanneen. ”Se oli kaikki, mitä hän halusi sanoa, ei mitään muuta.”

Humayun Khan kävi viimeisen keskustelunsa vanhempiensa kanssa äitienpäivänä vuonna 2004. Hän kuoli saman vuoden kesäkuussa 27-vuotiaana yrittäessään pysäyttää itsemurhapommittajaa tukikohtansa lähellä. Khan oli tätä ennen käskenyt vastuullaan olleita sotilaita suojautumaan.

”Jos se olisi ollut Donald Trumpista kiinni, hän ei olisi koskaan ollut Amerikassa”, Khizr Khan ärähti puheessaan.

Khan halveksui sitä, että Trump pyytää amerikkalaisia luottamaan tulevaisuutensa hänen käsiinsä. Hän sai yleisön hurraamaan hivuttamalla taskustaan esiin pienikokoisen painoksen Yhdysvaltain perustuslaista.

”Salli minun kysyä: oletko edes lukenut Yhdysvaltain perustuslakia? Annan mielelläni sinulle oman kappaleeni siitä.”

”Katso tässä dokumentissa sanoja ’vapaus’ ja ’lain takaama yhdenvertainen suoja’.

Khan pyysi puheessaan, ettei ”kukaan isänmaallinen amerikkalainen, muslimimaahanmuuttaja ja maahanmuuttaja ylipäätään ottaisi presidentinvaaleja kevyesti”.

”Nämä ovat historialliset vaalit. Pyydän kunnioittamaan poikani uhrauksia ja äänestämään vaalipäivänä johtajaa, Hillary Clintonia, ei [maan] jakajaa”, Khan vetosi yhdysvaltalaisiin.

Clinton vastasi Khanille osoittamalla omassa puheessaan kunniaa tämän pojalle.

”Presidentin pitäisi kunnioittaa miehiä ja naisia, jotka riskeeraavat henkensä palvellakseen maatamme – mukaan lukien kapteeni Khanin, ja Tim Kainen sekä Mike Pencen pojat, molemmat merijalkaväen sotilaita”, Clinton sanoi.

Kaine on demokraattien varapresidenttiehdokas ja Pence republikaanien varapresidenttiehdokas.

Trump puolestaan vastasi Khanille lauantaina kiinnittämällä erityistä huomiota tämän vaimoon.

”Haluaisin kuulla hänen vaimonsa sanovan jotain”, Trump sanoi The New York Timesille.

Trump puhui ABC Newsille samasta asiasta.

”Jos katsotte hänen vaimoaan, hän oli siellä [demokraattien puoluekokouksessa]. Hänellä ei ollut mitään sanottavaa. Ehkä hän ei päässyt sanomaan mitään. Kertokaa minulle.”

Trump kyseenalaisti sen, että Khanin sanat olisivat olleet tämän omia. Hän epäili, että Clintonin puheenkirjoittajat olisivat olleet myös Khanin puheen takana.

Trump vastasi myös Khanin väitteisiin siitä, ettei hän olisi uhrannut Yhdysvaltojen puolesta mitään.

”Olen mielestäni tehnyt paljon uhrauksia. Teen töitä todella, todella kovaa. Olen luonut kymmeniätuhansia töitä, rakentanut mahtavia rakennuksia. Olen saavuttanut valtavaa menestystä. Olen mielestäni tehnyt paljon.”

Muslimit eivät ole harvinaisuus Yhdysvaltain armeijassa, vaikka Khanin puhe nousikin julkisessa keskustelussa korostuneesti esiin.

Ainakin yli 6 000 muslimin tiedetään palvelleen Yhdysvaltain asevoimissa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terroritekojen jälkeen. Heistä vähintään 14 on kuollut.

Luvut ovat tosin vuodelta 2011, ja niissä on pystytty huomioimaan vain ne sotilaat, jotka ovat ilmoittaneet itsensä muslimeiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat