Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki laittoi taas lähes 1 400 ulos sotilasvoimista – Erdoğan haluaa armeijan kokonaan haltuunsa

Tiedustelupalvelun ja armeijan johdon tuominen suoraan presidentin alaisuuteen tarkoittaisi perustuslain muuttamista.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan lähes 19 000 ihmistä on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkeen.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan lähes 19 000 ihmistä on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkeen. Kuva: UMIT BEKTAS

Turkissa irtisanottiin sunnuntaina lähes 1 400 armeijan työntekijää reilun kahden viikon takaisen vallankaappausyrityksen jäljiltä, kertovat uutistoimistot. AFP:n mukaan joukossa oli myös yksi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin korkea-arvoisista avustajista.

Aiemmin Turkki on irtisanonut 149 amiraalia ja kenraalia sekä yli 1 500 armeijan työntekijää. Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu Agency kertoo, että irtisanotuilla epäillään olevan yhteyksiä turkkilaiseen muslimioppineeseen Fethullah Güleniin, jota Erdoğan ja hallitus syyttävät vallankaappausyrityksestä.

Uutistoimistojen mukaan Turkin varapääministeri sekä oikeus-, sisä- ja ulkoministeri nimetään korkeimman sotilaskomitean jäseniksi. Reuters kertoo, että aiemmin vain pää- ja ulkoministeri olivat komitean ainoat hallitusedustajat.

Presidentti Erdoğan havittelee perustuslain muutosta, joka toisi Turkin tiedustelupalvelun ja maan armeijan johdon suoraan presidentin alaisuuteen.

Presidentti kertoi asiasta lauantaina A-Haber-televisiokanavalle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Erdoğanin mukaan perustuslakipaketti aiotaan esitellä parlamentille. Koska uudistus vaatisi perustuslain muuttamista, kahden kolmasosan parlamentista on asetuttava sen taakse, jotta se voi tulla laillisesti voimaan. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että Erdoğanin olisi saatava esitykselleen tukea myös oppositiosta.

Erdoğan kertoi myös, että sotilasoppilaitoksia aiotaan sulkea ja maahan perustetaan uusi kansallinen sotilasyliopisto. Lisäksi maa-, meri- ja ilmavoimien komentajat raportoivat tulevaisuudessa suoraan puolustusministeri Fikri Işıkille, joka kuuluu Erdoğanin AKP-puolueeseen.

Erdoğan pyrkinee uudistuksilla saamaan tiukemman otteen Turkin armeijasta ja tiedustelupalvelusta heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen.

Epäonnistunutta kaappausyritystä ovat seuranneet laajat puhdistukset. Presidentti sanoi lauantaina, että lähes 19 000 ihmistä on pidätetty ja AFP:n mukaan yli 50 000 ihmistä on menettänyt työnsä.

Lisäksi kymmeniätuhansia ihmisiä on erotettu virastaan tai asetettu tutkinnan kohteeksi. Heidän joukossaan on muun muassa sotilaita, poliiseja, virkamiehiä, opettajia ja juristeja. Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että Turkki myös lakkauttaa kymmeniä tiedotusvälineitä ja ainakin 89 toimittajaa on määrätty pidätettäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat