Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin hyökkäys kuolleen sotilaan vanhempia vastaan raivostutti republikaanitkin – ”Hän on sadistisen julma”

Trumpin tapa syytöksiltä puolustautumiseen on vastahyökkäys. Se kostautuu parhaillaan amerikkalaismediassa.

Ulkomaat
 
Kuolleen muslimisotilaan isän puhe liikutti demokraattien puoluekokouksessa
Kuolleen muslimisotilaan isän puhe liikutti demokraattien puoluekokouksessa
Khizr Khan haastoi puheessaan republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia: "Oletko edes lukenut Yhdysvaltojen perustuslakia? Lainaan sinulle omani." Khanin poika Humayun Khan kuoli Irakissa vuonna 2004. Kuva: Reuters.

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kampanjan aikana on jo ehditty tottua siihen, että hänen provosoivat, usein ulkomaalais- ja islamvastaiset heittonsa nostavat verenpainetta kaikkialla missä Trump kulkee. Tähän saakka raivostuneet ovat enimmäkseen olleet Trumpia muutenkin vastustavia ryhmiä, kuten demokraatteja.

Viimeisimmän kohun myötä republikaanien ja konservatiivien omistakin riveistä on noussut poikkeuksellisen paljon Trumpin lausuntoja kritisoivia ääniä, kertoo New York Times.

Kaikki sai alkunsa, kun Irakin sodassa kuolleen amerikkalaissotilaan isä, islaminuskoinen Khizr Khan puhui tällä viikolla demokraattien puoluekokouksessa. Khan puhui vuonna 2004 Irakissa kuolleesta pojastaan ja esitti kritiikkiä Trumpia kohtaan. Trump on vaatinut muslimeille maahantulokieltoa Yhdysvaltoihin ja perustellut sitä keinona torjua islamistista terrorismia.

Yhdysvaltain armeijassa palvellut Humayun Khan kuoli Irakissa tapahtuneessa autopommi-iskussa 27-vuotiaana.

Kun Trump kuuli Khanin puheista, hän ryhtyi vastahyökkäykseen. Trump halusi kiinnittää huomion Khizr Khanin vaimoon, joka miehensä puheen aikana oli seisonut hiljaa tämän vieressä. ABC Newsille antamassaan kommentissa Trump pohti, että ehkä vaimo Ghazala Khan ei ollut saanut mieheltään lupaa puhua. Samaa pohdintaa Trump jatkoi myös muissa antamissaan lausunnoissa.

”Jos katsotte hänen vaimoaan, hän oli siellä [demokraattien puoluekokouksessa]. Hänellä ei ollut mitään sanottavaa. Ehkä hän ei päässyt sanomaan mitään. Kertokaa minulle”, Trump sanoi ABC:lle.

Kuolleen amerikkalaissotilaan äiti Ghazala Khan puhui perjantaina useille uutiskanaville. Äidin mukaan hän ei pystynyt puhumaan aiemmassa tilaisuudessa, koska oli syvästi tunteidensa vallassa. Nyt hän ei edes halua astua huoneisiin, joihin on ripustettu Trumpin kuvia.

”Koko muu Amerikka ymmärsi tuskani ilman, että minun täytyi sanoa mitään. En ymmärrä, kuinka hän onnistui olemaan ainoa, joka ei ymmärtänyt”, Ghazala Khan sanoi ABC:lle antamassaan haastattelussa.

The Washington Post -lehti julkaisi verkkosivullaan Ghazala Khanin kirjoittaman mielipidekirjoituksen, jossa hän muun muassa sanoi Trumpin olevan ”tietämätön” puheissaan islamista.

Khizr Khan sanoi omassa puheenvuorossaan, ettei Trump ole joutunut kokemaan ”todellisia uhrauksia”. Trump vastasi tähän sanomalla, että hän on tehnyt paljonkin uhrauksia luodessaan tuhansia työpaikkoja.

Vastakkainasettelu Trumpin ja sankarivainajana pidetyn sotilaan perheen välillä on ollut nyt muutaman päivän ajan amerikkalaismedian ykkösaiheita. Moni tunnettu republikaani on sen jälkeen halunnut irtisanoutua presidenttiehdokkaansa näkemyksistä.

”Kultaisen tähden saaneen vanhemmista tulisi puhua vain kunnioittaen. Kapteeni Khan oli sankari. Meidän tulisi rukoilla yhdessä hänen perheensä puolesta”, Ohion osavaltion kuvernööri John Kasich tviittasi.

Republikaanipoliitikko Jeb Bushin viestintävastaavana ennen työskennellyt Tim Miller kutsui Trumpin presidentinvaalikampanjaa”epäinhimilliseksi”.

George W. Bushin entinen puheenkirjoittaja Peter Wehner puolestaan tviittasi, että ”Muistutus Trumpin kannattajille. Trump on sadistisen julma. Hänellä ei ole alarajaa. No niin, nyt voitte puolustaa häntä”.

Konservatiivisen National Review -lehden toimittaja Reihan Salam kirjoitti, että Trump olisi voinut pahoitella perheen pojan kuolemaa ja silti pitää kiinni omista näkemyksistään. Hyökkäyksellä kuolleen sotilaan vanhempia kohtaan Trump ei Salamin mukaan voi saavuttaa mitään.

”On sanoinkuvaamatonta, että kukaan, ja etenkään presidenttiehdokas, päättää olla epäkunnioittava sellaista amerikkalaista kohtaan, joka antoi elämänsä tämän kansakunnan puolesta”, sanoi Yhdysvaltain ja islaminuskoisten kansojen ystävyysjärjestön puheenjohtaja Ibrahim Hooper.

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sanoi Trumpin kommenttien jälkeen, ettei Trump ole ”normaali presidenttiehdokas”.

”Jos ihminen hyökkää kaikkien kimppuun, häneltä puuttuu jotakin. En nyt lähde tarkemmin erittelemään, että mitä häneltä puuttuu”, Clinton sanoi puhuessaan kuulijoilleen Ohion Youngstownissa.

Aaron Bernstein / Reuters
Republikaanien ja konservatiivien riveistä on noussut poikkeuksellisen paljon Trumpin lausuntoja kritisoivia ääniä.
Republikaanien ja konservatiivien riveistä on noussut poikkeuksellisen paljon Trumpin lausuntoja kritisoivia ääniä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat