Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenettuhannet kokoontuivat Kölniin tukemaan Turkin presidenttiä – Saksa kielsi Erdoğanin videopuheen

Ulkomaat
 
Thilo Schmuelgen / Reuters
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat heiluttivat Turkin lippuja Kölnissä Saksassa sunnuntaina.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajat heiluttivat Turkin lippuja Kölnissä Saksassa sunnuntaina. Kuva: Thilo Schmuelgen / Reuters

Saksassa kymmenettuhannet mielenosoittajat kokoontuivat sunnuntaina Kölniin osoittaakseen tukensa Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille. Uutistoimisto AFP kertoo, että poliisin mukaan iltapäivällä mielenosoituksessa oli läsnä noin 40 000 ihmistä.

Mielenosoituksen taustalla on reilun kahden viikon takainen vallankaappausyritys, jonka jälkeen Erdoğan on tiukentanut otettaan maasta. Turkin hallinto on ottanut kiinni lähes 19 000 ihmistä ja irtisanonut kymmeniätuhansia ihmisiä esimerkiksi kouluista ja sotilasvoimista.

Turkin hallitus syyttää sotilaskapinasta maanpaossa elävää uskonnollista johtajaa Fethullah Gülenia, jolla on seuraajia ympäri maailmaa.

Saksassa asuu noin kolme miljoonaa turkkilaistaustaista ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan noin puolitoista miljoonaa Saksassa asuvaa Turkin kansalaista voi äänestää Turkin vaaleissa. Saksan turkkilaisyhteisössä on voimakasta tukea istuvalle presidentille: viime marraskuussa Erdoğanin johtama puolue AKP sai 60 prosenttia Saksassa annetuista äänistä.

Saksan perustuslakituomioistuin kielsi Erdoğanin videotervehdyksen mielenosoituksessa. Syynä kieltoon oli pelko siitä, että turkkilaispoliitikoiden livenä videoidut puheet voisivat yllyttää väkijoukkoja.

AFP:n mukaan Erdoğania tukeva Union of European-Turkish Democrats -järjestö odotti mielenosoitukseen osallistuvan ihmisiä myös Suomesta, Britanniasta ja Itävallasta. HS soitti järjestön Suomen osaston puhelinnumeroon, mutta siihen vastannut henkilö ei vahvistanut AFP:n tietoa suomalaisosallistujista.

Turkissa EU:hun liittyvistä asioista vastaava ministeri Ömer Çelik arvosteli Saksan päätöstä tiukkaan sävyyn. Hän kirjoitti Twitter-tilillään, että kielto on sananvapauden ja demokratian vastainen.

AFP:n mukaan myös Turkin presidentin edustaja Ibrahim Kalin on ilmoittanut kiellon rikkovan ilmaisun- ja kokoontumisvapautta. Kalin toivoi lausunnossaan Saksan viranomaisten antavan ratkaisulleen ”tyydyttävän selityksen”.

AFP:n mukaan Kölnin mielenosoituksessa on läsnä noin 2 700 poliisia järjestyksen säilyttämiseksi. Paikalle oli viety myös kahdeksan vesitykkiä.

Saksan ja Turkin välit ovat kiristyneet jo aiemmin tänä vuonna sen jälkeen kun Saksan liittopäivät julisti armenialaisten vuoden 1915 joukkosurmat kansanmurhaksi.

Lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on myös arvostellut Erdoğanin ankaria toimia vallankaappausyrityksen jälkeen.

Thilo Schmuelgen / Reuters
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajia mielenosoituksessa Kölnissä Saksassa sunnuntaina.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kannattajia mielenosoituksessa Kölnissä Saksassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat