Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yuriko Koike rikkoi lasikaton Tokiossa – kuvernööriksi nousee nainen, joka kapinoi omaa puoluettaan vastaan

Seksistiset solvaukset ja oman puolueen vastustus eivät pysäyttäneet Tokion ensimmäistä naiskuvernööriä.

Ulkomaat
 
Kyodo / Reuters
Tokion uusi kuvernööri Yuriko Koike (oik.) kannattajineen Tokiossa sunnuntaina.
Tokion uusi kuvernööri Yuriko Koike (oik.) kannattajineen Tokiossa sunnuntaina. Kuva: Kyodo / Reuters

Entinen ympäristö- ja puolustusministeri Yuriko Koike, 64, valitaan Tokion kuvernööriksi, kertovat Japanin yleisradion NHK:n ovensuukyselyt. Koikesta tulee historian ensimmäinen nainen Tokion johdossa.

Pääkaupunkialueen kuvernööri on yksi Japanin vaikutusvaltaisimmista poliitikoista.

Koiken voitto sekoittaa Japanin politiikan hierarkkisia rakenteita, sillä hän asettui ehdolle ilman puolueensa LDP:n lupaa. Hän joutui sietämään lukuisia seksistisiä kommentteja kampanjan aikana sukupuolensa takia.

Tokion entinen kuvernööri ja LDP:n pitkäaikainen vaikuttaja Shintaro Ishihara epäili BBC:n mukaan kampanjan aikana Koiken pätevyyttä muun muassa hänen ulkonäkönsä vuoksi.

”Emme voi jättää Tokiota sellaisen naisen vastuulle, joka käyttää liikaa meikkiä”, Ishihara totesi.

Vaikka Koike on pitkäaikainen keskustaoikeistolaisen LDP:n jäsen, pääministeripuolue puolue ei suostunut tukemaan hänen kampanjaansa, vaan valitsi omaksi ehdokkaakseen entisen sisäministerin Hiroya Masudan, joka ei ole LDP:n jäsen. Masudaa tuki myös LDP:n koalitiokumppani Komeito.

Toimittaja Shuntaro Torigoe kampanjoi vasemmisto-opposition ehdokkaana. Koike kuitenkin voitti molemmat miehet selvästi NHK:n ja Asahi -sanomalehden ennakkotietojen mukaan. Kaikkiaan kuvernöörin paikasta kisasi 21 ehdokasta, mikä oli Asahin mukaan ennätysmäärä.

Tokiota pidetään yhä maailman suurimpana metropolialueena noin 38 miljoonalla asukkaallaan – tosin kaikista Kiinan ja Intian vauhdikkaasti kasvavista kaupungeista ei ole ajan tasalla olevia tietoja. Itse Tokion kaupungissa asuu noin 14 miljoonaa ihmistä.

Koikesta tulee Tokion kuvernöörinä Japanin kenties vaikutusvaltaisin nainen.

Uuden kuvernöörin haasteena on muun muassa valmistaa kaupunki vuoden 2020 olympialaisiin. Hän ei tosin välttämättä itse pääse kokemaan Tokion olympialaisia kaupungin johdossa, sillä hänen ensimmäinen nelivuotinen kautensa päättyy juuri ennen elokuun kisoja.

Koikella voi sitä paitsi olla vaikeuksia pitää kiinni kuvernöörin tittelistään. Kaksi edellistä kuvernööriä joutuivat eroamaan olympialaisten valmisteluihin liittyvien skandaaleiden vuoksi.

Koiken kautta ei myöskään helpota se, ettei hänellä ole oman puolueensa tukea. LDP on johtanut Japania lähes tauotta 1950-luvun puolesta välistä lähtien, ja se on ylivoimaisesti vaikutusvaltaisin poliittinen organisaatio Japanissa.

Kuvernöörinä Koike on luvannut NHK:n mukaan muun muassa tarkastaa perin pohjin Tokion olympialaisten ja paraolympialaisten budjetin, lisätä päiväkotien työntekijämääriä ja huomioida ympäristövaikutukset kaupunkisuunnittelussa. Hän haluaa myös palauttaa Tokion aseman rahoitusmaailman tärkeänä keskuksena.

”Haluan toteuttaa sellaisia hankkeita, joita kukaan ei ole aiemmin nähnyt. Uskon, että naisia tukeva politiikka on hyväksi Tokiolle ja tuo onnea pääkaupungille”, hän totesi puheessaan Japan Times -lehden mukaan voiton käytännössä varmistuttua.

Koike on tottunut särkemään lasikattoja ja lujempiakin materiaaleja. Hän valmistui maisteriksi englanninkielisestä American University in Cairo -yliopistosta Egyptissä. Hän opiskeli arabian kieltä ja sosiologiaa.

Ennen poliitikon uraansa hän toimi muun muassa toimittajana Nippon TV:ssä. Poliitikkona hän aloitti vuonna 1992.

Vuonna 2007 hänestä tuli ensimmäinen Japanin puolustusministeriksi valittu nainen. Seuraavana vuonna hän pyrki pääministeripuolue LDP:n puheenjohtajaksi. Samalla hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka käytännössä havitteli Japanin pääministeriyttä. Hän kuitenkin hävisi tuolloin puheenjohtajakisan Taro Asolle.

Koiken mielestä japanilaisnaiset joutuvat taistelemaan urakehityksensä puolesta vielä sinnikkäämmin kuin esimerkiksi yhdysvaltalaiset naiset.

Hillary [Clinton] on käyttänyt sanaa ’lasikatto’, mutta Japanissa se katto ei ole lasia, se on rautalevyä”, Koike sanoi Asahi TV:n haastattelussa vuonna 2008 puheenjohtajataiston aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat