Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjassa surraan 5 000 vuotta vanhaa kalliomaalausta – nuori uskoi auttavansa raaputtamalla ääriviivat näkyvämmiksi

Arkeologit pelkäävät, että tuhottua piirrosta ei saada enää palautettua ennalleen.

Ulkomaat
 
Nordland Fylkeskommune
Nähtävyydellä vieraillut nuori raaputti 5 000 vuotta vanhan kalliopiirroksen ääriviivat näkyvämmiksi terävällä esineellä. Kaivertaminen tuhosi piirroksen pysyvästi.
Nähtävyydellä vieraillut nuori raaputti 5 000 vuotta vanhan kalliopiirroksen ääriviivat näkyvämmiksi terävällä esineellä. Kaivertaminen tuhosi piirroksen pysyvästi. Kuva: Nordland Fylkeskommune

Yksi Norjan tunnetuimmista historiallisista nähtävyyksistä, kivikautinen hiihtäjää esittävä kalliopiirros, on tuhottu. Tapahtunutta on jo sanottu kansalliseksi tragediaksi, uutisoi The Local.

Kalliopiirros tuhoutui, kun nähtävyydellä vieraillut nuori päätti raaputtaa 5 000 vuotta vanhan kalliopiirroksen ääriviivat näkyvämmiksi terävällä esineellä. Ilmeisesti hyvää tarkoittaneen nuoren ajatus oli, että siten vuosituhansien kuluttama piirros olisi jatkossa paremmin nähtävissä.

”Tämä on tragedia, sillä se on yksi Norjan kuuluisimmista historiallisista nähtävyyksistä”, läheisen Alstahaugin-alueen kaupunginjohtaja Bård Anders Langø sanoo The Localille.

Pohjois-Norjassa Trossa sijaitseva piirros on yksi maailman vanhimmista todisteista kivikautisten ihmisten hiihtotaidosta. Piirroksen kansallisesta merkittävyydestä kertoo sekin, että sitä käytettiin vuonna 1994 Lillehammerin olympialaisten tunnuksena ja mitalien kuvituksen innoittajana.

Langøn mukaan arkeologit uskovat piirrokselle tehdyt vahingot korvaamattomiksi.

”He palaavat paikalle syyskuussa tutkiakseen sitä lisää, mutta tällä hetkellä uskomme, että se on todennäköisesti tuhoutunut peruuttamattomasti, emmekä enää koskaan näe piirrosta sellaisena kuin se alun perin 5 000 vuotta sitten tehtiin”, Langø sanoo.

Alaikäinen tekijä oli tuhonnut myös muita alueen kalliopiirroksia. Hänen nimeään ei kerrota julkisuuteen, jotta häntä vastaan ei hyökättäisi.

”Kyse on lapsesta, jonka tarkoitus oli hyvä. Tavoitteena oli tehdä piirroksesta näkyvämpi, eikä hän varmaankaan ymmärtänyt teon vakavuutta. Nyt hän kyllä ymmärtää”, Langø sanoo.

Alkuperäinen piirros oli sangen kulunut ja siksi vaikeasti nähtävissä.

Lehtikuva
Piirrosta kivikautisesta hiihtäjästä käytettiin esikuvana myös vuonna 1994 järjestettyjen Lillehammerin talviolympialaisten mitaleissa.
Piirrosta kivikautisesta hiihtäjästä käytettiin esikuvana myös vuonna 1994 järjestettyjen Lillehammerin talviolympialaisten mitaleissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat