Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimien komentaja sotilasasussaan on luonnollinen osa Tukholman Pridea – se heijastaa ruotsalaisten arvoja

Suomessa sotilaan Pride-marssista syntyi kohu. Ruotsissa puolustusvoimien komentaja virka-asussaan oli luonnollinen osa viikonlopun paraatia. Ruotsista katsottuna osa suomalaisista yhdenvertaisuusasenteista vaikuttaa vanhanaikaisilta, kirjoittaa HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja Elina Kervinen.

Ulkomaat
 
Mattias Robertson / Ruotsin puolustusvoimat
Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén (edessä sotilasasussa) osallistui Tukholman Pride-kulkueeseen lauantaina.
Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén (edessä sotilasasussa) osallistui Tukholman Pride-kulkueeseen lauantaina. Kuva: Mattias Robertson / Ruotsin puolustusvoimat

Kun Helsinki juhli Pridea heinäkuun alussa, syntyi kohu sotilaasta.

Ylikersantti Juho Pylvänäinen marssi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavassa kulkueessa sotilaspuvussaan, merivoimien univormussa. Se sai Puolustusvoimilta oitis selvän tuomion mediassa.

Myöhemmin Puolustusvoimat pyörsi puheensa ja lievensi linjaansa virka-asun käytöstä marssilla.

Selvää oli silti, että sotilas sateenkaariasialla oli Suomessa yhä hankala asia.

Pylvänäisen tapaus palasi auttamatta mieleen viikonloppuna, kun Pride-kulkue kiemurteli läpi Tukholman satojen tuhansien katsellessa. Myös Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén marssi mukana, luonnollisesti virka-asussa.

”Osallistun, koska se on tärkeää. Tämä on selvä osoitus siitä, missä puolustusvoimat seisoo”, Bydén sanoi tiedotteessa.

Hänen Pride-marssissaan ei ollut mitään kummallista. Kerta oli jo kahdestoista, kun Ruotsin puolustusvoimat oli mukana tapahtumassa. Sotilaat paitsi osallistuivat marssiin myös järjestivät tilaisuuksia, muun muassa luennon puolustusvoimien historiasta seksuaalivähemmistöasioissa.

Ruotsissa Pride onkin juuri tätä: kansanjuhla, jossa läsnäoloa pidetään laajalti tärkeänä.

Mukana ovat kaikki aina pääministeristä Ruotsin kirkkoon ja urheiluväkeen. Muun muassa Ruotsin miesten A-jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja, Janne Andersson marssi lauantain paraatissa.

Poliitikoille kyse oli tänä kesänä muun muassa ruotsalaisten arvojen linjaamisesta.

Teema nousi politiikan keskiöön viimeistään kesän politiikkaviikolla Almedalenissa, missä puoluejohtaja toisensa perään piti uudenlaista ruotsalaisuusretoriikkaa huokuvia puheita.

Yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys halutaan nyt nähdä perimmäisinä ruotsalaisina arvoina yhä monikulttuurisemmassa maassa. Sitä oli sopivaa alleviivata Pridessa.

"Ruotsin tulee olla maa, jossa voi rakastaa ketä haluaa, mutta on ihmisiä, joiden on pelättävä sortoa ja väkivaltaa", kiteytti esimerkiksi oppositiojohtaja Anna Kinberg Batra Svenska Dagbladetin mukaan.

Ruotsikaan ei silti aina ole ollut suvaitsevaisuuden onnela. Kyse on ollut taistelusta, joka pitkään oli aktivistien ja yksittäisten poliitikkojen harteilla. Nyky-Pride heijastaa arvojen muutosta.

Vielä 2003, kun Kinberg Batran edeltäjä Fredrik Reinfeldt kutsuttiin Prideen puhujaksi, pidettiin osallistumista epäsopivana niin puolueessa kuin sateenkaariaktivistien joukoissa, muistutti Dagens Nyheter -lehti viikonloppuna.

Vieläkään osallistumista ei katsota kaikissa piireissä suosiolla.

Tänä vuonna pieni puhuri syntyi, kun Ruotsin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor ilmoitti ensimmäisenä puolueensa puheenjohtajana marssivansa Pridessa. Puolue on perinteisesti suhtautunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskeviin kysymyksiin varauksella ja konservatiivilaidalta kuului yhä arvostelua ja pelkoa jäsenkadosta.

Selvää on silti, että Ruotsista katsottuna osa suomalaisista yhdenvertaisuusasenteista vaikuttaa vanhanaikaisilta. Sen osoitti viimeksi Puolustusvoimien kakistelu Pylvänäisen Pride-marssista.

Avoin yhdenvertaisuustyö koetaan Ruotsin puolella vahvuutena. ”Jotta saamme täydet tehot irti, pitää kaikkien puolustusvoimissa kokea olonsa turvalliseksi omana itsenään. Se on yksi tapa luoda vahvempi puolustus”, komentaja Bydén sanoi tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat