Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump voisi tunnustaa Krimin osaksi Venäjää – Asiantuntijan mielestä länsimaissa Krimin valtaus on käytännössä hyväksytty

Arkady Moshesin mukaan Krimin miehityksen vuoksi Venäjälle asetetut pakotteet ovat heikkoja ja vain nimellinen vastustus Venäjän toimille.

Ulkomaat
 
PAVEL REBROV / Reuters
Venäläiset merijalkaväensotilaat esiintyivät merivoimien päivänä Krimin Sevastopolissa sunnuntaina.
Venäläiset merijalkaväensotilaat esiintyivät merivoimien päivänä Krimin Sevastopolissa sunnuntaina. Kuva: PAVEL REBROV / Reuters

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump kohahdutti ABC-kanavan haastattelussa sunnuntaina sanomalla, että Yhdysvallat voisi harkita Krimin tunnustamista osaksi Venäjää.

Lausunto on ristiriidassa Yhdysvaltain nykyhallinnon näkemysten kanssa. Se onkin kerännyt voimakasta arvostelua. Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sanoi lausunnon herättävän ”kysymyksiä kansallisesta turvallisuudesta”. Clintonin kommenteista kertoi uutistoimisto AFP.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes ei kuitenkaan pidä Trumpin ajatuksia Krimistä kovin merkityksellisinä tai edes lännen nykypolitiikan vastaisina.

”Trumpin lausunto on vähemmän sensaatiomainen kuin miltä se voi kuulostaa, yksinkertaisesti siksi, että Yhdysvaltain nykyhallinto sekä kaikki eurooppalaiset poliitikot käytännössä jo hyväksyvät Krimin liittämisen Venäjään”, hän toteaa.

Länsi on vastannut Krimin miehitykseen asettamalla Venäjälle pakotteita, joita Moshes kuitenkin kutsuu heikoiksi. Hänen mukaansa pakotteiden tarkoitus on tuoda esiin lännen nimellinen vastustus Venäjän toimille, mutta sen enempään ne eivät pysty.

Moshesin mukaan kaikki sellainen pakotepolitiikka, jolla on käytännön merkitystä Venäjälle, liittyy Krimin sijaan Venäjän toimiin Itä-Ukrainassa.

Vaikka Trumpin ajatukset siis vaikuttaisivatkin Yhdysvaltain politiikkaan, ne eivät aiheuttaisi suuria muutoksia.

Lisäksi on hyvin epävarmaa, pystyisikö Trump soveltamaan ajatuksiaan käytäntöön edes siinä tapauksessa, että hänet valittaisiin presidentiksi. Ei ole suinkaan sanottua, että kongressi seurailisi Trumpin linjaa.

”Trump siis sanoo tällaista osana kampanjaansa, mutta ei se välttämättä materialisoidu”, Moshes kommentoi Krimin-lausuntoa.

Moshes huomauttaa myös, että Trumpin tarkoituksena olisi selvästi jonkinlainen vaihtokauppa Venäjän kanssa. Toistaiseksi ei ole selvää, mitä hän haluaisi Venäjältä vastineeksi Krimistä, mutta Moshes arvailee, että se saattaa olla jotain Aasiaan liittyvää. Joka tapauksessa Venäjän suostuminen sopimukseen ei suinkaan ole taattua.

Jos Yhdysvaltain politiikka kuitenkin lähtisi Trumpin linjoille, Moshesin mukaan se voisi vaikuttaa Euroopan sisäiseen poliittiseen ilmapiiriin. Trumpin linja antaisi tukea niille poliitikoille, jotka jo nyt vaativat Venäjä-pakotteiden lieventämistä. Tällaisia löytyy lukuisista maista Saksasta Ranskaan.

Moshes arvioi, että Trumpin linja myös heikentäisi Yhdysvaltojen ja Euroopan välistä solidaarisuutta. Sikäli muutos nykyiseen olisi merkittävä.

Venäjä puolestaan tuskin muuttaisi toimintaansa suuremmin Trumpin linjausten vuoksi, Moshes arvioi. Hänen mukaansa maa on saavuttanut jo pitkälti sen, mitä se on tavoitellutkin: lännen vaikutusvalta Itä-Euroopassa ei näytä olevan kasvamassa.

”En usko, että tämä rohkaisee lisää seikkailunhalua Venäjällä”, Moshes sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat