Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin ja sotasankarin vanhempien kiista kärjistyi – ”Kun Donald Trump puhuu islamista, hän on tietämätön”

Ulkomaat
 
Carlo Allegri / Reuters
Kuva: Carlo Allegri / Reuters
Tästä on kyse

Islam ja sotauhrit kiistan ytimessä

  Irakin sodassa kaatuneen Humayun Khanin isä Khizr Khan kritisoi Donald Trumpin esitystä kieltää muslimien maahanmuutto Yhdysvaltoihin.

  Trump vastasi arvosteluun rajulla vastahyökkäyksellä. Myöhemmin hän yritti kääntää keskustelua ”radikaaliin islamilaiseen terrorismiin”.

  Kohun seurauksena republikaanivaikuttajat alkoivat vakuuttaa tukeaan sotilaille ja heidän perheilleen, edustivatpa nämä mitä uskontoa hyvänsä.

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin omat rivit repeilivät entisestään maanantaina, kun puolueen vaikuttaja toisensa perään teki pesäeroa Trumpiin.

Trumpin vahvuus on ollut kyky laukoa lähes mistä tahansa mitä hyvänsä ilman seurauksia. Nyt Trumpin rajoja testataan, kun hän sohaisi arkaa aihetta: sankarivainajia.

Menikö republikaanien presidenttiehdokas tällä kertaa liian pitkälle, kysytään Yhdysvalloissa.

Kohun keskipisteessä on amerikkalaissotilas, kapteeni Humayun Khan ja hänen perheensä. 27-vuotias Humayun kuoli autopommi-iskussa Irakin sodassa vuonna 2004. Ennen räjähdystä hän oli määrännyt muut sotilaat suojaan. Hän sai rohkeudestaan ansiomitalin kuolemansa jälkeen.

Humayun isä, pakistanilaislähtöinen ja islaminuskoinen Khizr Khan, kritisoi Trumpia demokraattien puoluekokouksessa viime viikolla ja uudelleen maanantaina. Trump on aiemmin vaatinut maahantulokieltoa muslimeille.

Trump puolustautui tutulla tavalla eli käymällä vastahyökkäykseen. Maanantaina hän moitti Twitterissä Khizr Khanin hyökänneen häntä kohtaan rajusti, vaikkei edes tunne häntä. Lisäksi Trump on ihmetellyt, miksei Khanin vaimo Ghazala sanonut sanaakaan, kun hänen miehensä puhui. Kenties vaimo ei ollut saanut mieheltään lupaa puhua, Trump epäili.

Ghazala Khan vastasi Trumpille kirjoittamalla tunteisiin vetoavan artikkelin sanomalehti The Washington Postiin. Ghazalan mukaan hän oli itse tehnyt valinnan olla vaiti, koska näin hänen kipunsa välittyi kaikille.

”Kun Donald Trump puhuu islamista, hän on tietämätön”, Khan sanoi.

”Donald Trump on sanonut että hän on tehnyt paljon uhrauksia. Hän ei tiedä, mitä sana uhraus tarkoittaa”, hän päätti kirjoituksensa.

Moni republikaanivaikuttaja katsoi, että Trump oli ylittänyt rajan. He ryhtyivät vakuuttamaan isänmaallisuuttaan.

Senaattori John McCain huomautti, että vaikka republikaanipuolue on valinnut Trumpin presidenttiehdokkaakseen, se ei tarkoita avointa valtakirjaa ”solvata niitä, jotka ovat meidän joukossamme parhaita”, The New York Times kirjoitti.

Lopuksi McCain kiitti Khanien perhettä Yhdysvaltoihin muuttamisesta.

Senaattori Lindsey Graham tunnetaan republikaanien ulkopolitiikan vaikuttajana, joka on jo aiemmin arvostellut Trumpin linjauksia.

”Yhdysvaltojen politiikassa oli aiemmin asioita, jotka olivat pyhiä, joita ei tehdä, kuten arvostella kaatuneen sotilaan vanhempia, vaikka he arvostelisivatkin sinua”, hän sanoi lausunnossaan televisiokanava CNN:n mukaan.

Trumpin vastaehdokas, demokraattien Hillary Clinton käytti tilaisuutta hyväkseen ja sanoi kavahtavansa ihmisiä, jotka syyllistävät toisia yhdysvaltalaisia tai loukkaavat heitä heidän ”uskontonsa, etnisyytensä tai poikkeavuutensa tähden”.

”Minua ei ole kasvatettu niin, minua ei opetettu kirkossani niin”, sanoi metodistiksi kasvanut Clinton.

Yhdysvalloissa Trumpin vastaiskua on verrattu viime vuoden hyökkäykseen, jolloin hän sanoi, että John McCain ei ole sotasankari. Trump ei ymmärtänyt sotavangiksi Vietnamissa joutuneen McCainin ihannointia. Sohaisua epäiltiin tuolloin niin asiattomaksi, että se olisi voinut vaikuttaa Trumpin menestykseen esivaaleissa. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Muslimipariskunnan ja Trumpin kiista eroaa kuitenkin ratkaisevasti aiemmista sohaisuista, CNN huomauttaa. McCain on politiikan konkari ja tottunut julkiseen arvosteluun, Khanien perhe ei. Lisäksi nyt Trump todella on republikaanien presidenttiehdokas ja paine häntä kohtaan kasvaa.

”Se on uskomattoman epäkunnioittavaa sellaista perhettä kohtaan, jotka ovat antaneet äärimmäisen uhrin maamme puolesta”, kirjoitti Jeb Bush Twitterissä. Bush oli Trumpin kilpakumppani esivaaleissa.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell vakuutti, että amerikkalaisten tulisi arvostaa kaikki sotilaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat